• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Bakan Yıldız'dan 'benzine zam' savunması

Bakan Yıldız'dan 'benzine zam' savunması
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, akaryakıt fiyatlarına yapılan son zamla ilgili açıklama yaptı.

Enerji Bakanı Yıldız'dan 'benzine zam' savunması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2002'nin ocak ayından 1 Aralık 2010 tarihine kadar ham petrolün fiyatı 4,38 kat artış gösterirken, kurşunsuz benzinin fiyatının 2,95 kat arttığını belirterek, ''Petrolün türevi petrolün kendisinden fazla artmış değil. Hem rakamları doğru okumak, hem de bunların yorumunu doğru yapmak zorundayız'' dedi.

Bakan Yıldız, Sıvılaştırılmış ve Sıkıştırılmış Doğalgazcılar Derneği'nin 1. kuruluş yıldönümü nedeniyle Sheraton Otel'de verilen yemekte yaptığı konuşmada, derneğin 1. kuruluş yıldönümünü kutladı.

Enerji Bakanlığının hiç bir sorundan kaçınmaksızın doğrudan işin üzerine giden bir yapıda olduğunu belirten Bakan Yıldız, kamunun, isterse zaafiyeti itiraf edilmiş olsun, isterse avantajları söylenmiş olsun mutlaka özel sektörle beraber büyüyeceği bir yapıyı, liberal piyasayı oluşturmak istediklerini kaydetti.

Doğalgazın hemen hemen tamamının ithala dayalı bir ürün olduğunu ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:

''Aslında bunun temelinde bir dram var. 'Niçin bunlar zamlanıyor, pahalanıyor' dediğinizde ben diyorum ki, 'İnşallah yurt dışında bu fiyatlar düşer ve bize yansır. Çünkü yüzde 97,5'ini ithal ettiğimiz bir doğalgaz var. Bazı arkadaşlarımız 'Yalnızca ümit etmeye mi kaldık' diyorlar. Bunu kabul etmemiz lazım, ister bunu temenni etmeyelim, isterse de bu gerçek bize acı gelsin, şu anda biz hep ithalat yapıyoruz. Amacımız bir yandan bunları yerel kaynaklar haline getirebiliyor olmak, bir yandan da piyasa şartlarımıza en uygun şekilde Türkiye'ye ithalatını yapabilmek.

Yıllar itibarıyla baktığımızda 2002'nin Ocak ayıyla, 1 Aralık 2010 tarihini karşılaştırdığımızda çok ilginç bir korelasyonla karşı karşıyayız. Ham petrol bu süreçte 4,38 katına çıkmış. Peki son günler de sıkça tartışılan kurşunsuz benzin hangi oranda artmış olabilir. Bence burada siyasi istikrarın kalıcı istikrarın önemli bir başarısı var, ancak 2,95 oranında artmış. Ama bizdeki intiba ve imaj bu mu? Herhalde 9 katı kadar arttı falan diye düşünüyoruz. Hem rakamları doğru okumak, hem de bunların yorumunu doğru yapmak zorundayız.''

Bakan Yıldız, Ocak 2002'de bir varil ham petrolün kurşunsuz benzini satın alma gücünün 21,68 litreye karşılık geldiğini belirterek, 1 Aralık 2010 itibarıyla bu rakamın 32,24 litre olduğunu söyledi. Yıldız, ''Yani petrolün türevi kendisinden fazla artmış değil'' diye konuştu.

Sıvılaştırılmış ve Sıkıştırılmış Doğalgazcılar Derneği Başkanı Eyüp Aratay da hem gündüz yapılan sempozyumlarda, hem de kuruluş yıldönümü yemeğinde kendilerini destekleyen çok sayıda kamu yöneticisinin bulunmasından dolayı büyük bir mutluluk duyduklarını belirterek, ''Bundan sonraki süreçte de beraber çalışıp neler yapacağımıza olan inancımız daha da arttı'' dedi.

Konuşmaların ardından Aratay Bakan Yıldız'a, EPDK Başkanı Hasan Köktaş'a ve Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı'ya plaket verdi.

PETROL JEOLOGLARI DERNEĞİ'NİN GECESİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız daha sonra Türkiye Petrol Jeologları Derneği'nin 52. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Devlet Konukevi'nde düzenlenen geceye katıldı.

Yıldız, burada yaptığı konuşmada, TPAO'nun kuruluşunun 56'ıncı, Türkiye Petrol Jeologları Derneği'nin de kuruluşunun 52. yıldönümünü kutladı.

Petrol jeologlarının, faaliyetlerini tamamen tecrübe, teknik ve donanımla yaptıklarını belirten Yıldız, petrol jeologlarının, aslında dünyanın enerji dengeleriyle alakalı çok önemli katkılar otaya koyduğunu söyledi.

Türkiye'nin petrol ithal eden bir ülke olduğunu, ihtiyaçlarının ancak yüzde 10'unu yerli kaynaklarla karşılayabildiğini anlatan Yıldız, şöyle konuştu:

''Bunları yerli kaynaklar haline getirebilmek için olabildiğince bu oranı artırmamız lazım. TPAO'nun şu ana kadar araştırma, arama faaliyetlerine ayırdığı pay son 8-9 yılda 42 milyon dolardan yaklaşık 700 milyon dolarlar seviyesine çıktı. Bu önemli bir rakam, yeterli olmayabilir ama, bu artış trendini çok fazla önemsiyoruz. Türkiye'nin büyüme hızı dünyanın büyüme hızından daha yüksek. Petrol şu anda daha çok ulaşım sektöründe kullanılıyor. Çin'de, her bin kişiden 30'unda araç var. 2035 yılına kadar yaklaşık 250 araca çıkmayı planlıyorlar. Avrupa'da ise her bin kişiden 540'ında araç var. Bütün bunları düşünürsek, petrol ve doğalgazın önümüzdeki 20-25 yıl içerisinde hala çok aranan ve istenen bir enerji kaynağı olduğuna dikkati çekmek isterim. TPAO'nun, bunları yerli kaynak haline getirebilmek için yurt dışı operasyonları var. Kolombiya, inşallah Venezuella olacak, Libya var, Azerbaycan, kısmen Kazakistan. Ülkemizde yaptığımız aramalarla birlikte inşallah bir noktayı yakalayacağız.''

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim