• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Azerbaycan Tap Projesine ortak oluyor

Azerbaycan Tap Projesine ortak oluyor
SOCAR Başkanı Abdullayev: "SOCAR olarak TAP projesine yüzde 20 hisse ile ortak oluyoruz" "Nabucco Batı 2020'den sonra gerçekleşebilir"
Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Rövnak Abdullayev, Trans Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı (TAP) projesine yüzde 20 hisse ile ortak olacaklarını söyledi. 
 
Abdullayev, gazetecilere yaptığı açıklamada, Şahdeniz 2 yatağında çıkarılacak doğalgazın Avrupa'ya taşınması için seçilen TAP projesi ve bu projenin rakibi olan Nabucco Batı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. 
 
Şahdeniz yatağının ortaklarının, yıl sonuna kadar Azerbaycan doğalgazının Avrupa'ya iletilmesi kapsamında bütün anlaşmaları imzalayacağını belirten Abdullayev, SOCAR olarak da TAP projesine ortak olacaklarını kaydetti.  
 
SOCAR dışında BP ve TOTAL şirketlerinin de TAP'a ortak olacağını ifade eden Abdullayev, Azerbaycan'ın ve BP'nin projeden yüzde 20'şer, TOTAL'in ise yüzde 10 ortaklık payı alacağını söyledi. 
 
TAP'a rakip olan fakat Şahdeniz Konsorsiyumu tarafından tercih edilmeyen Nabucco Batı projesine de değinen Abdullayev, bu projenin, TAP projesi bittikten sonra gerçekleştirilebileceğini kaydetti. 
 
Bunun da 2020 yılından sonra mümkün olabileceğini dile getiren SOCAR Başkanı, diğer doğalgaz yatakları için Nabucco'nun düşünülebileceğini belirtti. 
 
Şahdeniz Konsorsiyumu, 28 Haziran'da, üretilen doğalgazın Avrupa'ya taşınması için TAP projesinin tercih edildiğini resmi olarak açıklamış, Nabucco Batı devre dışı kalmıştı. 
 
TAP projesi ile Azerbaycan doğalgazı, Türkiye, Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden Adriyatik Denizi'ne, oradan İtalya'nın güneyine, İtalya'dan da diğer Avrupa ülkelerine ulaştırılacak. 
 
Üç hissedarlı konsorsiyum olan TAP'da İsviçre'nin Axpo şirketinin ve Norveç'in Statoil şirketinin yüzde 42,5'er, Almanya'nın E.ON şirketinin yüzde 15 hissesi bulunuyor. 
 
TAP'ın gerçekleştirilmesi için 2015 yılında çalışmalara başlanması, yaklaşık 870 kilometrelik bir hattın döşenmesi ve bu hattan ilki 2019 yılında olmak üzere yıllık 10 milyar metreküp doğalgazın taşınması, daha sonra ise bu rakamın iki katına çıkarılması öngörülüyor.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim