• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

"Bilişim sınır tanımıyor, sınırlar kalkıyor"

"Bilişim sınır tanımıyor, sınırlar kalkıyor"
Üç gün boyunca 23 ülkeden 244 konuşmacıya, 10 ana konferans ve 83 oturuma ev sahipliği yapacak olan Zirve’nin açılışını AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım yaptı.

Bu yıl bölgesel yapılanmasıyla bölgesel bir iş birliği platformu olarak kurgulanan ICT Summit Eurasia Bilişim Zirvesi’11’in üç günlük iş ve teknoloji dünyası maratonu başladı. AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın açılışta bulunduğu Zirve’de Dijital Türkiye Platformu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, İTO Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, BTK Başkanı Tayfun Acerer, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray ve Atos Türkiye CEO’su Orhan Akbulut da kürsüye çıkan diğer isimler isimler arasında yer aldı.

“Altyapının esaslarını çizeceğiz”

11. yılında Zirve’nin başlığı “ Sınırlar Kalkıyor” diyerek söze başlayan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bilişimin sınır tanımayan bir yapı olduğunu hatırlattı. Teknoloji ile dünyada yaşayan milyarlarca insanın birbiri ile iş yaptığını belirten Yıldırım, “Küresel kalkınmışlık ve sayısal uçurum farkını ortadan kaldırmak, küresel adaletsizlikleri en aza indirmek gerekiyor. Bunu yapacak şey de bilişim.Türkiye bu doğrultuda bilgiyi üreten, bilgiye sahip olan ülke olma kararını vermiştir. Atatürk’ün gösterdiği muassır medeniyetler seviyesine gelmek için 2023 vizyonunu oluşturduk, eylem planlarımızı yaptık. Bundan sonra bilişimin yollarını açmamız gerekiyor” diye konuştu.

Türkiye Avrupa’nın üçüncü nesil uygulamalarında en iyisi olduğunu da belirten Yıldırım, “Bu konuda Avrupa’nın önüne geçtik. Burada altyapı çok önemli. Biz de altyapının esaslarını çizeceğiz. Yeni bir düzenleme getiriyoruz. Geçiş haklarının tamamı; tek bir merkezden yönetilecek. Hak eden kurum yerel ve merkezi idare bu merkezden hakkını alacak. Altyapıdan ticaret olmaz” dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım günümüzde küresel adaletsizlikleri ortadan kaldırmak gerektiğini ifade ederek, bunun da en önemli aracının bilişim olduğunu vurguladı. Kuzey Afrika'da yaşanan olaylarda halkın karşısında direnen yönetimlerin, bilişimin gücüne boyun eğmek zorunda kaldıklarını anlatan Yıldırım, Egemen Bağış'ın kendisi için söylediği övgü dolu sözlere de karşılık verdi.

Yıldırım, "Sayın Egemen Bağış hakkımda çok övgü dolu sözler söyledi. Ben bunları hak etmediğimi düşünüyorum. Ben bu ülkenin amele bakanıyım. Ulaşımla, iletişime ihtiyaç varsa ben bunun için çalışıyorum. Biz 74 milyon insanımızdan güç ve destek alıyoruz. Bize güç veren onların duasıdır ve Başbakanımızın liderliği ve vizyonudur" dedi.

"Siber güvenlikle ilgili küresel işbirliği gerekmektedir"

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Yıldırım, bir basın mensubunun, "Siber güvenlik ordusu kurulması yönünde çalışma yapıldı şeklinde haberler çıkıyor. Devletin organize ettiği bir şey var mı, detay nedir?" şeklindeki sorusuna karşılık verdi. Yıldırım, siber güvenlikle ilgili olarak sivil toplum kuruluşlarının önderliğinde bir çalıştay düzenlendiğini anlatan Yıldırım, çalıştayda Türkiye'nin siber güvenliğinin ele alındığını vurguladı.

Yıldırım, "Türkiye'de bilişim haklarına yapılabilecek bir siber saldırı sonrası sonuçların neler olacağı, buna karşı ülke olarak hazırlıklı mıyız, değil miyiz bunların ele alınacağı, çeşitli uzmanların, STK'ların katılımıyla, hatta siber saldırıyı yapan insanlar da katıldı. Bu çalıştayda bu konu değerlendirildi. Esasında siber güvenliğe dikkat çeken bir çalışma değil. Geçen yılın başında bir Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ve bakanlığımız birimlerinin koordinasyonuyla gerçek siber saldırı seçilmiş kuruluşlara yapılmak suretiyle bir tatbikat yapıldı ve orada 41 tane kuruluş gönüllülük esasıyla bu tatbikata katıldı. Alt yapıları bu gerçek saldırıyla test ettik. Orada elde edilen sonuçlara göre de kuruluşların siber tehditlere karşı güvenlik önlemlerini artırması yönünde ne yapmaları gerektiği bir bir anlatıldı. Son yapılan toplantıda bu konuda toplumsal farkındalık oluşturmak, kamuya bu alanda daha fazla neler yapılması gerektiği konusuna dikkat çekmek için faydalı bir çalışma olarak görüldü" dedi.

egemen-bagis.jpg

“Bilişim AB’nin 7 ana gündem maddesinden biri”

Bilişimin AB müzakerelerinde kapanmayan konular arasında yer aldığını ve ilk AB görüşmelerinin de 6 yıl önce 3 Ekim’de başladığını hatırlatan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da, tek tıkla dünyanın değişebildiği bir dünyada yaşandığını AB’nin 7 ana gündem omurgasından birinin de dijital gündem olduğuna vurgu yaptı.

"Türkiye'nin sorunlarını geri dönüşüm kutusuna attık"

Bağış, konuşmasında, zirvenin sponsorları arasında temsil ettiği AB Bakanlığının da yer aldığını belirterek, "Ayrıca üç dönemdir parlamentoda temsil ettiğim İstanbul'da, seçim bölgemde bu zirvenin düzenleniyor olması bugün duyduğum heyecanı, mutluluğu ve gururu daha da artırıyor" diye konuştu.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin hard diskinde yer kaplayan bütün sorunları bir daha geri yüklememek üzere geri dönüşüm kutusuna attıklarını belirterek, "Şimdi artık bize yeterli gelmeyen, hızı ve kapasitesi Türkiye'ye dar gelen bilgisayarın yerine çağın en gelişmiş bilgisayarını Türkiye'ye kazandırmak istiyoruz” dedi.

Egemen Bağış, Türkiye'nin hard diskinde yer kaplayan bütün sorunları bir daha geri yüklememek üzere geri dönüşüm kutusuna attıklarını belirterek, "Şimdi artık bize yeterli gelmeyen, hızı ve kapasitesi Türkiye'ye dar gelen bilgisayarın yerine çağın en gelişmiş bilgisayarını Türkiye'ye kazandırmak istiyoruz. İşte o bilgisayarın adı 2011 model sivil bir anayasadır" şeklinde konuştu.

Bağış, "Cumhuriyet tarihimizin tartışmasız en başarılı Ulaştırma Bakanı olan benim 'ağabey' demekten gurur duyduğum Binali Yıldırım ile birlikte bu kürsüyü paylaşmak benim için başlı başına bir onur vesilesi. Türkiye'nin 81 şehrinde 24 saat ulaşılabilen ender bakanlarımızdan bir tanesi Ulaştırma Bakanımızdır. Kendisi adeta 'mobil baz istasyonu' gibi. Türkiye'nin her türlü iletişim sorununa yetişebiliyor" diye konuştu.

Bağış, kuruluş vizyonunda da yer aldığı gibi ICT Summit Eurasia'nın sadece Türkiye'nin değil, tüm AvrAsya bölgesinin bilgi, iletişim ve eğitim platformu haline gelmesini hedeflediğini kaydetti. Zirvenin, hem AvrAsya vizyonunu paylaşması, hem de ana tema olarak "Sınırlar kalkıyor" sloganının seçilmesinin son derece anlamlı ve önemli olduğunu vurgulayan Bağış, şunları söyledi:

"Bu hedefe en uygun yer de işte şu anda tam da Asya ile Avrupa'nın tam ortasında, üzerinde bulunduğumuz İstanbul'dur. İstanbul arasından deniz geçen yegane şehirdir. İstanbul üç büyük imparatorluğa başkentlik yapmış, farklı medeniyetleri bir arada buluşturan nadide bir şehirdir. İstanbul işte sınırları ortadan kaldıran linke tıklayabileceğiniz yegane noktadır. Küreselleşmeyle birlikte zaman ve mekan kavramlarının iyice değiştiği, tek bir tıkla dünyanın akışının değişebildiği bir dönemde yaşıyoruz. Dolayısıyla yaşadığımız çağın en önemli gereklerinden biri bilişim sektörünü yakından takip etmek, bu sektördeki gelişmelerin gerisinde kalmamaktır."

"Artık özgürlüklerin önündeki bütün şifreler bir bir kırılıyor"

Bağış, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde başlayan özgürlük ve demokrasi hareketlerinin fitilini, Tunuslu 26 yaşındaki bir bilgisayar mühendisinin ateşlediğini anımsattı. Muhammed Buazizi'nin ilk kıvılcımını yaktığı o ateşin kısa sürede bütün bölgeye yayıldığını ve tarihin akışını değiştirdiğini ifade eden Bağış, şöyle konuştu:

"Herkesin şunun farkında olması gerekiyor. Artık özgürlüklerin önündeki bütün şifreler bir bir kırılıyor. Demokrasiyi ve halkın iradesini fütursuzca hackleyen yönetimler bir bir çöküyor. Kendince özgürlüklere sınır koyup, flash diskin içine sığdırmaya çalışanlar, demokrasinin sınırsız çekim alanında kaybolmaya mahkum oluyorlar. Elbet eninde sonunda baskı ve şiddet virüsü, en etkili antivirüs programı olan özgürlük karşısında yaşam alanı bulamayacak, bu virüsleri yayanlar da sistemden tamamen temizleneceklerdir. İşte böyle bir zamanda hiç kimsenin ben teknolojiye, bilişime direnirim diyerek ayakta kalması söz konusu dahi olamaz. Türkiye'yi Cumhuriyetimizin 100. yılında Atatürk'ün bizlere hedef gösterdiği muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkabilmemiz için, sayın başbakanımızın ilan ettiği 2023 vizyonu çerçevesinde dünyanın en güçlü 10 ekonomisi olabilmemiz için en büyük ihtiyacımız daha fazla bilgidir, teknolojidir, bilişim ve inovasyondur."

“Türkiye bugün çok farklı bir noktaya geldi"

Maalesef Türkiye'nin bu yarışta yıllar boyu geride bırakıldığını dile getiren Bağış, "Bırakın know-howı, bırakın inovasyonu, ar-geyi, bilişimi, daha biz demokrasimizi sağlam bir zemine oturtamadık yıllarca. Ama son 9 yıl içinde ağabey demekten gerçekten onur duyduğum Binali beyin vizyonuyla Türkiye bugün çok farklı bir noktaya geldi. Bugün Türkiye Avrupa'da dizüstü bilgisayar üretebilen tek ülke konumuna geldi. Gerçekten Türkiye nasıl ekonomide büyüme oranında Avrupa ortalamasını 6'ya katlıyorsa, bilişimde de 10'a katlıyor. Bu hızla Türkiye gerçekten çok farklı noktaları yakalayacaktır. Bunu yaratanda bilgi toplumudur. AB müzakerelerimizde de siyasal engeller konulmadan evvel kapatabildiğimiz fasıl bilgi ve teknoloji faslıdır. Bu da Türkiye'nin geldiği noktayı çok iyi gösteriyor. Türkiye'nin AB standartlarında bir ülke olma yolundaki azmini ortaya koyan bir stratejidir" ifadelerini kullandı.

Avrupa'nın da geleceğini buna göre şekillendirdiğini aktaran Bağış, "AB'nin 2020 stratejisinin omurgasını oluşturan 7 ana girişimden birisi de 'Dijital Gündem'dir. Türkiye olarak, sanayisiyle, ticaretiyle, tarımıyla ve diğer bütün sektörleriyle, nafile terleyen ve boşa kürek çeken bir ülke olmamayı en öncelikli hedeflerimizden biri saydık ve bunun için ne gerekiyorsa 9 yıl boyunca onu yaptık" dedi.

Bağış, halk için teknolojinin artık bir lüks değil, ihtiyaç haline geldiğini, internet ağının köylere kadar ulaştığını kaydederek, "AB müzakerelerinde açılışını ve (geçici olarak) kapanışını yaptığımız tek fasıl bilim ve araştırma. Bu demek oluyor ki, Türkiye bilim ve teknolojide AB ülkelerinin standardını yakalamış durumda. Türk bilim adamlarımız artık dünyada büyük takdir ve kabul görüyor. Bilgi toplumunun önünde hangi engel varsa biz onu kaldırıyoruz, gerekli düzenlemeleri hayata geçiriyoruz. Teknoloji üreten bir ülke olma yolunda hızla ilerliyoruz. Güçlü ekonomilerin sürdürülebilirliği ancak bilim, teknoloji ve yenilik ekseninde kaydettiği gelişmelerle sağlamlaşır" diye konuştu.

"2011 model sivil bir anayasa"

Güçlü Türkiye'nin, bilimle atılan sağlam temeller üzerinde yükseleceğini kaydeden Bağış, şunları aktardı:

"Güçlü Türkiye, teknolojiye egemen olan Türkiye'dir. Türkiye'nin gerçekten farklı bir konuma geldiği artık herkesin kabul ettiği bir olgudur. Biz göreve geldiğimizde Türkiye'nin çöken bilgisayarına format attık, bütün virüsleri temizledik. Türkiye'nin meselelerinin üzerine örtülen bütün perdeleri indirdik, download ettik. Türkiye'nin hard diskinde yer kaplayan bütün sorunları bir daha geri yüklememek üzere geri dönüşüm kutusuna attık. Şimdi artık bize yeterli gelmeyen, hızı ve kapasitesi Türkiye'ye dar gelen bilgisayarın yerine çağın en gelişmiş bilgisayarını Türkiye'ye kazandırmak istiyoruz. İşte o bilgisayarın adı 2011 model sivil bir anayasadır. İnşallah engelleri aşacağız. Bugün bütün bu gelişmelere rağmen, bize yakışmayan Avrupa'nın 6. dünyanın 15. büyük ekonomisine yakışmayan bazı yargı kararlarımız ve yasalarımız var. İnşallah bu dönemde Türkiye'ye sadece sivil bir anayasa kazandırmakla kalmayız, o ayıplarımızı da ortadan kaldırmak için muhalefetiyle, iktidarıyla TBMM'de el ele veririz ve Türkiye'ye yakışır imajı, yakışır bilişimi, yakışır teknolojiyi hep beraber kazandırırız."

tayfun-acarer-summit.jpg

Mobil trafik önümüzdeki beş yılda 66 kat artacak, altyapı önem kazanıyor

64 milyon mobil, 16 milyon sabit abone sayısı olan Türkiye’nin 11, 3 milyon geniş bant abone sayısıyla da ülke nüfusuna göre yüzde 45’lik penetrasyona sahip olduğunu belirten Tayfun  Acarer, “bu da son on yılda yüzde 7777’lik bir genişbant artış hızı olduğunu gösteriyor. AB’de bu ortalama yüzde 833. Aylık 31.7 saat internet kullanıyoruz. Hollanda ve İngiltere’den sonra interneti en yoğun kullanan üyeyiz. Sabit ve mobil altyapıyı geliştimek ve finberi evlere kadar ulaştırılmasını önemsiyoruz” diye konuştu. Sektördeki riskler ve problemlere de değinen Acarer, bunları da “Sektördeki rekabetin makul değerlerin üzerine çıkması, büyük arama motorlarının sektördeki etkinliğinin artması, kira ve altyağı kullanım bedellerinin artışı, siber güvenlik” olarak sıraladı. Önümüzdeki beş yılda mobil trafiğin de 66 kat artacağını belirten Acarer, “mobil altyapının daha da artırılması gereğine de işaret etti.

Açılışta söz alan İnterpromedya Genel Müdürü Güldane Taşdemir de, 11. Yılında ICT Summit Eurasia’nın Avrasya’nın en güçlü etkinliği olması amacıyla yola çıktığını vurguladı. Bu yıl ilk defa 23 ülkeden 244 konuşmacıyı biraraya 10 ana konferans ve 83 oturumla biraraya getirdiklerini belirten Taşdemir, Zirve’nin üç gün boyunca 4 bin kişiyi ağırlayacağını dile getirdi.

Zirve’nin bu yıl ilk defa uluslararası bilişim projelerinin yarıştığı TİKA destekli ICT Summit Ödülleri’ne ev sahipliği yapacağını da vurgulayan Taşdemir, Zirve’nin İTO desteğiyle gerçekleşen buluşturma toplantıları ile de bölgedeki işbirliği ekonomisini canlandıracağını belirtti.

 “Küresel oyuncuların da katkısı önemli”

ATOS Türkiye CEO’su Orhan Akbulut ise Türkiye’nin ekonomik dinamizmine dikkat çekerek bunun değere dönüşmesinin önemine işaret ederek özel sektör, kamu ve STK’lara önemli görevler düştüğünü belirtti. Küresel oyuncuların da bu gelişime önemli katklıları olacağını vurguladı.

timuray-summit.jpg

Dijital çağ değişim süreci iyi yönetilmeli”

Değişen dünya düzeninde sınırların kalktığı yeni bir dünyanın oluştuğuna vurgu yapan Timuray ise konuşmasında dünyada hızlı biçimde artan mobil internet trafiğine dikkat çekti. Araştırmaların 2015 yılında mobil internet trafiğinin 26 kat artacağını öngördüğünü belirten Timuray, bu dönüşümün geleceğe dair değişim konularının da gündeme alınması gerekliliğini ortaya koyduğunu belirtti.

Yeni dijital çağ iyi yönetilebilirse Türkiye ICT sektörünün de dünya markaları çıkaracak itici güç konumuna gelmesinin mümkün olabileceğini belirten Timuray, Oksijen gibi Ar-Ge şirketlerinin çoğalmasını istediklerini dile getirdi. Timuray, Zirve’nin de ICT sektörünün gelişimi için yol haritası sunacağını düşündüklerini belirtti.

“Dijital Türkiye için adımlar belli”

Açılışta söz alan Dijital Türkiye Başkanı Faruk Eczacıbaşı da Dünya Ekonomik Forum Küresel Raporu’na göre Türkiye’nin 142 ülke arasında 59. sırada yer aldığını gösterdiğini ve geçmiş yıllara göre gelişim gösterdiğini ancak ilk on ekonomi arasına girmeyi hedefleyen 2023 yılı için de daha çok çalışılması gerektiğini vurguladı.

Dijital Türkiye olarak yapılması gerekenleri de sıralayan Eczacıbaşı, “nitelikli iş gücü için eğitim reformu önem kazanıyor, Fatih Projesi donanımın yanısıra yazılım, lojistik ve öğretmenlerin eğitimi ile birlikte le alınmalı. Kırsal kesimde genişbantlı bir sistemin ülkenin ekonomik kabiliyetini bir yerden bir yere taşıyacak noktaya getirilmesi önem kazanıyor” diye konuştu. Her sektöre değen bilişim sektörünün kaldırıcı gücünün STK, kamu ve özel sektör ekseninde çok daha iyi koordine edilmesi gerektiğini de belirten Eczacıbaşı, üretimde farklılaşma yolunu seçen ülkelerin başarı hikayelerinin izlendiğini, ülke olarak nefesi açılan ve kulvarda ilerleyen hızlı bir koşucu olarak yarışı istikrarlı devam ettirmenin gerekliliğinin de unutulmaması gereğine vurgu yaptı.

“Bilişim modern zamanların kılıcı”

İTO Başkan Yardımcı Dursun Topçu ise Zirve’de buluşan siyasi irade, STK ve özel sektörün kalkınmanın geleceğinde bilişim sektörünü gördüğünü vurgulayarak Zirve’nin ana temasının da bilgi teknolojilerinin sınırları kaldıran yapısını adreslediğini belirtti. Bilişimin ticaret ve ekonomiye getirdiği yeni boyutun çok önemli olduğunu kaydeden Topçu, dünyanın çevrimiçi bir pazar haline geldiğini belirtti. Topçu, Zirve’nin de Ortadoğu, Kafkaslar ve Balkanlar iş dünyasını biraraya getireceğini vurguladı.

summit-protokol.jpg

Haber ve Fotoğraflar: Cengiz TEPEBAŞ

 ISTANBUL HABER AJANSI

www.UlasimOnline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim