• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

5G’de öncü olmayı hedefleyen Türk Telekom, 28 patent başvurusu yaptı

5G’de öncü olmayı hedefleyen Türk Telekom, 28 patent başvurusu yaptı
5G Dünya Zirvesi’nde konuşan Türk Telekom Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Hakan Dursun, "Bugüne kadar yaptığımız yatırımlar ve geliştirmeye devam edeceğimiz projeler sayesinde dünyada 5G standartlarının belirlenmesinde söz sahibi olacağız.'' dedi.

Hayatımıza 2020 yılında giriş yapması beklenen ve yeni bir çağ başlatacak olan 5G ile ilgili hummalı çalışmalar devam ediyor. Telekomünikasyon ve teknolojinin devleri bu kez Londra’daki 5G Dünya Zirvesi’nde (5G World Summit) bir araya gelerek, hazırlıkları ve en son uygulamaları sergiledi. 5G teknolojilerinde söz sahibi olmak isteyen Türk Telekom, bu yılki zirvede de yerini aldı. Türk Telekom Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Hakan Dursun, 13-15 Haziran tarihlerinde düzenlenen zirvede, Türk Telekom’un 5G teknolojileri alanındaki vizyonunu anlattı.

“Tüketen değil, üreten taraf da olmak istiyoruz”

Zirve öncesi gazetecilerle bir araya gelen Hakan Dursun, 5G’li yaşama Türk Telekom’un nasıl hazırlandığını ve neyi hedeflediklerini paylaştı. Dursun, Türk Telekom olarak özelleştirmeden bu yana yaklaşık 26 milyar lira yatırım yaptıklarını ve bu yıl 3 milyar lira yatırım planları olduğunu belirterek, toplam 30 milyar liralık yatırım büyüklüğüne ulaşmış olacaklarını söyledi. Türk Telekom’un 240 bin km fiber alt yapısı, 40 milyon müşterisi, 17-18 milyar TL geliri ve on binlerce çalışanı olan dünyanın en büyük telekom operatörlerinden biri olduğuna işaret eden Dursun, bu nedenle 5G’de de söz sahibi bir şirket olmak istediklerini vurguladı. Dursun, “Birileri teknoloji, cihaz, patent üretiyor. Bizler sürekli tüketen taraftayız. İstedik ki, teknoloji geliştiren tarafta da olalım; 5G diye bir tarif yapılırken içerisinde yer alalım. 5G’nin standartlarının belirlenmesinde Türk Telekom’un da adı olsun, uygulamalarda biz de söz sahibi olalım…” diye konuştu.

“Daha 4 yıl var, 28 patent başvurusu yaptık”

Bu hedef doğrultusunda proaktif davrandıklarını belirten Hakan Dursun, “2020’ye dört yıl varken, 28 patent başvurusu yapmanın gururunu yaşıyoruz. 5G’ye ciddi katkısı olacağını düşündüğümüz önemli projelerimiz, işbirliklerimiz var” dedi.

Zirvedeki konuşmasında geliştirdikleri bu projeleri aktaran Türk Telekom Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Hakan Dursun, yeni nesil şehirler, makineler arası iletişim, nesnelerin interneti gibi çözümleri anlattı: ProgRAN ile Küresel Mobil Ödülleri’nde, “LTE’nin 5G’ye Evrimine Üstün Katkı” kategorisinde finale kalarak dünya devleri ile birlikte en iyi 5 proje arasında yer alma başarısı gösterdik. Yer aldığımız uluslararası Clear 5G projesi ve iştirakimiz Argela’nın Ankara’da kurduğu Türkiye’nin ilk 5G Mükemmeliyet Merkezi gibi çalışmalarımızla 5G teknolojilerinin geliştirilmesine öncülük ediyoruz. Yanı sıra havalimanlarında; yer hizmetleri, uçaklar, havalimanı ekipmanı gibi tüm operasyonel süreçleri Nesnelerin İnterneti (IoT) sayesinde, daha güvenli ve kolay bir hale getirmek için de çalışmalara başladık. Makineler arası iletişim (M2M) teknolojilerini ise hem birlikte çalıştığımız şirketlere sunuyor, hem de kurduğumuz yeni nesil şehirlerde uyguluyoruz.

‘Yeni Nesil Şehirler’ meyvelerini veriyor

Türk Telekom Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Hakan Dursun, Karaman, Antalya ve Kars’ta kurdukları yeni nesil şehir çözümlerine yönelik önemli çıktılar aldıklarını söyledi. 
Akıllı şehir uygulamalarının daha da güçlenerek yol alacağını belirten Dursun, "Karaman ve Kars ölçek olarak küçük, uygulama derinliği olarak büyük yerler oldu. Bütün belediye başkanlarını ilgili kamu kurumlarını bir araya getirdiğimiz platformlar var. Yakın zamanda daha büyük şehirlerde de uygulamamızı hayata geçirmek istiyoruz" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim