• BIST 8718.11
  • Altın 2246.536
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1875
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C

Anlaşma kapsamında ilk mülteci teknesi İzmir Dikili Limanı'na geldi

Anlaşma kapsamında ilk mülteci teknesi İzmir Dikili Limanı'na geldi
Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki sığınmacılara ilişkin geri kabul anlaşma kapsamında, Yunan adalarına geçen göçmenlerin iadesine başlandı. Sığınmacıları getiren ilk iki tekne Dikili Limanı'na yanaştı.

Türkiye ile AB arasında varılan sığınmacıların geri kabulu anlaşması gereğinde ilk mülteci gemisi Yunanistan'dan Türkiye'ye doğru yola çıktı. Yunanistan'ın Midilli adasından 131 sığınmacı iki tekneyle İzmir'in Dikili ilçesine getirildi.

AB-Türkiye anlaşması çerçevesinde Yunanistan'dan Türkiye'ye geri gönderilecek ilk göçmen kafilesi, 07:10'da Midilli Limanı'ndan denize açıldı. Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı bot ve helikopterin eşlik ettiği gemiler, Dikili Limanı'na yanaştı. İlerleyen saatlerde Dikili ve Çeşme limanına çok sayıda göçmenin gelmesi bekleniyor.

Midilli Moria Geri Gönderme Merkezi'ndeki çocuklar hariç 2 bin 987 mültecinin 2 bin 718'i sığınma talebinde bulunacaklarını söyleyince gözler Türkiye'ye gönderileceklere odaklandı. 

AB sınır kontrol ajansı Frontex polislerinin de içinde bulunduğu beş otobüs bu sabaha karşı 03.30'da Moria Merkezi'ne ulaştı.  

20 Mart'tan sonra Yunanistan’a geçenlerin tutulduğu kampa giren otobüsler sığınma talebinde bulunacağını ifade edenler dışında kalan 138 kişiyi Türkiye'ye götürülmek üzere otobüslere aldı.  

Pakistan ve Bangladeş uyruklu 136 göçmen ile 2 Suriyeli mülteci, Midilli Limanı'na otobüslerle 06.30'da getirildi.   

Göçmenler hazır bekleyen 'Nazlı Jale' ve 'Lesvos' isimli Türk feribotlarına bindirildi.  Feribotlarda her bir göçmene maskeli bir Frontex polisi eşlik etti.  07.10'da Midilli'den denize açılan feribotlar, 09:20'de İzmir’in Dikili ilçesine ulaştı. 

Öte yandan, ayrıca Sakız'dan da Dikili'ye hızlı feribotla 66 göçmen getirildi. AB ile varılan anlaşma çerçevesinde Ankara, Suriyeli mülteciler dâhil olmak üzere Yunanistan'a geçen tüm yasadışı göçmenleri geri alacak.

20 Mart Pazar gününden önce Yunanistan'a ulaşan göçmenler ise anlaşma dışında tutulacak.  Bunun karşılığında AB de Türkiye'nin aldığı her bir Suriyeli için Türkiye'den bir Suriyeli mülteci kabul edecek. 

TÜRKİYE'YE GÖNDERİLECEK 6 BİN 156 KİŞİ VAR

Türkiye'nin anlaşma uyarınca bugünden itibaren göçmenleri geri almaya başlayacak olmasına rağmen, Ege Denizi’ndeki geçişler dün de durmadı.

Yunanistan Göçmen Krizi Koordinasyon Kurulu’nun açıklamasına göre, cumartesi günü saat 07.30’dan dün (pazar) aynı saate kadar, Midilli’ye 364, Sakız’a 99, Sisam’a 22, Meis Adası’na da 29 olmak üzere 514 göçmen geldi.  Adalarda Türkiye’ye gönderilecek mülteci sayısı ise 6 bin 156. Ülke çapındaki sayı 52 bin 509.

DÖRT AYDA 144 BİN KİŞİ YUNAN ADALARINA GEÇTİ

Birleşmiş Milletler verilerine göre, sadece 2016'nın başından bu yana Ege'yi geçerek Yunan adalarına ulaşan göçmenlerin sayısı 144 bine ulaşmış durumda. Adalara gelenlerin büyük kısmının Suriyeli, Iraklı ya da Afgan olduğu da belirtiliyor.

2016'da Yunan adalarına ulaşanların yüzde 50'si ise Midilli Adası'na gitmiş durumda.

DİKİLİ LİMAMI'NDA HAZIRLIK

Göçmenlerin Türkiye'ye giriş yapacakları Dikili Limanı'nda hazırlıklar tamamlandı. Limanda Göç İdaresi ekiplerince kurulan çadırlara alınacak göçmenler, işlemlerin ardından sağlık taramasından geçirilecek. 

Güvenlik önlemlerinin artırıldığı bölgeye İzmir'den çevik kuvvet ekipleri, TOMA ve zırhlı araçlar ile 112 acil servis ekipleri gönderildi.

kacak-020-1.jpgkacak1-023-1.jpgkacak3-021-1.jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim