• BIST 10045.74
  • Altın 2420.766
  • Dolar 32.4438
  • Euro 34.797
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C

67 yıl sonra denizaltıyı görmeye geldi

67 yıl sonra denizaltıyı görmeye geldi
2. Dünya Savaşı sırasında Karadeniz'de batırılan üç Alman denizaltısından birinin mürettebatından olan Alman Gerd Enders (86), savaştan 67 yıl sonra batırdıkları denizaltıyı görmeye geldi.

67 yıl sonra denizaltıyı görmeye geldi

2. Dünya Savaşı sırasında Karadeniz'de batırılan üç Alman denizaltısından birinin mürettebatından olan Alman Gerd Enders (86), savaştan 67 yıl sonra batırdıkları denizaltıyı görmeye geldi.

2. Dünya Savaşı'nda Almanların Rus gemilerini batırmak üzere Karadeniz'e gönderdiği, savaşın sona ermesinin ardından Rusların eline geçmemesi için mürettebatı tarafından batırılan üç denizaltıdan U-19 Zonguldak Kilimli açıklarında, U-20 Sakarya'nın Karasu açıklarında bulunmuştu. Rusların eline geçmemesi için denizaltıyı batıran Alman askerlerinden Gerd Endres, 67 yıl sonra karaya çıktığı Sakarya'nın Karasu ilçesine geldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Enders'e 4 Alman gazeteci ve doktor Hans Peter Kresse eşlik etti. Enders ve beraberindekiler, Türkiye'nin ikinci büyük longozu olan Acarlar Longozu'nu gezdi. Savaştan 67 yıl sonra batık U-20 denizaltısının bulunduğu Karasu ilçesine gelen Enders, gördüğü ilgi karşısında büyük şaşkınlık yaşadı.

67 sene sonra tekrar Türk topraklarına gelmenin kendisini çok etkilediğini ifade eden Enders, "Buradaki misafirperverlik, bizi karşılamanız çok etkileyeci. Türkiye'nin çok etkileyeci olduğunu düşünüyorum. Türkiye topraklarına bunca sene sonra tekrardan ayak basmak benim için etkileyici bir durum" dedi. Denizatlıları Rusların eline geçmemesi için batırmaktan başka çareleri olmadığını ifade eden Enders, "Savaşın sonu artık kaçınılmaz görünüyordu. Dolayısıyla Karadenizden başka çıkış yolu yoktu. Alman denizaltıları için tek yoldu bu, başka çaremiz yoktu. O yüzden 3 denizaltıyı batırdık. Bu denizatlılar Rus kuvvetlerinin eline geçmemesi için batırıldı. Daha önce 2 denizaltıyı Rus kuvvetleri ele geçirdi ve 1947 yılında tekrar kullanılacak hale getirdi. Rusların eline geçmemesi için 3 tanesini biz Karadeniz kıyılarında batırdık. Biz de Türk vatandaşlarının sayesinde denizaltı mürettebatı olarak hayatta kalabildik" diye konuştu. Savaş sırasında 41 bin Alman denizciden 9 bininin evlerine dönebildiğini ifade eden Enders, kurtulduğu topraklara yeniden ayak bastığı için mutlu olduğunu kaydetti.

Karasu açıklarında bulunan U-20 denizaltını ilk görüntüleyen su altı araştırmacısı Selçuk Kalay ise, Karadeniz kıyılarında 3 Alman batık denizatlısı bulunduğunu belirterek, "U-19 Zonguldak açıklarında derin sularda bulunuyor. U-20 ise Karasu ilçesinde. Hala kayıp olan U-23'ün ise İstanbul Ağva açıklarında olduğunu tahmin ediyoruz. Aramalarımız devam ediyor. Onu da en kısa sürede bulacağımızı umuyorum. Karasu'da bulunan U-20 çok iyi bir durumda. Bundan sonra daha dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle troy ağları zarar veriyor. Kültür varlığıdır, korunması lazım" diye konuştu. 67 yıl sonra kurtulduğu Türk topraklarına ayak basan Enders, gözleme yedi ve rakı içti. Enders ve beraberindekiler, daha sonra sandal ile Acarlar Longuzu'nu gezdi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim