• BIST 10243.12
  • Altın 2400.636
  • Dolar 32.257
  • Euro 34.6756
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 22 °C

Binlerce yat turisti marinaları doldurdu

Binlerce yat turisti marinaları doldurdu
Tekne ve yat sahipleri fahiş fiyatlar nedeniyle "Komşu"yu terk edip Türkiye kıyılarına geldi. İzmir ve Ege'deki marinalar yüzde 100'lük doluluk oranına yaklaştı.

Tekne ve yat sahipleri fahiş fiyatlar nedeniyle "Komşu"yu terk edip Türkiye kıyılarına geldi. İzmir ve Ege'deki marinalar yüzde 100'lük doluluk oranına yaklaştı.

Ekonomik krizle boğuşan Yunanistan'ın lüks tekne ve yatlar ile bunların bağlama ücretlerine koyduğu ek vergiler, Ege'nin marinalarına yaradı. Daha önce yatları Yunan adalarına bağlayan tekne sahipleri, rotayı Türkiye'ye çevirirken, çok sayıda Türk de fiyatlarının düşmesi nedeniyle bu ülkelerden tekne alıp Türkiye kıyılarına getirdi. Aynı şekilde İtalya'da da vergilerin artması benzer etkiyi gösterdi. Bu ülkeden de Türkiye'ye yat transferleri olmaya başladı. Bunların etkisiyle kış mevsimi olmasına rağmen İzmir ve Ege'deki marinalar yüksek doluluk oranına ulaştı.

Örneğin, Seferihisar Sığacık'taki 520 yat kapasiteli Teos Marina'da doluluk oranı yüzde 85'e, 500 yat kapasiteli Çeşme Marina'da doluluk oranı ise yüzde 80'e yükseldi. Sektör yetkililerinin verdiği rakamlara göre, bir teknenin Türkiye'de bağlanmasının ekonomiye yıllık katkısı 20 bin euroyu buluyor. Yunanistan ve İtalya'dan Türkiye'ye yüzlerce teknenin kayması beklenirken bunun ekonomiye katkısının milyonlarca dolar olacağı hesaplanıyor.

SATILIĞA ÇIKARDILAR

İbrahim Çeçen Holding ile Camper&Nicholsons Marinas International tarafından kurulan Çeşme Marina'nın Genel Müdürü Kemal Saatçioğlu, Yunanistan'daki ekonomik kriz nedeniyle hükümetin lüks tekne ve yatlara ek vergi getirdiğini belirtti. Yüksek vergi ödemek istemeyen tekne sahiplerinin Çeşme'ye yöneldiğini söyleyen Saatçioğlu, "Yunanlılar, sahip oldukları tekneleri oldukça düşük fiyattan satışa çıkardı. Türkler'in satın alıp Çeşme'ye getirdiği çok sayıda yat var. Bir yıl gibi kısa süre önce açılmamıza rağmen doluluk oranımız yüzde 75-80'e ulaştı" dedi.

Kolin İnşaat tarafından işletilen Teos Marina'nın Genel Müdürü Burak Köylübay ise komşudan kaçan tekneler nedeniyle kısa süre içinde yüzde 100 doluluğa ulaşacaklarını belirtti. Hem Yunanistan'daki ekonomik kriz hem de Hırvatistan'ın 2013 yılında AB'ye girecek olması nedeniyle bölgedeki yatların rotalarını Ege'ye çevirdiğini belirten Köylübay, "Türkler de Komşu'dan uygun fiyata tekne satın alıp Sığacık'a getiriyor. Biz de iyi bir pazarlama yaptık. Bu gelişmeleri fırsata dönüştürdük. Şu an doluluk oranımız yüzde 85'e ulaştı" diye konuştu. Setur Ayvalık Marina Müdürü Umut Tepedenlioğlu ise, sadece Yunanistan'da değil Avrupa'da İtalya gibi birçok ülkede yüksek vergiler nedeniyle teknelerin el değiştirmeye başladığını söyledi. Bu satış sürecinin henüz kendilerine yansımadığını belirten Tepedenlioğlu, "Şu ana kadar bize 3 tekne geldi" dedi.

FİYATLARI YARIYA DÜŞTÜ

Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürü Hızırreis Deniz, bir teknenin İtalya ve Yunanistan yerine Türkiye'de bağlanmasının getirisinin yıllık 20 bin euro olduğunu vurguladı. Özellikle Yunanistan ve İtalya'da teknelerin yarı fiyatına düştüğünü, bu fırsatı değerlendiren çok sayıda Türk vatandaşının tekne satın aldığını da söyleyen Deniz, "Ne kadar teknenin el değiştirdiğini söylemek mümkün değil. Ancak İtalya ve Yunanistan tekne pazarı çok cazip. Krizden önce 250 bin euro olan bir tekne bugün 125-150 bin euroya satılıyor. Türkler de bu pazarda ciddi alıcı olarak yer alıyor. Ama kaç adet tekne alındığı, bunların ne kadarının Türkiye'ye getirildiği yönünde bir açıklama yapmak zor. Gerçek rakamlar Haziran ayı gibi belli olur" dedi. Deniz, şu an İzmir Bölge Müdürlüğü'ne kayıtlı tekne sayısının yaklaşık 20 bin olduğunu dile getirdi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim