• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Baltık Denizi'ne atık su atılması yasaklandı

Baltık Denizi'ne atık su atılması yasaklandı
Uluslararası Denizcilik Örgütü, 1 Ekim'den itibaren yolcu gemileri ve feribotlardan Baltık Denizi’nde iken atık su atılmasının yasaklanmasını kararlaştırdı.

Baltık Denizi'ne atık su atılması yasaklandı

Uluslararası Denizcilik Örgütü, 1 Ekim'den itibaren yolcu gemileri ve feribotlardan Baltık Denizi’nde iken atık su atılmasının yasaklanmasını kararlaştırdı.

Eylül ayı içerisinde Uluslararası Denizcilik Örgütü (International Maritime Organization – IMO)’nün Londra’da düzenlenen toplantısında yolcu gemileri ve feribotlardan Baltık Denizi’ne sewage boşaltılmasının yasaklanması konusu tartışıldı ve çözüm 01 Ekim 2010 tarihinde geldi. Uluslararası Denizcilik Örgütü, 01 Ekim 2010 tarihinde yolcu gemileri ve feribotlardan Baltık Denizi’nde iken sewage atılmasının yasaklanmasına karar verdi.

Bu karar, Dünya Vahşi Yaşam Vakfı (World Wildlife Fund – WWF)’nın 2007 senesinde başlattığı ve üç yıldır ara vermeksizin sürdürdüğü Baltık Denizi’ne sewage boşaltılmasının durdurulmasına yönelik başlattığı kampanyanın ardından geldi. Günümüzde Baltık Denizi’nden 350 yolcu gemisi geçiyor ve bu sayı her gün artıyor. Bu gemiler sewage sularını denize basmaktalar ve bu durum sudaki azot ve fosfat miktarının artmasına sebep oluyor. Bununla birlikte atılan sewage sularında bakteri, virüs ve ağır metallerin bulunduğu tespit edildi. Sudaki azot ve fosfat miktarının artması deniz biyolojisine ve sahil şeridine zarar veriyor. Zararlı bakteriler salgılayan algler oluşarak bölgede aşılması güç problemlere sebep oluyor. Alınan karar 2013 senesinde tüm yeni gemiler için zorunlu olurken 2018 senesinde tüm gemiler için geçerli olacak. Bu süreç esnasında ise Uluslararası Denizcilik Örgütü tarafından oluşturulan özel bir grup bölgedeki limanların imkanlarını geliştirmek için çalışmalar gerçekleştirecek. Böylelikle gemiler sahip oldukları sewage sularını limanlarda kurulan tesislerden faydalanarak boşaltabilecekler.

Uluslararası Denizcilik Örgütü toplantısında “Baltık Denizi için bu önemli bir dönüm noktası” ifadesini kullanan Dünya Vahşi Yaşam Vakfı çalışanlarından Mattias Rust, Baltık Denizi’ne kıyısı olan ülkelerin, liman olanaklarını arttırması konusunda sorumlulukları bulunduğunun altını çizdi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim