• BIST 9898.66
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

Atatürk'ün teknesi ODTÜ'de sergileniyor

Atatürk'ün teknesi ODTÜ'de sergileniyor
Atatürk'e Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı'nda hizmet eden, misafirlerini ağırladığı ve vefatında Atatür'ü İstanbul'dan İzmit'e taşıyanların da aralarında bulunduğu 17 teknenin modeli ODTÜ'de sergilenecek.

 

Atatürk'e Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı'nda hizmet eden, misafirlerini ağırladığı ve vefatında Büyük Önder'i İstanbul'dan İzmit'e taşıyanların da aralarında bulunduğu 17 teknenin modeli ODTÜ'de sergilenecek.
 
Emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Çoşkun Unan, 2002 yılından itibaren cumhuriyet tarihine damgasını vuran Florya Kayığı, Yalova Kayığı, Boğaz Olta Kayığı, İnebolu Yelkenlisi, Alemdar, Savarona, Ertuğrul, Söğütlü, Acar Motoru, Marmara Kancabaş, Bandırma, Sarı Zeybek, Yavuz Zırhlısı, Zafer Muhribi, Nusrat, Muavenet-i Milliye ve Yıldıray Denizaltısı'nın maketlerini yaptı.
 
Tekneler yarından itibaren 10 Kasım'a kadar ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde sergilenecek. Coşkun Unan, uzun yıllardır model teknecilik çalışmaları yaptığını, yaklaşık 11 yıldır ise Atatürk'ün tekneleri üzerine yoğunlaştığını ifade etti.
 
Atatürk'ün teknelerini yapmanın kendisini çok mutlu ettiğini dile getiren Unan, "Atatürk'ün sağlığında kullandığı, bindiği, misafirlerini ağırladığı, vefatında onu İstanbul'dan İzmit'e taşıyan, en önemlisi de Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı'nda Atatürk'e hizmet eden 17 teknenin modelini yaptım. Bu çalışma beni çok heyecanlandırdı. Ancak fotoğraflarda veya söylemlerde tespit edilen Sakarya Botu'nun da aralarında bulunduğu 3 teknenin plan veya ayrıntılı fotoğraflarını elde edemediğim için onları yapamadım. Fotoğraflarını bulursam onları da yapmanın mutluluğunu yaşamayı çok isterim" dedi.
 
Atatürk'ün teknelerinin bugüne kadar pek çok modelci tarafından yapıldığını ancak kendisinin bu tekneleri bir koleksiyonda bir araya getirmeyi başardığını dile getiren Unan, teknelerinin planlarını bulmak için Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığından destek aldığını söyledi.
 
Atatürk'e duyduğu sevgi, saygı ve hayranlığın kendisini böyle bir çalışma yapmaya ittiğini aktaran Unan, şunları kaydetti : "Böyle bir koleksiyonun boyutlarını inceleyerek yeterli sayıda teknenin mevcut olduğunu tespit ettim. Çalışmanın bitiminde ortaya çıkacak eserlerin, nitelikli, güzel ve özellikle Atamız'ın deniz sevgisini anlatacak şekilde olacağına inandım ve işe koyuldum. Modellerin boylarını, mümkün olduğunca kendi boylarına orantılı olarak seçtim ve 50-110 santimetre arasında inşa ettim. Daha büyük yapmayı istemedim çünkü küçük boyutlarda modeller, sanatı gösterme imkanı sağlıyor. Teknelerin özellikle Atatürk'ün ölüm yıldönümünde sergilemek bana çok anlamlı geldi ve serginin daha büyük kitleler tarafından izleneceğini düşündüm ."
 
Anıtkabir'de sergilemek isterim
 
Atatürk'ün kullandığı teknelerinden sadece  5'inin günümüze kadar korunabildiğine işaret eden Unan, "Bunlar Florya'da gezmek için bindiği sandal, Savarona, Sarı Zeybek, Nusrat Mayın Gemisi ve Acar motorudur. Gönül isterdi ki hepsi korunabilseydi, özellikle Yavuz zırhlısı,,. Ancak ben yaptığım maketlerde bunları yaşatmaya çalıştım" diye konuştu.
 
Tekneleri Anıtkabir'de sürekli olarak sergilemek istediğini vurgulayan Unan, bu konudaki teşebbüslerinin Anıtkabir komutanları tarafından çok olumlu karşılandığını ancak teknelerinin devamlı sergileneceği 20 metrekarelik bir alanın bu amaca ayrılamadığını ifade etti. 
 
Unan, şunları söyledi: "Savorona, Dolmabahçe Sarayı'nın önüne demirlediği zaman Atatürk'ün bir çocuk gibi sevindiği söylenir. Yavuz Zırhlısı ise  Atatürk'ün naşını İstanbul'dan İzmit'e, arkasında ona refakat etmeye gelen 7 farklı millete ait zırhlı ve muhriplerle birlikte götüren gemidir. Bu  Atatürk'ün son seyri olmuştur, yolculuk ihtişamı kadar çok hüzünlüdür de. Yani bu 170 teknenin hepsi Cumhuriyet'in ilk dönemlerine damgasını vurmuştur. Benim için en büyük mutluluk tekneleri bir gün Anıtkabir'de sergilenmesi olacak."
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim