• BIST 8904.46
  • Altın 2240.294
  • Dolar 32.337
  • Euro 35.0975
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C

Benzin ve motorin fiyatları indi

Benzin ve motorin fiyatları indi
EPDK'nın akaryakıt dağıtım şirketlerine, motorin ve benzinde 'katkılı ve katkısız' ürünlerin fiyat farkının kaldırılmasına yönelik uyarısının ardından bazı şirketler indirime gitti.

Benzin ve motorin fiyatları indi

EPDK'nın akaryakıt dağıtım şirketlerine, motorin ve benzinde 'katkılı ve katkısız' ürünlerin fiyat farkının kaldırılmasına yönelik uyarısının ardından bazı şirketler indirime gitti.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK), akaryakıt dağıtım şirketlerine, motorin ve benzinde ''katkılı ve katkısız'' ürünler arasındaki fiyat farkının kaldırılmasına yönelik yaptığı uyarının ardından, dağıtım şirketleri bazı akaryakıt ürünlerinde indirime gitti.

POAŞ'ın bugün yaptığı düzenleme ile 97 oktan kurşunsuz benzin litre fiyatları Ankara'daki bayilerinde 4,47 liradan 4,41 liraya, İstanbul'da 4,48 liradan 4,41 liraya, İzmir'de  4,48 liradan 4,40 liraya düştü. POAŞ'ın ''motorin 10'' ürünü de Ankara ve İstanbul'da 3,98 liradan 3,88 liraya, İzmir'de ise 3,95 liradan 3,85 liraya geriledi.

OPET bayilerin ''97 oktan kurşunsuz benzin'' olarak satılan yakıtı, Ankara'da 4,49 liradan 4,38'e, İstanbul'da 4,50 liradan 4,38 liraya, İzmir'de de 4,49 liradan 4,38 liraya indirildi.

BP bayilerinde ise ''ultimate kurşunsuz'' olarak satılan akaryakıt Ankara ve İstanbul'da 4,50 liradan 4,43 liraya, İzmir'de 4,49 liradan 4,42 liraya düşürüldü. Şirketin diesel motorin ürününde 2 kuruşluk, ultimate motorin ürününde de ortalama 6 kuruşluk indirim yapıldı.

EPDK'nın akaryakıt dağıtım şirketlerine verdiği süre bugün doluyor

Geçen hafta en fazla satış yapan 8 akaryakıt ana dağıtım şirketine bir yazı gönderen EPDK, motorin ve benzinler arasındaki fiyat farkının (katkılı-katkısız) giderilmesini istemiş ve bu konuda şirketlere 26 Ekim (bugün) tarihine kadar süre vermişti.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş imzasıyla dağıtıcı şirketlere gönderilen yazıda, Türkiye petrol piyasasında fiyatların Petrol Piyasası Kanunun 10. maddesinin, ''rafinerici ve dağıtıcı lisansı kapsamında yapılan piyasa faaliyetlerine ilişkin fiyatlar, en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu dikkate alınarak, lisans sahipleri tarafından hazırlanan tavan fiyatlar olarak Kuruma bildirilir'' hükmüne göre belirlenmesi gerektiği hatırlatılmıştı.

Akaryakıt lisansı sahiplerinin belirlediği fiyatların yakından izlendiği, gerekli görülmesi halinde ''taban ve/veya tavan fiyat tespitine ve gerekli tedbirlerin alınmasına Kurumun yetkili olduğu'' belirtilen yazıda akaryakıt dağıtım şirketlerine şu uyarıda bulunulmuştu:

''Motorin (diğer) miktarının, toplam motorin türleri satışının yaklaşık olarak yarısına yaklaştığı, motorin ve motorin (diğer) fiyat bildirimleri arasındaki farkın belirgin olarak arttığı, motorin ve motorin (diğer) olarak iki alt kategoride bildirilen motorin fiyatları ile kurşunsuz benzin 95 oktan ve kurşunsuz benzin 95 oktan (diğer) olarak iki alt kategoride bildirilen kurşunsuz benzin 95 oktan fiyatlarının kanunda yer verilen kriter olan en yakın erişilebilir dünya serbest piyasası fiyatlarının üzerinde olduğu görülmüştür.

Petrol Piyasası Dairesinin 22 Nisan 2011 tarihli yazısı ile dağıtıcı lisansı sahiplerinin (diğer) olarak fiyatını bildirdikleri ürünlere ilişkin bilgiler istenmiş olup, Kurumumuza ulaşan cevabi yazılardaki hususların yukarıda belirtilen fiyat farklarını açıklamaktan uzak olduğu da görülmüştür.''

Şirketler katkılı ürünlerinde 5-28 kuruş arasında indirime gitti

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK), akaryakıt ana dağıtım şirketlerine katkılı-katkısız ürünler arasındaki fiyat farkını ortadan kaldırmalarına yönelik uyarısının ardından, şirketler ürünlerinde 5-28 kuruş arasında indirime gitti.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan EPDK yetkilisi, akaryakıt tüketicisinin istasyonlardan motorin ya da benzin alırken istediği ürünü alma hakkı olduğunu, ancak dağıtım şirketlerinin, bayilerin bu ürünü diledikleri fiyattan satma haklarının bulunmadığını kaydetti.

Petrol Piyasası Kanunu'nun fiyatların ve bu kapsamda rafineri, dağıtıcı ve bayii paylarının en yakın piyasa olan Akdeniz fiyatları ile uyumlu olması ilkesini gözettiğini, konunun takibinde de EPDK'ya yetki verdiğine dikkat çeken yetkili, ''Bu yetkimiz iki yıl önce tavan fiyat uygulaması başlattığımızda kurumumuza açılan davaların lehimize sonuçlanması ile de teyit edildi'' dedi.

Son aylarda Türkiye akaryakıt dağıtımında pazar payı yüksek şirketlerin motorin satışları içinde daha pahalı olan katkılı motorinlerin fiyat farkının yükseldiğini gördüklerini belirten yetkili şöyle konuştu:

''Katkılı motorinin niteliği ile fiyatının kısmen fazla olması çok doğaldır, ancak son aylarda bu farkın çok açıldığını gördük ve bunun sebebini sorduk. Kanun katkılı motorinin fiyatlarını genel fiyatlandırmadan muaf tutmuyor.

Sonuçta biz de dağıtım şirketlerine en geç bugün itibariyle bu farkın giderilmesi ve dağıtıcı paylarının Avrupa Birliği piyasaları ile uyumlu hale getirilmesi için yazı yazdık.

Gelinen aşamada dağıtım şirketlerinin uyarımızı dikkate alarak katkılı motorin, motorin ve benzinlerde 5 kuruş ile 28 kuruş arasında değişen miktarlarda indirim yapması tüketici açısından memnuniyet vericidir. Bu indirimi değerlendireceğiz, fiyat hareketlerini sürekli takip etmeye devam edeceğiz.''

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim