• BIST 9852.96
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C

Bakan Ergün, TÜBİTAK gemisini inceledi

Bakan Ergün, TÜBİTAK gemisini inceledi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün Türkiye’nin ilk araştıma gemisini yapan Çeksan Tersanesi’ni ziyaret ederek 17 Şubat tarihinde denize indirilmesi planlanan TÜBİTAK Marmara gemisiyle ilgili yerinde bilgiler aldı.

 

Tuzla’da bulunan Çeksan Tersanesi tarafından yapılan Türkiye’nin oşinografik araştıma gemisi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ü ağırladı.

“TÜBİTAK Marmara” isimli gemiyi gezen Bakan Ergün, gemiyle ilgili yerinde bilgiler aldı. Ziyaret öncesi yapılan toplantıda Çeksan Yön. Kurulu Başkanı Başaran Bayrak Çeksan Tersanesi hakkında bilgi verdi. İstanbul Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı kimliğiyle sektörün sorunlarına değinen Bayrak, özellikle son dönemde gündemde olan Milli Emlak kiralarının sektörün en önemli sorunu olduğunu ifade etti.

RUSYA BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
 
Bakan Ergün,  gemi inşa sanayinin önemli bir sektör olduğunu, üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemiz için bunun büyük bir fırsat olduğuna değindi. Ergün, Rusya’nın bizim için çok önemli olduğunu, Rusya’daki gemilerin yenilenmesi gerektiğini ve bizim bu konuda çalışmalar yapmamız gerektiğini söyledi.
 
Ergün ayrıca Çin, Kore, Japonya gibi ülkelerin büyük tonajlı gemilerde çok iyi olduğunu bizim ise daha özellikli gemilerle ön plana çıkmamız gerektiğini vurguladı. Gemi inşa sanayi sektörüne çok hakim olan Bakan Nihat Ergün’ün sektörün sorunlarını da yakından takip ettiği dile getirdi.
 
Çeksan Yönetim Kurulu Bşk. Başaran Bayrak Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bünyesinde yürütülen sanayi stratejik planlamalarında Gemi inşa sanayi  sektörünün de mutlaka yer alması gerektiğini talep etti. Toplantıda Tubitak yetkilileri tarafından  “TÜBİTAK Marmara” isimli geminin teknik özellikleri hakkında bilgilendirme yapıldı.
 
TALEBİNİZİ BAŞBAKAN’A İLETECEĞİM
 
Toplantının ardından geminin içini gezerek teknik özellikleri hakkında bilgi alan Bakan Ergün’den Çeksan heyeti açılışa Başbakan’ı da getirmesini talep etti. “Bu talebinizi Başbakan’a ileteceğim.” diyen Ergün, Başbakan gelemese bile Ulaştırma, Denzicilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ı getireceğini söyledi.
 
Gemiyi çok beğendiğini belirten Bakan Ergün, izlenimleriyle ilgili şunları aktardı:
 
“Böyle bir geminin yapılmış olması artık bizim ülke olarak nasıl bir seviyeye geldiğimizi gösteriyor. İstesek bu gemiyi daha geniş kapsamlı çalışmalar için de kullanabiliriz. Arama kurtarma ve petrol arama gibi faaliyetlerde de böyle bir gemiden yararlanılabilir. Şimdiye kadar böyle şeyleri hep dışarıdan temin ediyorduk; ama artık kendimiz bu işlere soyunuyoruz. İnşallah daha ileriki süreçte sadece kendimiz için değil, dünyaya da ihraç edebilecek hale geleceğiz. Sadece yük gemisi değil, araştırma gemilerini de yapabildiğimizi bu gemiyle göstermiş olduk.”
 
11 BİLİM ADAMI 12 MÜRETTEBAT
 
İlk yerli oşinografik araştırma gemisi olma özelliğini taşıyan R/V TÜBİTAK Marmara,  14.knats hızında, 41,2 boyunda, 9,55 m eninde, 4.50 m yüksekliğinde. Gemi, 11 bilim adamı 12 mürettabatla iç sularda faaliyette gösterecek. % 60 yerli imkanla yapılan araştırma gemisinin 17 Şubat 2013 tarihinde denize indirilmesi planlanıyor.
 
ceksa-ulasim2.jpg
 
ceksan-ulasim3.jpg
 
ceksan-ulasim4.jpg
 
ceksan-ulasim-5.jpg
 
ceksan-ulasim-6.jpg
 
ceksan-ulasim-7.jpg
 
ceksan-ulasim-8.jpg
 
ceksan-ulasim-9.jpg
 
ceksan-ulasim-10.jpg
 
Haber ve Fotoğraflar: Ulaş KIROĞLU – Meral ER
 
İSTANBUL HABER AJANSI
 
www.UlasimOnline.Com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim