• BIST 8889.43
  • Altın 2240.943
  • Dolar 32.3403
  • Euro 35.1219
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C

TÜLOMSAŞ'ın Başarısı ve Hedefleri

FATİH YILMAZ

Esasen lokomotif dizeli üretmek üzere kurulmuş olan TÜLOMSAŞ Motor Fabrikası'nın mevcut imkanlarının "gemi dizeli" de üretmeye müsait olduğunu ön gördüğüm için 27 Nisan 2009 tarihinde bir makale kaleme alıp (ki bu makalem Gemi ve Deniz Teknolojisi Dergisi'nin Ekim 2009/182. sayısında da yayımlandı), konuyla ilgili düşücelerimi TÜLOMSAŞ yetkililerine ve bütün ilgililere duyurmuştum.

Aradan geçen 3 yıl zarfında konu benimsenerek gerekli adımlar atıldı ve TÜLOMAŞ motorlarının gemi dizeli olarak kullanabilmeleri için Türk Loydu tarafından sertifikalandı ve nihayet 27 Ocak 2012 tarihli "Van Gölü Ferilerine TÜLOMSAŞ Motorları Takılacak" başlıklı yazımda belirttiğim gibi bu motorlar şimdi Van Gölü'nde çalışacak feribotlarda kullanılacaklar.

Nihai gelişmeyi duyuran bu yazım, denizcilik çevrelerinde büyük bir sevinçle karşılandı; çok sayıda tebrik ve teşekkür yorumları, çok sayıda e-posta ve telefon yoluyla tebrik mesajları geldi, geliyor. Bu gelişme beni oldukça mutlu ediyor ama bu başarı yalnız bana ait değil. Ben bu projenin gerçekleşebileceğini yazıp, çizdim ama bu fikrim benimsenip gerekli çalışmalar yapılmasaydı benim önerim sadece bir fikir olarak kalır, gerçekleşmeyebilirdi de.

Bu sebeple, gelen bütün tebrikleri, bütün teşekkürleri, eğer onlar da kabul ederlerse ben, TÜLOMSAŞ'ın çok değerli Genel Müdürü Sayın Hayri AVCI Bey başta olmak üzere değerli yardımcıları ile projenin bu aşamaya gelmesine katkı sağlayan dostlarla paylaşmak istiyorum.

Ayrıca, belirtmek isterim ki, TÜLOMSAŞ motorlarının Van Gölü feribotlarında kullanılmaları konusunda en üst düzeyde irade gösteren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızın çok değerli üst düzey bürokratları, hem TÜLOMSAŞ'ın gelişmesine, hem de gemi sanayiimize büyük katkıda bulunmuşlardır. Özellikle gemi sanayiimiz kendilerine şükran borçludur.

YENİ HEDEFLER

1- TÜLOMSAŞ Motorlarının Geliştirilmesi ve Pazarlanması  

TÜLOMSAŞ motorlarının Van Gölü feribotlarına montajları ile başlayacak olan "gemi dizeli" olarak geniş şekilde kullanılmaları, zamanla geliştirilmeleri ve tanınmaları ile mümkündür. Bu motorların, şehir hattı gemileri, İDO gemileri, büyük balıkçı gemileri, kosterler ve bazı savaş gemilerinde kullanılabilecekleri bilinmektedir. Kullanıcıları aydınlatmak için bu motorların diğer "line" motorlarla çok yönlü mukayeseleri yapılarak avantajlarına yönelik tespitler bir tanıtım broşürü ile kullanıcılara ulaşılarak yaygın bir pazarlama faaliyeti başlatılmalıdır.

2- Marine Diesel Engine Üretim Hattı Kurulması

Bundan sonraki süreçte, bir taraftan yerli gemi motoru markamızı geliştirmek için çaba sarf ederken, diğer taraftan da Türk armatör ve tersanecilerinin ihtiyaç duyduğu özelliklerde, geniş bir araştırma neticesinde bütün ilgililerin mutabakatı ile tespit edilecek bir markadan lisans alınarak, daha yüksek güçlerde gemi dizel motoru üretimine yönelik yeni bir marine dizel üretim hattı kurulması için gayret gösterilmesi ve bir miktar ilave yatırım gerekiyor.

TÜLOMSAŞ'ta büyük güçte gemi dizeli üretecek bir marine diesel hattının kurulması, 30 yıl önce kurulmuş olan ve talihsiz bir şekilde kapatılan Pendik-Sulzer Motor Fabrikası'nın kaybından doğan boşluğu da doldurmuş ve Türkiye yeniden gemi dizeli üreten bir ülke durumuna gelmiş olacaktır.

TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Sn. Hayri AVCI Beyin ve tüm çalışanların gayretiyle, sözünü ettiğimiz marine dizel üretim hattınınkurulabileceğine inanıyoruz. Yeter ki istensin ve bu konudaki tecrübelerden yeterince faydalanılsın.

Sonuç olarak;

Biz artık TÜLOMSAŞ'ı, Türkiye’yi gemi makinelerinde dışa bağımlılıktan kurtarmak için yola çıkmış ve şahıslara bağlı olmaksızın bu hedefe odaklanmış bir "allı morlu Türkmen kervanı" olarak görüyor; Bu kutlu kervanın yola çıkışına vesile olmanın, fikir ve aksiyon bazında katkı sağlamış olmanın-her türlü takdirin üzerinde gördüğümüz-manevi hazzını, mutluluğunu ve haklı gururunu yaşıyoruz.

“Medh-i nakş, nakkaşa racidir.” der, büyükler. Yani; nakışı övmek,aslında nakışı işleyeni övmektir. İşte bahettiğimiz marine dizel hattıkurulması işi de gerçek bir nakıştır ve onu işleyecek olan da gerçek bir nakkaş olarak tarihe geçecektir.

Dileriz ki, bu da, şu ana kadar başarılı işlere imza atan TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Sn. Hayri AVCI ve ekibine kısmet olur. Kanımca, bunun için gerekli fikir ve ilham kaynağı ise en nihayetinde “Pendik-Sulzer Motor Fabrikası” tecrübesi olacaktır, olmalıdır.

TEŞEKKÜR

Türkiye’nin ilk Kaptan Profesörü, İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Emekli Öğretim Üyesi ve Dünya Gazetesi YazarıProf. Dr. Necmettin AKTEN hocamız, 09 Şubat 2012 tarihli Dünya Gazetesi-Perşembe Rotası’ndaki köşe yazısında (http://www.dunya.com/necmettin-akten_86_145472_yazar.html) yerli gemi dizel makinesi yapımına yönelik çabalarımızdan ve çalışmalarımızdan bahsetmişler, sağolsunlar.

Bu nedenle, ben de Türk denizcilik sektörünün duayenlerinden olan Sn. Prof Dr. Necmettin AKTEN hocamıza, hem yerli gemi dizeli konusundakiçalışmalarımıza verdiği destek, hem de köşe yazısındaki şahsımla ilgili nazik ifadelerinden dolayı sonsuz saygı ve teşekkürlerimi sunarım.

NOT:

2.400 HP, 1500 rpm,  4 zamanlı, 16 silindirli, 7.1 ton ağırlığındaki dizel motorların (16 PA4 V-185) üretimi, 1968 yılında Fransız Semt Pielstick Firması ile TÜLOMSAŞ arasında yapılan lisans anlaşmasıyla başlamış olup, 44 yıldan beri devam emektedir.

Özellikle 2009, 2010 ve 2011 yıllarında oluşturduğumuz farkındalık sonucunda, TÜLOMSAŞ tarafından üretilen motorların gemi ve deniz araçlarında kullanımına yönelik başlatılan ve 11.10.2011 tarihinde tamamlanan “tip onay” süreci ile ilgili teknik çalışmalar, esasen TÜLOMSAŞ ile Bağımsız Klâs Kuruluşu (Türk Loydu) arasında yürütüldü.

Pendik-Sulzer Motor Fabrikası faaliyette iken 14.000 HP gücünde gemi dizel motoru ülkemizde fiilen üretilmiş olup, TÜLOMSAŞ’ın azami üretim kapasitesinin 2.400 HP ile sınırlı olmasından dolayı, sözünü ettiğimiz“marine dizel üretim hattı” işbu sınırın aşılması açısından da önem arz ediyor. 

Ülkemizde yerli otomobil, yerli uçak, yerli tank, yerli gemi (MİLGEM) vb. gibi projelerin gündemde olduğu şu günlerde, 150 ton kapasiteli tavan vinci, gelişmiş otomatik portal freze tezgâhı ve zengin makine parkı ile tek parçada 35.000 HP güce kadar (64.000HP/yıl) dizel motor üretim kapasitesine sahip "Pendik-Sulzer Motor Fabrikası" gibi muazzam bir tesisin atıl bekletilmeyerek Türk denizciliğinin ve ilgili sektörlerin hizmetine yeniden kazandırılması için de çaba gösterilmesi gerektiği kanaatindeyiz.

www.UlasimOnline.Com

Bu yazı toplam 697201 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim