• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Bakan Turhan; ''İstanbul Havalimanı yolunda 20 yıl sıkıntı beklemiyoruz''

Bakan Turhan; ''İstanbul Havalimanı yolunda 20 yıl sıkıntı beklemiyoruz''
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, havalimanına giden yolların tamamlandığını vurgulayarak “İstanbul Havalimanı’nın olduğu bölgede karayolu trafiği bakımından önümüzdeki 20 yılda bir sıkıntı beklemiyoruz” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, İstanbul Havalimanı’na gerçekleştirilen taşınma ile ilgili dün saat 10.00 itibari ile taşınma işleminin yüzde 97’sinin tamamlandığını dile getirerek, “Mesafe olarak bazı noktalara uzak olabilir. Mesela Bakırköy’e, Küçükçemece’ye, Zeytinburnu’na ya da İstanbul’un batı bölgesindeki Avcılar ile Fatih arasındaki bölgelere göre biraz uzak olabilir. Ama bu uzaklık ulaşım bakımından bir zorluk gerektirmiyor. İstanbul Havalimanı’nın olduğu bölgede kara yolu trafiği bakımından önümüzdeki 20 yılda bir sıkıntı beklemiyoruz” dedi.

CNN TÜRK’te Hakan Çelik’in sorularını yanıtlayan Bakan Turhan, dünya havacılık tarihinin en büyük taşınmasını gerçekleştirdiklerini kaydederek, herhangi bir aksaklığa fırsat vermeden, bir sorun, sıkıntı yaşanmadan taşınma işlemlerinin tamamlandığını belirtti. Turhan, şöyle konuştu: “26 saat kapalı olması gereken yol 13 saatte açıldı, 12 saat kapalı olacak yol 8 saatte trafiğe açıldı. Ve bu süre içerisinde İstanbullu hemşehrilerimizin gösterdiği hoşgörüye de teşekkür etmek istiyoruz. Operasyonlar artık yeni havalimanından yapılacak, başlıyor. Bu havalimanında sadece hava taşımacılığı yapan birimler yok. Gümrük birimlerimiz, idari birimlerimiz var. Yavaş yavaş her iki tarafta da işlemlerini yapıp yürütecek birimlerimiz var. Atatürk Havalimanı’nda belirli bir süre kargo uçuşlarımız devam edecek.”

İstanbul Havalimanı’nın en önemli avantajlarından biri de Atatürk Havalimanı’na göre ulaşım yollarının yeterli kapasitede olması olduğuna dikkat çeken Turhan, “Mesafe olarak bazı noktalara uzak olabilir. Mesela Bakırköy’e, Küçükçemece’ye, Zeytinburnu’na ya da İstanbul’un batı bölgesindeki Avcılar ile Fatih arasındaki bölgelere göre biraz uzak olabilir. Ama bu uzaklık ulaşım bakımından bir zorluk gerektirmiyor” dedi. Turhan, İstanbul Havalimanı’nın ulaşım noktalarını şöyle açıkladı: “Havalimanının açılmasından hemen önce Mahmutbey-Odayeri Havalimanı Bağlantı Yolu’nu 2x4 şerit şeklinde, şu andaki İstanbul’un trafiği en rahat olan A hizmet seviyesinde hiç bir trafik sorunu yaşamadan seyahat edebileceğiniz bir güzergah haline getirdik. Hasdal Kavşağı ile havaalanı arası güzergahı da 2x4 şerit şekline çevrildi. Yine batı taraftan gelen Çatalca, Yassıören ile havaalanı istikameti 2x3 şeritli devlet yolu. İstanbul Havalimanı’nın olduğu bölgede karayolu trafiği bakımından önümüzdeki 20 yılda bir sıkıntı beklemiyoruz. 2020’nin ilk yarısında Gayrettepe -Havalimanı arasındaki metroyu hizmete alacağız. Hazirana gelmeden bitecek. 32 kilometre uzunluğunda bir metro hattı. Seyahat süresi yarım saatten az olacak. İşletim hızımız 80 kilometre olacak. Hattımız 120 kilometreye imkan veriyor. 6 istasyon var. Ortalama 80 kilometreyi getirdiğimizde yarım saatten az oluyor. Havaist ulaşımı var. İstanbul’dan 20 noktada havalimanına servis yapacak. 2 bin 300 adet gidiş geliş yapacak. 90 bin kişiyi günde taşıyacak. Ayrıca İETT otobüsleri de İstanbul’un belirli merkezlerinden 24 saat hizmet verecek. Havalimanında taksi hizmetleri de disiplinize edildi.”

Rötar olmayacak

Gecikme ve rötarın İstanbul Havalimanı’nın fiziki şartlarından dolayı olmayacağını söyleyen Turhan, havalimanının Atatürk Havalimanı’na göre çok daha büyük kapasiteye sahip olduğunu kaydetti. Turhan, “Eski havalimanınmızda saatlik iniş kalkış kapasite 70 idi. Burada 3. pist açılmadığı halde 80. Açılınca buradaki kapasite 120’ye çıkacak. Yeni pisti gelecek yıl bugünlerde açacağız. 2020’nın mart ayı olarak düşünülüyor” dedi.

Taksicilerde İngilizce şart

Bakan Turhan, havalimanında çalışacak taksilerle ilgili şunları söyledi: “İstanbul Havalimanında görev yapacak taksiler şu anda 660 adet. Sonrasında artırılacak ve 1000 üzerine çıkabilecek. Buradaki taksiyi kullanacak sürücülerin İngilizce bilme şartı getirdi, İGA. Ve bunu denetliyor. Turistle sorun sıkıntı olmayacak. Taksilerin içindeki özel ekranlarla yolcu nereye gideceğini söylediğinde sürücü kendisine yol tercihi sunacak. Yolcu isterse aracın plakasını, sürücüyü öğrenme şansı olacak. Kredi kartı ile ödeme imkanı olacak.”

Yabancı havayollarına daha çok uçuş verilecek

Bakan Turhan, “Atatürk Havalimanı’na dost ülkelerimiz vardı. Uçuş isteyip de veremediğimiz. Yeni havalimanının yapılmasının önemli gerekçelerinden biri de buydu. Kapasitemiz doluydu, veremiyorduk. Yeni havalimanı ile bu sorunlar çözülmüş oldu. Ülke ekonomisine ve turizmine önemli katkı sağlamış oldu. Havayolunda, 5 yıl içinde yüzde 20 artış yaşanacak. Yurtdışı ve yurtiçi uçuşlar ayrı. İç hatlarda bilet fiyatı tavanını biz belirliyoruz. Belirli bir limitin üzerine çıkamıyor. Rekabet açısından kendileri ticari pazarlama tekniklerini kullanıyor. Son fiyatın tavanını biz belirliyoruz. Dış hatlarda ise daha fazla yerli yabancı havayolu şirketinin direkt uçuş yapması, ulaşım maliyeti avantajı getirecek. Aktarma havayolu kullanan insanlar yüksek maliyetle ulaşım hizmeti alıyor” dedi.

Atatürk Havalimanı'nın akıbeti ne olacak?

Atatürk Havalimanı’na ilişkin soruyu Bakan Turhan şöyle yanıtladı: “Atatürk Havalimanı, park ve fuar alanı olacak. Plan ve projelendirmesi Çevre Bakanlığımız tarafından yürütülüyor. Bizim alanımız eğitim merkezi olarak kullanılacak. Yeni havalimanında hangarlar yapılana kadar 1- 1.5 yıl kargo uçuşları ve özel uçuşlar için kullanılacak. Sivil havacılık için yolcu uçuşları için olmasa bile burada Teknofest fuarını burada yapacağız. Havacılık konusunda öne çıkaracak olan bir fuar olacak bunun için en uygun yer burası. Genel havacılık hizmetleri için burada bir pisti tutacağız. 5G de 2020’de başlayacak.”

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim