• BIST 8728.76
  • Altın 2241.165
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1608
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C

Artık hava kargolar ‘drone’lara emanet

Artık hava kargolar ‘drone’lara emanet
Bazı kargo firmaları çok kısa bir süre sonra kargo teslimatlarını drone ile yapabilmek için altyapı çalışmalarını yürütüyor. Norveçli bir firmanın 2020'de hizmete almayı planladığı drone 60 metre uzunluğunda olacak.

Lojistik sektöründe geleceği şekillendiren ‘drone’lar çok yakında kıtalar arası kargo taşımacılığı da yapabilecek.

Taşınan yük kapasitesindeki artış ve mesafeleri korkulu rüya olmaktan çıkaran gelişmiş takip sistemlerinin ortaya çıkışıyla beraber lojistik ve kargo taşımacılığında köklü bir değişme yaşandığına gün be gün şahit oluyoruz. Bazı kargo firmaları çok yakın zamanda teslimatları drone ile yapabilen akıllı filolar kurmaya hazırlanıyor. Amerika merkezli bir start-up olan Nautilus, üzerinde uzun süredir Ar-Ge çalışmaları yürüttüğü drone ile ilgili ilk bilgileri verdi.

2020 yılında servise alınması planlanan drone 60 metre uzunluğa sahip olacak. Özellikle gemi taşımacılığıyla kıyaslandığında zamandan avantajlı olan bu sistem sayesinde uçakla taşınan kargoların yerine ulaştırılması ciddi anlamda maliyetleri düşürecek.

200 kilogramdan fazla yük kaldırıyor

Yine Norveçli bir şirketin tasarladığı ve 200 kilogramdan fazla yük kaldırabilen insansız hava aracı, kargo taşımacılığının yanı sıra arama kurtarma operasyonlarında da kullanılabilecek. Norveç’in drone üretim şirketi Griff Aviation’un Sosyal Medya Yöneticisi Nikolas Gogstad Andersen yaptığı açıklamada, 200 kilogramdan fazla yük kaldırabilen sekiz pervaneli insansız hava aracını Türkiye’de de pazarlayacaklarını ancak tarihin henüz belli olmadığını söyledi. Gogstad Andersen, “Griff 300, kargo ve arama kurtarma operasyonlarında kullanılabilecek. Yiyecek, kereste, beton veya istediğiniz herhangi bir şey taşıyabilirsiniz. Müşteri ne taşıyacağı konusunda bizi bilgilendirirse, aracın yük kapasitesini ona göre uyarlayacağız. Sipariş üzerine yapılmış bir su tankıyla ‘drone’u yangın söndürme ya da sulama gibi işlemlerde de kullanabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

45 dakika uçabiliyor

Söz konusu aracın hedef kitlesini özel sektör ve tarım olarak belirlediklerini, kolluk güçlerine de satmayı planladıklarını anlatan Gogstad Andersen, “Her müşterimizin talebini karşılamaya çalışacağız. Griff ürünleri başkasına zarar verme eğilimi olan hiç kimseye satılmayacak” dedi.

Norveç’in Sykkylven şehrindeki Griff Aviation şirketinde üretilen Griff 300, 226,7 kilogram ağırlığındaki bir yükü kaldırabiliyor. Söz konusu araç, yüklü bir şekilde 45 dakika uçabiliyor.

 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim