• BIST 9079.97
  • Altın 2323.296
  • Dolar 32.3427
  • Euro 34.8336
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Akkuyu'da Türk CKK imzası işleri hızlandıracak

Akkuyu'da Türk CKK imzası işleri hızlandıracak
Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz, Akkuyu NGS'nin yüzde 49 hissesinin CKK ortaklığı tarafından alınmasına yönelik Moskova’da imzalanan ön protokolle ilgili, "Projede inşaat bu yıl başlıyor." dedi.

Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) yüzde 49 hissesinin Cengiz-Kolin-Kalyon (CKK) ortaklığı tarafından alınmasına yönelik Moskova’da dün imzalanan ön protokolle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Akkuyu projesinin önemine değinen Cengiz, Rusya’nın nükleer enerji teknolojisine inandıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Akkuyu NGS şu anda Türkiye'nin en önemli projesi. Bu projeye ortaklık için iki yıldır bu görüşmeleri yürütüyoruz ve şimdi sona geldik. Projede inşaat bu yıl başlıyor. Türkiye nükleeri öğrenmek zorunda ve Rusya bu konuda çok önemli bir ortak. Bu iş birliğini başarmamız lazım ve biz de buna inanıyoruz. Akkuyu'da iş birliğini başarabilirsek, bu konudaki uzmanlığımızı da geliştireceğiz. Anlaşmayla CKK, Türkiye’nin enerji sektörünü daha da üst seviyelere taşıyacaktır. O bakımdan bu protokolü çok önemsiyoruz.”

Cengiz, Akkuyu NGS’deki yüzde yüzde 49’luk payın, CKK ortaklığındaki Cengiz-Kolin-Kalyon şirketleri arasında üç eşit paya bölüneceğini de kaydetti.

"İki ülke ilişkileri ivme kazanacak"

Kalyon İnşaat Başkanı Cemal Kalyoncu da Akkuyu NGS’nin Türkiye için önemine işaret ederek, “Bu anlaşma, Rusya ile olan ilişkilerimize çok büyük bir ivme kazandıracaktır.” ifadesini kullandı.

CKK olarak havalimanı başta olmak üzere çeşitli projeleri değerlendirdiklerini anlatan Kalyoncu, “Yurt dışında da enerji ve inşaat projelerimiz var. Afrika’ya da yavaş yavaş bakıyoruz.” diye konuştu.

Kalyoncu, şirket olarak ise yenilenebilir enerji sektöründe yeni atılımlar planladıklarını belirterek, gelecek yıl güneş paneli üretimine başlamayı planladıklarını anlattı.

"Rusya ile iyileşme süreci de hızlanacak"

CKK’nın diğer ortağı Kolin İnşaat’ın Yönetim Kurulu Üyesi Celal Koloğlu da Akkuyu NGS’nin, Türkiye ve Rusya arasındaki iyileşme sürecini de hızlandıracak bir proje olduğuna dikkati çekti.

Türk ve Rus liderlerin, Akkuyu'da Türk ortakla devam edilmesi için birlikte karar aldıklarını vurgulayan Koloğlu, “Bu projenin en iyi ve en hızlı şekilde yapılması için ortaklık protokolü imzaladık. Ruslarla yurt dışında beraber başka projeler yürütmek için de sözlü mutabakata vardık.” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim