• BIST 9902.07
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

ABD donanmasının gözdesi: Carl Vinson

ABD donanmasının gözdesi: Carl Vinson
Amerika'nın dev uçak gemisi USS Carl Vinson, Ortadoğu'daki operasyonların yönetim merkezi oldu. Olası İran saldırısında da bu geminin ön planda olması kaçınılmaz olacak.

ABD donanmasının gözdesi: Carl Vinson

Bir uçak gemisinde dünyada kullanılan elktromekanik ve kimyasal teknolojilerin tümü vardır. Bu gemileri aslında yüzen bir tekno-kenttir. Elinde en çok uçak gemisi olan ülke Amerika'dır. Aslında bir uçak gemisi Amerika'nın niye güçlü olduğunu çok iyi anlatır. Tek başına bir uçak gemisi koca bir ülkeyi mahvedebilir. Bu gemiyi yapabilmek çok önemli bir olaydır. Ve Amerika bu gemideki her şeyi; uçakları, silahları, radarları, içindeki nükleer santralleri de yüzde yüz kendisi yapar. 

İşte CVN-70 Carl Winson o gemilerden biridir. Güvertesine bakıldığında adeta çok sıkışık bir otoparkı andırıyor. Geminin 320 metrelik güvertesine 90 uçak sığıyor. Bu haliyle adeta yüzen bir hava üssü. Bakıldığında uçaklar dip dibe gözükse de operasyon anında her şey tıkır tıkır işler.

Gemideki F-18 savaş uçakları peş peşe havalanır. Arada helikopterler kalkar iner. tatbikatlar yapılır. Hiç bir şey aksamaz. Gemide ayrıca erken uyarı, elektronik savaş uçakları, genel amaçlı helikopterler de bulunur.
 

1982'de göreve başlayan bu nükleer gemiyi yüzdüren 4 buhar jeneratörü, 4 şaftı ve pervanesi var. 2 Nükleer enerji reaktöründen elde edilen ısı, suyu buhara çevirir, buhar pervaneleri döndürür. Gemiye gereken hareket gücünü sağlar.
 
B
u dev gemideki sinemalar, spor salonları, yüzme havuzları, dinlenme tesisleri, yemekhaneler 24 saat çalışır. Yaklaşık 5000 askerden oluşan gemi halkına hizmet verir. Geminin en son katıldığı savaşlar, Irak ve Afganistan'ın işgalidir.

Gemide üslenen uçaklar Afganistan savaşında bu ülkeye 4000 sorti yapmıştır.

Geminin hava savunması için RIM, Seasparrow füzeleri ve Phalanx sistemi vardır. Ama geminin esas koruyucuları, uçakları ve beraberindeki denizaltı ve fırkateynlerden oluşan saldırı filosudur.

Kısa bir not; Pakistan'da öldürülen Osama Bin Ladin bir V-22 Osprey'le bu gemiye taşınmış, sonra Arap körfezinde denize atılmıştır. Bir not daha, İran'a olası bir saldırıda bu gemi önemli rol oynayacaktır.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim