• BIST 8718.11
  • Altın 2246.519
  • Dolar 32.3303
  • Euro 35.1933
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C

Ataköy Marina Mega Yat Limanı, Avrasya Boat Show ile hizmete açıldı

Ataköy Marina Mega Yat Limanı, Avrasya Boat Show ile hizmete açıldı
Uluslararası Deniz Araçları, Ekipmanları ve Aksesuarları Fuarı (CNR Avrasya Boat Show Deniz Fuarı) ile Türkiye’nin ilk mega yat limanı olma özelliğini taşıyan Ataköy Marina Mega Yat Limanı’nın VIP açılışı yapıldı.

Türkiye’de denizcilik sektörünün en büyük buluşması olan Uluslararası Deniz Araçları, Ekipmanları ve Aksesuarları Fuarı (CNR Avrasya Boat Show Deniz Fuarı) ile Türkiye’nin ilk mega yat limanı olma özelliğini taşıyan Ataköy Marina Mega Yat Limanı'nın VIP açılışı yapıldı.

Ataköy Marina Mega Yat Limanı’nda 3-7 Mayıs tarihlerinde tüm ziyaretçilere açık olacak CNR Avrasya Boat Show Denizde ve Ataköy Marina Mega Yat Limanı’nın VIP açılışını Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Müşteşarı Suat Hayri Aka yaptı.

CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem ile DATİ Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Yürütme Kurulu Başkanı Gökhan Kıran’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen VIP açılış törenine, UDH Baknalığı Müsteşarı Suat Hayri Aka ile birlikte, UDH Bakanlığı Müsteşar Yardımcıları Ahmet Selçuk Sert ve Garip Zerey, Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Hızırreis Deniz, Deniz Ticaret Genel Müdürü Cemalettin Şevli, TOBB Başkan Vekili Halim Mete, İMEAK DTO Meclis Başkan Yardımcısı Faruk Ürkmez, İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Türk Loydu Başkanı Cem Melikoğlu, İstanbul Liman Başkanı Muhammet Erdoğan ve çok sayıda sektör temsilcisileriyle davetliler katıldı.

“Türkiye’ye gerçek anlamda mega yat limanını kazandırıyoruz”

Ataköy Marina ve Yat İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Süheyl Demirtaş açılışta yaptığı konuşmada Türkiye’ye, denizcilik sektöründe dünya standartlarında bir tesisi kazandırmanın gururunu yaşadıklarını söyledi. DATİ Yatırım Holding A.Ş. tarafından hayata geçirilen İstanbul Turizm Merkezi’nin önemli halkalarından biri olan Ataköy Marina Mega Yat Limanı’nın yaklaşık 62 milyon dolarlık bir yatırımla gerçekleştirildiğini kaydeden Süheyl Demirtaş, şöyle konuştu:

“Özellikle vurgulamak isterim ki, bir veya birkaç büyük yatın zoraki uğraşlarla girip çıkabildiği her marina bir mega yat marinası değildir. Bir marinanın bu ismi kazanabilmesi için yeterli derinliğinin olması, en az 12 adet, 40 metre ve üstü mega yata aynı anda hizmet verme kabiliyeti bulunması gibi pek çok özelliği olması gerekiyor. Türkiye’de bu ölçülerde ve özelliklerde mega yat marinası yoktur. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz tesisimizle Türkiye’ye, 25 metreden 100 metreye kadar uzunluktaki 232 mega yata aynı anda ev sahipliği yapma kapasitesine sahip gerçek anlamda ilk mega yat limanını kazandırıyoruz. Mega Yat Limanı ile pek çok özel yapım, seçkin tekne artık rahatlıkla İstanbul’a uğrayabilecek. Liman sayesinde bu özel tekneler kış aylarını da İstanbul’da geçirme imkânına kavuşurken, her türlü bakım ve onarım işlerini de burada yaptırabilecek.”

Yerli ve yabancı turistler için bir çekim noktası olacak

Ataköy Marina Mega Yat Limanı’nın turizm sektörüne de büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Demirtaş, “Turist sayısı itibarıyla dünyada ilk 10 ülke arasında yer alan, ancak en çok para kazandıran turizm türlerinden biri olan yat turizminde potansiyelinin yüzde 10’unu bile değerlendiremeyen Türkiye’nin bu alanda önemli bir gelir elde etmesine önemli bir katkı sağlayacak. Ayrıca Mega Yat Limanı’nın hemen yanı başında yapımı hızla devam eden İstanbul Turizm Merkezi’nin içinde yer alacak dünyaca ünlü otelleri, birbirinden ünlü markaların mağaza ve restoranları, performans merkeziyle yerli ve yabancı turistler için bir çekim noktası olacak” diye konuştu.

Her bütçeye uygun tekneler

CNR Holding Genel Koordinatörü Cem Şenel de fuarın ve yat limanının denizcilik sektörü açısından önemine değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “CNR Avrasya Boat Show Denizde fuarımızda, fiyatları 5 bin liradan başlayan ve milyonlarca liraya kadar uzanan 100’e yakın sıfır ve ikinci el tekne, mega yat, bot ve yelkenli sergiliyoruz. Fuarımızda her bütçeye uygun teknelerin yanı sıra jet ski, flyboard ve sektöre ait tüm aksesuar ve ekipmanlar da yer alıyor. CNR Avrasya Boat Show’da Bulgaristan, Rusya, İngiltere, İspanya, Fransa, Yunanistan, İran ve İtalya başta olmak üzere çok sayıda ülkeden gelecek VIP ziyaretçileri ağırlayacağız. Bu yıl fuarımıza yerli ve yabancı 50 bin ziyaretçiyi ağırlamayı hedefliyoruz.”

“Yılda üç kez Boat Show fuarı düzenliyoruz”

Türkiye’de denizcilik sektörünün 2003 yılından bu yana 10 kat büyüdüğüne dikkat çeken Cem Şenel, CNR Holding olarak, Türkiye’nin 2023 vizyonu çerçevesinde, Türk denizcilik sektörüne destek sağlamayı amaçladıklarını ifade etti. Şenel, “Şubat’ta karada, mayıs ve eylül aylarında denizde olmak üzere yılda üç kez Boat Show fuarı düzenliyoruz. Her yıl on binlerce tekne ve yat tutkununu, kara ve denizde düzenlediğimiz CNR Avrasya Boat Show’da buluşturuyoruz. Deniz severler için cazibe merkezi olan fuarlarımız aynı zamanda amatör denizciliğin gelişimine de büyük katkılar sunuyor. Dünyanın sayılı fuarları arasında yer alan CNR Avrasya Boat Show, denizcilik sektörüne ticari katkı sağlamanın yanında, sektör ile ilgili düzenleme ve taleplerin dile getirildiği bir platform olma özelliğiyle de öne çıkıyor” diye konuştu.

Bu platformlarda sektörün sıkıntısını dinliyoruz

Daha sonra kürsüye gelen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka CNR Avrasya denizcilik fuarlarının neredeyse iki ayda bir yapıldığını ve dünyanın sayılı fuarlarından biri olduğunu söyledi. Müsteşar Aka bu platformlarda sektörün sıkıntılarını dinledikleri platformlardan biri haline geldiğini ancak bugünherkesi çok mutlu gördüğünü ve bunun kendisini de mutlu ettiğini söyledi.

"Türk bayrağına geçen tekne sayısında hedef 6 bin"

2017 yılı içinde Türk Bayrağına geçen tekne sayısında hadefin 6 bin olduğunu dile getiren Müsteşar Suat Hayri Aka, süreyi kısıtlı tutmadıklarını çünkü Türk bayrağına geçişte kimseye herhangi bir maazeret bırakmamak istediklerini söyledi. Geçmişte de bu düzenlemenin denendiğini ama çok başarılı olmadığını söyleyen Suat Hayri Aka "Bu kez hiç bir maazeret yok. KDV yüzde bir'e indi. ÖTV dahil her türlü vergi rusüm harç gümrük vergisi ve veraset intikal vergisi dahi düşünüldü ve bunların tamamı sıfırlandı. Son derece cazip son derece eksiksiz bir destek var. Devlet büyüklerine sayıyı 6 bin olarak bildirdik. Bu bakımdan bütün sektöre, tekne sahiplerine anlatılması ve Türk bayrağına geçiş için herkesin telkin edilmesi konusunda gayretlerinizi bekliyoruz Bu düzenlemeyi sürekli gündemde tutmamız lazım. Deniz Ticaret Odası, sivil toplum örgütleri ve denizcilerin mutlaka bu düzenlemeyi canlı tutarak hedeflediğimiz sayılara ulaşıncaya kadar desteklemesi bizim en önemli beklentimizdir. Türk bayrağına geçmeyenlere yönelik henüz bir düzenleme yapmış değiliz ama doğrusu sınırsız beklemeyeceğiz. Özellikle bu yaz ortalarına doğru artık ne kadarı geçti ne kadarı geçmedi, geçmeyenler niçin geçmiyor bunu anlamaya çalışacağız. Ondan sonra ise kısıtlamaları gözden geçireceğiz. Geçmeyenin hiç bir maazereti yok, geçenle geçmeyen arasındaki farkı hisstettirecek kadar yaptırımı da düşüneceğiz. O bakımdan benim tavsyem Türk sahipli teknelerin tekne sahibi Türklerin yabancı bayraktan, Türk bayrağına mutlaka geçmeleridir" dedi.

"Türkiye'nin denizci ülke olduğunu benimsetmeliyiz"

Turiz sektörü ve deniz turizmine de değinen UDH Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka 22 milyar dolarlık turizm gelirinin 4 milyar dolar civarındaki tutarının deniz turizminden elde edildiğini söyledi. Suat Hayri Aka sözlerine şöyle devam etti."Türkiye çok önemli bir deniz ülkesi. Sadece turizm açısından değil her açıdan önemli. Her konuşmamda özellikle zikrediyorum, toplumumuza Türkiye'nin denizci bir ülke olduğunu, Türk Milletinin de denizci olduğunu mutlaka hatırlatmak ve benimsetmek durumundayız. 8484 km sahil şeridimizle, 340 milyar dolar dış ticaretimizin neredeyse 200 milyar dolarlık kısmını deniz yoluyla yapan bir ülkeyiz. 170 tane limanımız var ve milli ekonomimiz içinde deniz ekonomimizin payı yüzde 9. Bir çok denizci ülkenin yüzde 7 civarında olduğunu düşünürsek bu önemli bir rakam" diye konuştu.

"80 tersane bu sektörün hizmetinde"

UDH Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka yaklaşık 30 bin kişinin istihdam edildiği gemi inşa alanında 80 tersane, 22 milyon ton bakım kapasitesi ile 4 milyon ton gemi inşa kapasitesi ile sektörün hizmetinde olduğunu kaydederek, sözlerine şöyle devam etti; "35'i turizm işletme belgeli 61 marina tekne bağlama yerimiz var. Ataköy Marina Türkiye'nin önemli Mega Yat Limanı olma özelliğine sahip Ataköy Marina çok önemli bir lokasyonda .İstanbul!un merkezi sayılabilecek bir yerde ve ulaşım imkanları fazla. Bin civarında normal tekne kapasiteniz var. Bu bakımdan Türkiye'nin çok önemli limanlarından biri olarak deniz turizmi sektörüne hizmet edecek olmanızı ve açılmanızı merakla bekliyorduk. Hayırlı olsun." dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim