• BIST 8871.74
  • Altın 2241.161
  • Dolar 32.3373
  • Euro 35.0876
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasından TANAP'a 500 milyon dolarlık kredi

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasından TANAP'a 500 milyon dolarlık kredi
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi için Azerbaycan şirketi Güney Gaz Koridoru AŞ'ye 500 milyon dolarlık finansman sağlanması onaylandı.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Yönetim Kurulunca, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) için Azerbaycan şirketi Güney Gaz Koridoru AŞ'ye (SGC) 500 milyon dolarlık finansman sağlanması onaylandı. 

Bankadan yapılan yazılı açıklamada, Hazar Denizi'nden doğalgaz taşıyacak ve Güney Gaz Koridoru'nun en önemli kısmını oluşturan TANAP'ın Avrupa'nın enerji güvenliğini ve kaynak çeşitliliğini sağlayacağı belirtilerek, projenin karbon emisyonlarını azaltma hedeflerini de destekleyeceği vurgulandı. 

TANAP'ın Azeri gazını Türkiye üzerinden taşıyacağı aktarılan açıklamada, söz konusu önemli projenin tamamlanması için bankanın yönetim kurulunca SGC'ye 500 milyon dolarlık kredi verilmesinin onaylandığı bildirildi. 

40 milyar dolarlık projenin parçası 

TANAP'ın önemli bir parçasını oluşturduğu Güney Gaz Koridoru, toplamda 3 bin 500 kilometre uzunluğunda ve 6 ülkeden geçiyor. Toplam maliyeti 40 milyar doları bulacak projenin yaklaşık bin 850 kilometresini TANAP oluşturuyor. 

İlk kapasitesi 16 milyar metreküp olarak planlanan TANAP ile 10 milyar metreküp doğalgaz Avrupa'ya, 6 milyar metreküp ise Türkiye'ye taşınacak. TANAP, Yunanistan sınırında Avrupa ayağı olan Trans Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı (TAP) projesine bağlanacak. 

Gelecek yıl ortasında tamamlanması planlanan TANAP'ın ardından, TAP'ın da 2020'nin ilk çeyreğinde hazır hale getirilmesi bekleniyor. 

TANAP için daha önce Dünya Bankası, Asya Kalkınma Bankası ve Asya Altyapı Yatırım Bankası olmak üzere uluslararası kuruluşlardan yaklaşık 2 milyar dolar finansman onaylanmıştı. Projeye finansman sağlamak için Avrupa Yatırım Bankası (AYB) ile görüşmeler de sürüyor. 

Bakan Albayrak'tan yerinde inceleme 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da iki hafta önce TANAP'ın Çanakkale Boğazı denizaltı boru döşeme çalışmalarını yerinde incelemişti. 

TANAP'ın Azerbaycan-Türkiye özelinde olmak üzere Avrupa ve doğalgaz arz güvenliği açısından hayati ve tarihi bir proje olduğuna işaret eden Albayrak, "Çalışmalar son hızıyla, son sürat devam ediyor. İnşallah istediğimiz bu planlamayla giderse hesaplanandan daha erken tamamlanacak." ifadesini kullanmıştı. 

TANAP'ta Güney Gaz Koridoru'nun yüzde 58, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) yüzde 30 ve BP'nin de yüzde 12'lik hissesi bulunuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim