• BIST 9645.02
  • Altın 2409.099
  • Dolar 32.5965
  • Euro 34.7887
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

3. nükleer santral geliyor: Anlaşma Meclis'ten geçti

3. nükleer santral geliyor: Anlaşma Meclis'ten geçti
Türkiye, üçüncü santral için Çin’le işbirliğine gidiyor. “Akkuyu Nükleer Santrali konusunda çalışmaların hızlandırılması" yönünde varılan mutabakatın ardından, Çin'le yapılan anlaşma da Meclis'ten geçti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, tarihi Rusya gezisinde, “Akkuyu Nükleer Santrali konusunda çalışmaların hızlandırılması" yönünde varılan mutabakatın ardından, Çin'le yapılan anlaşma da Meclis'ten geçti.

Bu doğrultuda Akkuyu'daki santral için Rusya'yla, Sinop'taki santralde Japonya ile işbirliğinin ardından, üçüncü santralde de adım adım Çin'le ortaklığa gidiliyor.

İŞBİRLİĞİ KAPILARI ARALANIR

“Nükleer Enerjinin Barışçıl Amaçlarla Kullanımına Dair Anlaşma" kapsamında şu konularda çalışmalara vize verildi: “Anlaşma, nükleer enerji santralleri ve araştırma reaktörlerinin saha etüt çalışmalarından tasarımına, inşasından işletmeye alınmasına ve işletilmesine kadar süreçleri kapsıyor. Ayrıca, santralin modernizasyonu, test edilmesi, bakımı ve sökümü de işbirliğine dahil.

ARGE ÇALIŞMALARI SON HIZ

Türkiye ve Çin, nükleer enerjinin barışçıl kullanımlarında temel ve uygulamalı AR-GE yapabilecek. Nükleer minerallerin araştırılması, madenlerden çıkarılması, işlenmesi ve bertarafı konusunda işbirliğine gidilebilecek.Anlaşma, özellikle yenilikçi reaktör ve yakıtla ilgili teknolojilerin ortaklaşa geliştirilmesini de kapsıyor."

MUTABAKAT İMZALANMIŞTI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Çin'le nükleer enerjide yapılacak işbirliğine dair adımı haziran ayı sonunda ziyaretinde atılmıştı. Her iki ülkenin enerji bakanlarının imzaldığı mutabakat zaptı da, iki ülke arasında nükleer enerji alanında işbirliğini içeriyordu.

Kömür ve yenilenebilir enerji konularında çalışma yapılması da benimsenmişti.

SÜREÇLER HIZLANDIRILACAK

Atılan adım, nükleer santrallerle ilgili süreçleri de hızlandıracak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önceki gün yaptığı Rusya ziyaretinde, Akkuyu Nükleer Güç Santralinde (NGS) çalışmaların yeniden gündeme geldi.

2010 yılında Rusya ile Türkiye arasında imzalanan anlaşma çerçevesince start alan Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi'nin 22 milyar dolara mal olması bekleniyor.

Her biri 1200 megavat gücünde 4 reaktöre ev sahipliği yapacak olan santralin Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 10'unu karşılaması hedefleniyor. Üçüncü santralin yeriyle ilgili İğneada üzerinde durulduğu belirtiliyor.

TÜRK MÜHENDİS EĞİTİM ALACAK

Yenilikçi çalışamlar doğrultusunda ve nükleer santral çalışmaları kapsamında Türk mühendisler daha önce Rusya ve Japonya'ya gitmişti. Anlaşma kapsamında benzer bir çalışma Çin'le de yapılabilecek. Mühendisler uzakdoğuya giderek eğitim alabilecek.

Bu çerçevede, güvenlik, yayılmayı önleme, ekolojik sağlamlık ve ekonomik etkinlik konularında çalışmalar gündemde.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim