• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Başkent Doğalgaz'a Suudi ve Çinliler talip

Başkent Doğalgaz'a Suudi ve Çinliler talip
İhalesi iki kez iptal edilen Başkent Doğalgaz’ın özelleştirme süreci Ocak 2012’de yeniden başlıyor. 1.3 milyon abonesi bulunan Başkent Doğalgaz’la Suudiler ve Çinliler ilgileniyor.

Başkent Doğalgaz'a Suudi ve Çinliler talip

İhalesi iki kez iptal edilen Başkent Doğalgaz’ın özelleştirme süreci Ocak 2012’de yeniden başlıyor. 1.3 milyon abonesi bulunan Başkent Doğalgaz’la Suudiler ve Çinliler ilgileniyor.

Suudi Kraliyet Ailesi’ne ait 10 milyar dolar aktif büyüklüğe sahip Crown Investment Group ile Çin’de 100’den fazla şehirde doğalgaz dağıtım hizmeti sunan ENN Group, 1.3 milyon abonesi bulunan Başkent Doğalgaz’la ilgileniyor.

Dünya ekonomik krizli boğuşurken dev özelleştirmelere hazırlanan Türkiye’ye yabancı yatırımcı ilgisi devam ediyor. 27 Ocak tarihinde son teklifleri alınarak özelleştirme ihalesine çıkacak Türkiye’nin en büyük ikinci gaz dağıtım şirketi Başkent Doğalgaz A.Ş. ihalesine Körfez Bölgesi ve Çin’den büyük ilgi olduğu öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, Suudi Arabistanlı Crown Investment Grup Başkent Doğalgaz’ı yakın takibe alan grupların başında geliyor.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı nezdinde görüşmelere başlayan Arap yatırım fonu, bir yerli ortakla birlikte ihaleye katılmaya hazırlanıyor. 10 milyar dolar aktif büyüklüğe sahip Crown Investment Group, geçtiğimiz Ekim ayında vefat eden Suudi Arabistan veliaht Prensi Abdul-Aziz Al Suud tarafından kurulmuş büyük bir yatırım fonu. Kraliyet Ailes’nin varlıklarının bir bölümünü yönetmek için kurulan fonun yönetim merkezi ise İsviçre’de. Yatırım fonunun bugüne kadar Türkiye’ye hiç yatırım yapmadığı bilgisini veren kaynaklar, “Grup Başkent Doğalgaz’ın yanı sıra başka enerji projeleriyle de yakından ilgileniyor ve Türkiye’ye toplam 2.53 milyar dolar arasında bir yatırım yapmayı planlıyor” bilgisini verdi. Türk enerji piyasasını mercek altına alan dev yatırım grubunun şartname alarak ihaleye gireceği öğrenildi.

Başkent Doğalgaz için teklif vermeye hazırlanan bir diğer önemli grup Çin’de 100’den fazla şehirde doğalgaz dağıtım hizmeti sunan ENN Group. Yerli bir partnerle Özelleştirme İdaresi’nden bilgi alan şirket yetkililerinin ihaleye iddialı şekilde hazırlandığı belirtiliyor.

ENN, Çin’de doğalgaz depolama faaliyetleri, güneş enerji sistemleri çalışmaları da yapıyor. Son teklif verme süresi 27 Ocak 2012’ye uzatılan Başkent Doğalgaz A.Ş. ihalesi için Koç Holding’e ait Aygaz, Limak şirketinin aralarında olduğu 10 şirket ihale şartnamesi almıştı. Daha önce de Abu Dabi, İspanya ve ABD’den şirketler Başkent Doğalgaz’a talip olmuştu.

Satılmadan 207.6 milyon dolar kazandırdı

İLK olarak 2008 yılında satışa çıkan Başkent Doğalgaz ihalesini 1 milyar 600 milyon dolarlık teklifiyle Global Yatırım Energaz kazanmış ancak grubun parayı yatıramaması üzerine ihale iptal edilmişti. Bu ihalede Ankara Büyükşehir Belediyesi birinci olan Global ve ikinci Elektromed’in 50’şer milyon dolarlık teminatını da yakmıştı. Ardından Temmuz 2010’da yenilenen şirketin yüzde 80’inin satış ihalesini Mehmet Kazancı-Mehmet Emin Karamehmet ortaklığı 1 milyar 211 milyon dolarla kazanmıştı. Ancak ‘Çılgın Mehmetler’ toplamda 107.6 milyon dolar teminat yakmalarına karşın gerekli ödemeyi yapamamış bunun üzerine ihale bir kez daha iptal edilmişti. Böylelikle Başkent Doğalgaz satılmadan 207.6 milyon dolar teminat kazandırmış oldu.

Başkent’ın yıllık satışı 3 milyar m3

2010 yılında 70 milyon TL kâr eden Başkent Gaz, 1 milyon 250 bin üzeri aboneye sahip. Türkiye’nin en büyük ikinci doğalgaz dağıtım şirketi olan Başkent Doğalgaz’ın yıllık gaz satış miktarı ise yaklaşık 3 milyar metreküp.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim