• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Brent petrolün varili 8 ayın zirvesinde!

Brent petrolün varili 8 ayın zirvesinde!
AB'nin İran'dan tüm petrol ithalatını temmuzdan itibaren durduracağına karar vermesiyle cuma günü 8 ayın en yüksek seviyesine çıkmıştı. Bugün de rekoru yeniledi.

Brent petrolün varili 8 ayın zirvesinde!

AB'nin İran'dan tüm petrol ithalatını temmuzdan itibaren durduracağına karar vermesiyle cuma günü 8 ayın en yüksek seviyesine çıkmıştı. Bugün de rekoru yeniledi.

Avrupa Birliği'nin (AB) İran'dan tüm petrol ithalatını temmuzdan itibaren durduracağına karar vermesiyle cuma günü 8 ayın en yüksek seviyesi olan 120,7 dolar seviyesine yükselen Brent petrol, bu sabah ise 120,9 dolar seviyesini gördü.

Akbank'ın Ekonomik Araştırmalar Günlük Bülteni'ne göre, AB'nin İran'dan tüm petrol ithalatını temmuz ayından itibaren durduracağı kararı üzerine Brent petrol, 17 Şubat cuma günü 8 ayın en yüksek seviyesi olan 120,7 dolar seviyesine yükseldi. Brent petrol bu sabah ise 120,9 dolar seviyesinden işlem gördü.

İran'ın günde 500.000 varil petrol için yeni alıcı aradığı değerlendirmesine yer verilen bültene göre, normalde AB'ye ihraç ettiği petrol için alıcı bulamadığı takdirde İran ya satılmayan petrolü tankerlerde stoklayacak ya da üretimi azaltacak. Bu iki durumda da petrol fiyatları yükselebilir.

Bugün Avrupa Maliye Bakanları tarafından onaylanması beklenen Yunanistan'ın 2. Kurtarma Fonuna IMF'nin asgari bir tutarla katkıda bulunması, AB hükümetlerinin Euro bölgesindeki daha önce gerçekleşen 3 kurtarma paketine kıyasla, bu sefer verilecek kredilerden daha fazla pay almaları bekleniyor. 

FT'ye göre, Yunanistan, IMF ve Avrupa Birliği'nden (AB) 136 milyar avroluk ilk kurtarma paketinden kalan 34 milyar avroya ek olarak fona ihtiyacı var. Bu tutar AB liderlerinin ekim ayında anlaştıkları tutarın 6 milyar avro üzerinde iken, Almanya ve bazı diğer ülkeler 130 milyar avrodan fazla bir tutara sıcak bakmıyor. 

Yetkililerin ayrıca Euro bölgesi merkez bankalarının olabilecek katkılarının da tartışabileceğini, bankaların ellerindeki bonoların, kurtarma fonu ile birlikte başlatılacak 200 milyar avroluk bono yeniden yapılandırılmasına eklenebileceği bildiriliyor.

Avrupa Merkez Bankasının'da, elindeki Yunanistan bono portföyünden ilerde edebileceği karından kısmen vazgeçmesi ümit ediliyor. ECB'nin katkısı ile verilecek tutar IMF ve Euro bölgesinden gelebilecek katkı 130 milyar avroda kalabilecek.

Çin kredi büyümesini desteklemek için enflasyon ve konut fiyatlarındaki kontrolü elden bırakmadan ekonomi politikalarında ince ayara gitti ve munzam karşılıklarda yüzde 0,5 indirime gitti. Büyük bankalar için rasyo, indirimden sonra yüzde 20,5 olacak. Tahminler indirimin 400 milyar yuan (63,5 milyar dolar) likidite imkanı yaratacağı yönünde.

En son munzam karşılık indirimi kasım sonunda yapılmış, 2011 yılı içinde ise 6 kez artırılmıştı. Munzam karşılıklardaki bu artış, ocak ayında bankacılık sektöründe kredi büyümesindeki zayıflama ile birlikte geldi. Yeni krediler ocak ayında geçtiğimiz yıla göre yaklaşık yüzde 30 gerilerken 2007'den beri yılın ilk ayı için en düşük rakama işaret ediyor.

Çin Merkez Bankasının bu adımı bölgede ve dünya genelinde merkez bankalarının almış oldukları parasal genişleme kararlarının arkasından geldi. Kriz sonrasında verilen teşviklerle hızla fiyatları yükselen konut piyasasında 2012 yılında düzeltmenin devam edeceği öngörülüyor.

Çin'de hükümet tahminleri konut yatırımlarının 2011'deki yüzde 28'den büyümeden 2012'de yüzde 18'e gerilemesini, ekonomik büyümenin yüzde 8,5 civarında olmasını bekliyor.

ABD borsaları haftayı yükselişlerle tamamladı. S&P 500, Cuma gününü 1.361 ile son 9 ayın en yüksek seviyesinden tamamladı. S&P 500 haftalık bazda yüzde 1,4, Dow Jones da yüzde 1,2 yükseliş kaydetti.

Avrupa borsalarından Almanya'nın DAX ve Fransa'nın CAC-40 endeksleri Cuma gününü yüzde 1,4 artışla tamamlarken, haftalık bazda ise sırasıyla yüzde 2,3 ve yüzde 2,0 değer kazandılar. DAX 6.848, CAC-40 3.440 ile Ağustos 2011'den bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı.

TL dolara karşı değer kazanıyor

İMKB-100 endeksi de olumlu küresel veri akışının etkisinde Avrupa borsalarına paralel olarak alıcılı başladığı günü yüzde 1,80 oranında artışla 61.111 seviyesinden tamamladı. Endeksin 60 bin seviyesinin üzerinde kalması, teknik olarak güçlü olduğuna işaret ediyor.

Asya borsalarının bu sabah itibariyle küresel gündeme olumlu etki eden  gündem başlıklarının da etkisinde alıcılı seyrediyor. Çin ZK indirimleri, ABD gelir vergi kesintilerinin yıl sonuna ertelenmesi, ve Yunanistan'a dair olumlu beklentiler sonucu, yatay seyreden Hang Seng dışında tüm endekslerde yüzde 1'e yakın alımlar izlenmekte.

Avro, geçen Perşembe'den beri dolara karşı değer kazanmaya devam ediyor. Euro bölgesi liderlerinin Yunanistan'ın ikinci kurtarma paketi üzerine olumlu karar vereceği beklentisi ve küresel risk iştahında genel bir toparlanma avroyu destekliyor.

Geçen perşembe'yi 1,307 dolar'dan kapatan avro bu sabah 1,321 dolar'dan işlem görüyor. TL de perşembeden beri dolara karşı değer kazanıyor. Perşembe dolara karşı 1,7676'ya tırmanan TL, bu sabah 1,7415'ten işlem görüyor.

www.UlasimOnline.Com

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim