• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Aliağa'ya 5 milyar dolarlık rafineri yatırımı

Aliağa'ya 5 milyar dolarlık rafineri yatırımı
İzmir'in Aliağa ilçesinde, beş milyar dolarlık Star Rafineri yatırımının temeli Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in katılımıyla atılacağı belirtildi.

Aliağa'ya 5 milyar dolarlık rafineri yatırımı

İzmir'in Aliağa ilçesinde, beş milyar dolarlık Star Rafineri yatırımının temeli Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in katılımıyla atılacağı belirtildi. 

Türkiye'nin tek noktaya yapılacak en büyük özel sektör yatırımı olmaya hazırlanan Star Rafineri'sinin temel atma törenine Başbakan Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in katılması bekleniyor.

Hilton Oteli'nde yatırım detaylarının konuşulduğu basın toplantısında 5 milyar dolarlık yatırımın devreye alınmasıyla, Türkiye'nin cari açığının yıllık 2 milyar dolar düşeceğini belirten Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, "Eğer bu yatırım yapılmamış olsaydı, 2015'ten sonra Türkiye petrokimya sektöründe kalamazdı. Petkim'de kalmazdı. Büyüyemeyen tarihten siliniyor" dedi. 

25 Ekim tarihinin Türk sanayisi için tarihi bir gün olacağını ifade eden Yavuz, Petkim yarımadasında, liman başta olmak üzere devam eden yatırımlarla birlikte toplam yatırım miktarının 6 milyar dolara ulaştığını açıkladı. 10 milyon ton kapasiteli rafinerinin tek noktaya yapılmış en büyük özel sektör yatırımı olduğunu açıklayan Yavuz, sözlerine şöyle devam etti:

"Baktığımızda bugüne kadar bu ve benzeri yatırımların hepsi devlet tarafından yapılmış. İlk kez özel sektör böyle bir yatırım yapıyor. Son rafineri 1976 yılında yapılmış. 35 yıldır böyle bir yatırım yok. Türkiye'nin rafineri kapasitesi 25 milyon ton. Bu yatırımla birlikte kapasite 35 milyon tona ulaşacak. Bu da rekabeti getirecek. Rekabetin olduğu yerde güzellik olur. Bundan tüketici kazançlı çıkar." 

Temel atma törenine Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in de katılmasının beklendiğini anlatan Yavuz, yatırımın iki ülke arasındaki ilişkileri pekiştireceğini söyledi. Bu yatırımın kardeş iki ülkenin avantajlarını birleştireceğini anlatan Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de teknoloji ve bilgi var. Azerbaycan'da da hammadde. Bu işbirliğinden büyük bir sinerji doğacak." 

STAR RAFİNERİSİ 10 MİLYON TON KAPASİTELİ OLACAK 

Yavuz, temeli atılacak Star Rafineri hakkında şu bilgileri verdi:

"Kapasite yıllık 10 milyon ton olacak. Dünyanın en ileri teknolojisi ve çevre standartlarına sahip olacak. 5 milyar dolara malolacak rafinerinin inşa aşamasında yan sanayi ile birlikte 10 bin kişi istihdam edilecek. Tek bir petrol türüne bağımlı kalmadan Ural, Azeri, İran ve Kerkük petrollerini işleyebilecek esnek üretim prosesine sahip olacak. Rafineride yıllık üretilecek 1 milyon 660 bin ton nafta Petkim'in temel hammaddesi olarak
kullanılacak. Bugün nafta ihtiyacının yüzde 80'ini ithalatla karşılayan Petkim'in dışa bağımlılığını azaltacak. Bu da cari açığın yıllık 2 milyar dolar azalması anlamına geliyor. Naftanın yanı sıra 5 milyon 950 bin ton ultra düşük kükürtlü motorin, 500 bin ton jet yakıtı, 500 bin ton reformat, 630 bin ton petrokok, 240 bin ton otogaz, 415 bin ton karışık ksilen, 75 bin ton olefinik LPG, 145 bin ton kükürt üretimi yapılacak." 

25 Ekim 2011 günü gerçekleşecek temel atma töreninde aynı gün son 270 milyon dolarlık yatırım maliyeti olan Aype-T Fabrikası'nın ve 2012-2013 eğitim yılında hizmete girecek Haydar Aliyev Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin temel atma töreninin yine Başbakan Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev tarafından yapılacağı belirtildi. 22 dönüm araziye kurulacak olan lisenin 720 öğrenciye eğitim imkanı sunacaği öğrenilirken, okuldan mezun olan gençler, Petkim'in, SOCAR ve Turcas Grubu bünyesindeki diğer şirketlerin ve bölgedeki sanayi kuruluşlarının gereksinim duyduğu nitelikli ara iş gücünü karşılamada çok önemli bir işlev yükleneceği ifade edildi. 

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim