• BIST 8789.53
  • Altın 2238.357
  • Dolar 32.3357
  • Euro 35.1109
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Beş yerli kömür santrali ihalesi daha

Beş yerli kömür santrali ihalesi daha
KPMG Türkiye Enerji Sektörü Lideri Onur Okutur, santral kurma şartlı Çayırhan yerli kömür ihalesinde oluşan fiyatların, yatırımcıları cezbettiğini söyledi. Bu yıl içinde, beş yeni ihalenin daha tamamlanabileceğini söyledi.

KPMG Türkiye Enerji Sektör Lideri Onur Okutur, bu yıl yerli kömür yatırımlarında hareketlenme beklediklerini söyledi. Kolin-Kalyon-Çelikler konsorsiyumunun Çayırhan’daki elektrik santrali kurma şartlı kömür sahası ihalesini 60.4 dolar/MWh’lık bir teklifl e kazandığını hatırlatan Okutur “Ortalama elektrik fiyatının 145-150 TL/MWh olduğu bir ortamda 60.4 dolar yatırımcılar için iyi bir fiyat. Mevcut fiyat bandında 15 senelik fiyat alım garantisi yatırımcıyı çekiyor” dedi.

13 kömür sahası daha

Eskişehir, Trakya (Çerkezköy) ve Afyon başta olmak üzere 13 bölgede daha yerli kömür santrali projesi hazırlıklarının sürdüğünü anlatan Onur Okutur, “Bunlardan beşinin ihalesinin bu yıl yapılması bekleniyor. Çayırhan başarıyla sonuçlandı. Bu süreçte öğrenilen derslerle, diğer projelerde daha da hızlı ilerleyebilirler. Bundan sonraki ihalelerde oluşacak fiyatlar MWh başına 50-65 dolar arasında değişir. Bu rakam ilgili sahaların kömür kalitesine ve kömürün yeraltından çıkarılma maliyetine göre belirlenir” diye konuştu.

Çinli EPC firmaları ilgili

Onur Okutur’un verdiği bilgilere göre, özelleştirme ihaleleri dışında da kömür santrali projeleriyle ilgilenen yerli gruplar var. Bunlardan bazılarının kendi maden sahaları bulunuyor ve kimileri projeleri başlatmış durumda. Okutur, ihaleleri kazanan isteklilerin kömür santrali için nereden finansman bulduklarına yönelik soruya “Çinli EPC firmaları anahtar teslim teklifle geliyorlar. Santrali ben kuracağım. Karşılığında da şu şartlarda Çin’den finansman getireceğim. EBRD’nin alt kuruluşlarından muhabir bankaları üzerinden de kömür santralleri finanse edilebilir” karşılığını verdi.

“Kömür projeleri finansman sıkıntısıyla karşı karşıya değil” diye ekleyen Onur Okutur şöyle devam etti: “Her ne kadar COP21 sonrası karbon hassasiyeti artmış olsa da Türkiye’deki kömür projeleri finansman bulabiliyor. Çünkü bunlar karlı projeler. Yatırımcı gelirine giderine bakıyor, finans kuruluşları fizibilitesine bakıyor. Arkasında devletin döviz bazında fiyat alım garantisi bulunan projeler finansman bulabiliyor. Zaten hükümet de ihale şartnamesini bunu hedefleyerek oluşturdu. Dolar bazında 15 yıllık alım garantisi. Yenilenebilirde bile 10 yıl alım garantisi varken, YEKDEM’dekiler 10 yıl alım garantisi alırken kömürde 15 yıllık alım garantisi verilmesi, bu projeleri yatırımcılar açısından cazip kıldı.”

YABANCI, TÜRKİYE’NİN ENERJİSİ İLE ÇOK İLGİLİ

KPMG Türkiye Enerji Sektör Lideri Onur Okutur, yabancıların Türkiye enerji sektörüne ilgisini “Çinli, Ortadoğulu yatırım grupları Türkiye’de proje bakmaya devam ediyor. Batılılar da yenilenebilir projelerini hala sormaya devam ediyorlar. Almanlar da, Fransızlar da var” sözleriyle özetledi.

POAŞ’I VITOL’ÜN ALMASI GÜVEN VERECEK

Avusturyalı OMV’nin satışa çıkardığı Petrol Ofisi (POAŞ) hisselerini Vitol’ün almasını olumlu bulan Onur Okutur “Aslında SOCAR ya da Aramco’nun yoğun şekilde ilgilendiklerini biliyorduk. Vitol gibi Batılı bir grubun Türkiye’de 1.4 milyar euroluk bu satın almayı yapması hem yerli hem yabancı gruplara bir güven verecek. KPMG olarak satış sürecine dahildik. Fiyat ise tahmin ettiğimiz bantta geldi.”

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim