• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Arabistan'dan Cibuti Fonu'na 100 bin dolar

Arabistan'dan Cibuti Fonu'na 100 bin dolar
Arabistan, IMO Cibuti Güven Fonu'na 100 bin dolarlık bir bağış yaptı. Silahlı korsan faliyetlerini engellemek amacıyla imzalanan Cibuti Yönetim Kanunu, bu yardımla hız alacak.

 

Arabistan'dan Cibuti Fonu'na 100 bin dolar

Arabistan, IMO Cibuti Güven Fonu'na 100 bin dolarlık bir bağış yaptı. Batı Hint Okyanusu ve Aden Körfezi'nde silahlı korsan faliyetlerini engellemek amacıyla 2009'da Cibuti'de imzalanan Cibuti Yönetim Kanunu, bu yardımla hız alacak.

Arabistan Velihat Prensi Mohammed Bin Nawaf Bin Abdul Aziz Al-Saud,IMO Cibuti Güven Fonu için IMOGenel Sekreteri Efthimios E.Mitropoulos'a 100 bin dolarlık çek verdi.

IMO Genel Sekreteri Mitropoulos, yapılan yardım için Arabistan'a teşekkürünü sundu ve diğer ülkelerin de desteğini beklediklerini belirterek, "Cibuti anlaşması, bölge güvenliği ve korsanlarla mücadele için büyük önem taşımaktadır. Diğer devletlerinde bu hastalıktan kurtulmak için kollektif olarak çalışması gerekir. Bu entegrasyon, stratejik gemi yollarının güvenliği için çok önemlidir. Bu sebebten dolayı IMO, korsana karşı mücadeleyi "hep birlikte tepki" sloganıyla 2011 Dünya Denizcilik Günü'nde kulanmıştır. Böylece bu çalışmalarla bölgenin güvenliği her geçen yıl dahada artacaktır" dedi.

Cibuti Kanunu, 18 devlet tarafından (Cibuti, Mısır, Etiopya, Ürdün, Kenya, Camerun, Sudan, BAE, Tazanya, Yemen, Madagaskar, Maldiv, Umman, Arabistan, Mauritius, Eritya) korsan faliyetlere karşı baskının artması
için ortaklık kurulması ve korsan faliyetlerden sorumlu olduğu süphenelinen kişilerin sorgulanması, şuçluların yakalanması , süpheli gemilerin aranması, ele geçirelen gemilerin kurtarılması ve korsanlar tarafından kaçırılan denizcilerin güvenli bir şekilde kurtarılarak tedavilerinin yapılması gibi faliyetler içeriyor. Anlaşma ayrıca 18 ülke haricinde bölge dışından gelen ülkelerin donanmalarına istihbahrat ve destek veriyor.

Cibuti yönetim kanunu uygulaması

Çok Uluslu Proje Uygulama Birimi, Nisan 2010'da Cibuti Yönetim Kanunu'nun uygulanmasını desteklemek için kuruldu. Birim, operasyon uzmanları, gemi personlerinin güvenlik eğitimi, para fonunun yönetimi, bilgisayar teknik sistemi ve denizcilik kanununda uzman kişilerden oluşuyor.

Ayrıca birim, Fransa, Japonya, Hollanda, Norveç ve Kore'den yardım alıyor.

Kanunun uygulanmasında bugüne kadar bir çok aşama kaydeden IMO'nun bu noktadaki faliyetleri:

Bilgi paylaşımı

Kurulan 3 bilgi paylaşım merkezi (ISC) SİNA, MOMBASA VE DAR ES SALAM), bölgedeki olağan durum hakkında bilgi paylaşımı yapıyor ve istihbahrat ağını genişletiyor.

Eğitim

DRTC (cibuti bölgesel eğitim merkezi), IMO'nun yaptığı 2.5 milyon dolarlık bağış ile bölgede, sahil güvenlik, denizcilik güvenliği, operasyonel lojistik ve teknik eğitimler veriyor.
 
Ulusal kanunlar

Bölgedeki devletlerde korsan aktivitelerin şuç sayilması ve yeterli öngörüyle yargılama ,sorgulama, gibi kanun tasarıların çıkarılması hukuksal düzenlemenin yapılması devletsel yargı birimlerin güçlendirilmesi.

Denizcilik durum tespit sistemi

IMO, bölgede intikal eden gemileri tespit etmek için otomatik tanıma sisteminin daha etkin kullanılması için teknik ve kanunsal çalışmalar yapıyor. Ayrıca, bölgesel radar ve diğer sensörlerin menzilini artırmak için AIS sistemni geliştirdi.

AIS (Automatic tanıma  sistemi)

Uydudan bölgenin takibi için çalışmalar yapan IMO, bölgenin denizcilik faliyetleriyle ilgili durumunun an ve an incelenmesi için sistem geliştirdi.

2.20110922175500.jpg

Haber: Orhun Bayhun - Deniz Haber Ajansı

www.UlasimOnline.com

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim