• BIST 9871.97
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

BSCF Toplantısı Antalya'da gerçekleşti

BSCF Toplantısı Antalya'da gerçekleşti
BSCF Anlaşması'na göre her yıl gerçekleştirilen Karadeniz'e Sahildar Ülkeler Sınır/Sahil Güvenlik Teşkilatları Liderler Toplantısı'nın 12'incisi, Antalya Rixos Dowtown Otel'de gerçekleştirildi.

BSCF Toplantısı Antalya'da gerçekleşti

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, küresel güvenlik ortamında Karadeniz'e yönelik mevcut riskler ve ihlaller konusunda kıyıdaş ülkeler arasında bilgi paylaşımına önem verdiklerini belirterek, "Bu paylaşım bölgenin huzur ve güvenliğine büyük katkı sağlayacaktır" dedi.

BSCF Anlaşması'na göre her yıl dönüşümlü olarak Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Rusya ve Gürcistan'da gerçekleştirilen Karadeniz'e Sahildar Ülkeler Sınır/Sahil Güvenlik Teşkilatları Liderler Toplantısı'nın 12'incisi, bu yıl Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın ev sahipliğinde Antalya Rixos Dowtown Otel'de gerçekleştirildi. Toplantıya İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in yanı sıra Türkiye, Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Bulgaristan, Romanya'dan Sahil Güvenlik Komutanları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Şahin, 'Karadeniz'e Sahildar Ülkeler Sınır/Sahil Güvenlik Teşkilatları İşbirliği Forumu (Black Sea Littoral States Border/Coast Guard Authorities Cooperation Forum-BSCF) kapsamında başarılı çalışmalar yapıldığını söyledi.

Bakan Şahin, Karadeniz Bölgesi'nde deniz güvenliği ve seyir etmenin sağlanmasına katkıda bulunmak maksadıyla Türkiye'nin girişimi ve öncülüğünde 2001 yılında başlatılan toplantıların 2006 yılında imzalanan Karadeniz'e Sahildar Ülkeler Sınır/Sahil Güvenlik Teşkilatları Arasında İşbirliği Anlaşması ile kurumsallaştırıldığını ve BSCF'nin kurulduğunu hatırlattı. BSCF ile Karadeniz'e deniz güvenliği konusunda güvenli bir mekanizma yerleştirildiğini ifade eden Şahin, "BSCF faaliyet alanı çerçevesinde Karadeniz'e sahildar ülkelerin sınır güvenlik teşkilatları arasında deniz güvenliğine yönelik konularda koordinasyon ve işbirliğinin geliştirilmesi maksadıyla faaliyet göstermek üzere çalışan grupları teşkil edilmekte, üye ülkelerin sınır güvenlik teşkilatları arasında tesis edilmiş bulunan Otomatik Bilgi Paylaşım Sistemi (AIES) kullanılarak bölgede meydana gelebilecek denizden yapılan her türlü yasa dışı faaliyetin önlenmesine yönelik çoklu ve ikili ortamda bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunulmakta, ayrıca dönem başkanlığını yürüten ülkenin ev sahipliğinde olacak şekilde her yıl üye ülkelerin sahil güvenlik yüzer ve uçar unsurları ve personeli katılımı ile 'Black Sea Hawk'' serisi fiili müşterek deniz güvenliği tatbikat eğitimleri icra edilerek, Karadeniz'e sahildar ülkelerin Sınır/Sahil Güvenlik Teşkilatları arasında müşterek çalışılabilirlik imkanları icra edilmektedir. BSCF'yi son derece yapıcı gelişme olarak değerlendiriyoruz. BSCF görev alanına ilişkin başarılı çalışmaları sayesinde Karadeniz'i dünyadaki en güvenli, emniyetli yer haline getirmiştir. Bu da ayrı bir mutluluk göstergesidir. Tüm ülkelerin takdirini kazanan, gelecekte yapacağı başarılı çalışmalar ile denizden yapılacak yasa dışı faaliyetlerin ortaya çıkmadan engelleyeceği ortadadır" şeklinde konuştu.

Bakan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sahil Güvenlik Komutanlığı tarihindeki engin deneyimlerinden aldığı güçle 1982 yılından itibaren mekanik bir yapıya dönüşmüştür. Nitelikli personeli, modernliği ile ağır deniz ve hava şartlarında mesai saati gözetmeksizin görevini yürütmektedir. Sahil Güvenlik Komutanlığı 11 Kasım 2011 günü Kocaeli'deki Kartepe deniz otobüsünün teröristten kurtarılmasında üzerine düşen görevi başarı ile yapmıştır. Operasyonda büyük bir rol üstlenmiştir. Sahil Güvenlik Komutanlığı, AB ülkeleri Sahil Güvenlik Komutanlıkları arasında örnek seviyede birlik teşkilat ve platform standardına ulaşmıştır. En öncelikli insani görevi olan denizde arama faaliyetini başarı ile yapmaktadır. Her yıl bin 500 insanımızın hayatını kurtarmaktadır. Sahil Güvenlik Komutanlığı, yasa dışı göç ve kaçakçılıkla mücadele doğal afetlerde yardım, yasa dışı su ürünleri avcılığı, deniz kirliliği ile mücadele, önemli maddelerin denizden transferinde önemli bir görevi vardı. Sahil Güvenlik Komutanlığımız marka olmuş bir kolluk kuvvetimizdir." 

Bakan Şahin, Sahil Güvenlik Komutanlığı ile ilgili zaman zaman yapısal ve fonksiyonel konuda yapılan haberlerin gerçeği yansıtmadığını ve bunları doğru bulmadığını kaydetti. Küresel güvenlik ortamında Karadeniz'e yönelik mevcut riskler ve ihlaller konusunda kıyıdaş ülkeler arasında bilgi paylaşımın yapılmasına önem verdiklerini ifade eden Şahin, "Bu paylaşım bölgenin huzur ve güvenliğine büyük katkı sağlayacaktır. Çok taraflı işbirliğinin geliştirilmesine önemli katkılar sağlayacağına inanmaktayım" şeklinde konuştu.

Rusya Sahil Güvenlik Komutanı, konuşmasının ardından dönem başkanlığını İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral İsmail Dülger'e devretti. Devrin ardından diğer ülkelerin sahil güvenlik komutanları, Bakan Şahin'in eli üzerinde ellerini birleştirerek birliktelik mesajı verdi. Bakan Şahin, ardından Antalya Emniyet Müdürlüğü'nün Kepez ilçesinde Altınova Polis Merkezi'nin açılışı ve yeni araç teslim törenine katılmak üzere otelden ayrıldı. 

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim