• BIST 10336.5
  • Altın 2400.893
  • Dolar 32.2647
  • Euro 34.6857
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 9 °C

Bayram: Her lastiğe kaplama yapılmaz

Bayram: Her lastiğe kaplama yapılmaz
Son günlerdeki trafik kazaları nedeniyle gündeme gelen kaplama lastiklerin de bir standardının olduğu, her lastiğe kaplama yapılamayacağı bildirildi.

Kayseri'de faaliyet gösteren bir lastik kaplama fabrikasının müdürü Mahmut Bayram, son günlerde yaşanan ölümlü trafik kazalarının nedenleri arasında kaplama lastiklerin gösterildiğini ancak standartlara uygun kaplama lastik ile yeni bir lastik arasında hiçbir fark olmadığını söyledi.
Sorunun standartlara uygun kaplama yapılmamasından kaynaklandığını vurgulayan Bayram, lastiklerin kaplanmasıyla ilgili 2008'de çıkan mevzuatın 'ECE 109 R' olarak bilinen uygunluk belgesinin alınmasını zorunlu kıldığını belirtti.
Önceki yıl nisandan itibaren mevzuatla ilgili denetimlerin yapılmaya başlandığını ifade eden Bayram, belge sayesinde merdiven altı lastik kaplama işine son verilmek istendiğine dikkati çekti.
Bayram, standartlara uygun olmayan kaplama lastiklerle yola çıkmanın büyük risk taşıdığını belirterek, şunları kaydetti:
"Devletin yürürlüğe koyduğu ECE 109 R belgesi lastik kaplama işinin kaliteli ve Avrupa standartlarına uygun yapılmasını amaçlıyor. Ancak öncelikle bu belgeyi almak firmalara 50-60 bin liraya mal oluyor. Her lastik başına test için 2 bin 500 lira gibi bir ücret veriliyor. Lastikler TSE tarafından uygunluk testine tutuluyor. Uygun olmayan lastikler firmaya tekrar gönderiliyor. Bu belgeyi alma şartlarını yerine getiremeyen çok sayıda merdiven altı firma kapandı. Örneğin Kayseri'de bu işi yapan firma sayısı bir elin parmağını geçmiyor."

HER LASTİĞE KAPLAMA YAPILMAZ

Her lastiğe kaplama yapılamayacağının altını çizen Bayram, "Bize getirilen lastiklerin iç, dış, yanak, topuk, sırt kısımlarında inceleme yapıyoruz. Eğer lastikte bir hata yoksa kaplama yapıyoruz. Lastik yüzeyi tıraşlanıp, ilaçla temizlenir. Dolgu kauçuk uygulanır. Müşterinin bizden talep ettiği desenler çalışma grubuna göre lastiğe uygulanır. Ancak lastiğin kaldırmayacağı deseni yapmayız. Son olarak da lastik 115 derece sıcaklıkta 5 saat pişirilir daha sonra çıkarılıp lastiklerin kontrolleri yapılır ve bir hata görülmezse müşteriye teslim edilir" diye konuştu.
Kaplama lastiklerin de orijinal lastik kadar kilometre garantisi olduğunu savunan Bayram, "Kaplama lastiklerin de orijinal lastik kadar kilometre garantisi var. Yeni bir otobüs ya da kamyon lastiği piyasada bin 200 lira civarında satılıyor. Lastik kaplama ise 350- 550 liraya mal oluyor" dedi.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim