• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Bu limanın dış ticaret hacmi 1 tilyon dolar

Bu limanın dış ticaret hacmi 1 tilyon dolar
Şanghay'ın Çin ekonomisinin dinamo motorları arasında olmasında önemli pay sahibi olan Şanghay'ın liman adasından, 2011'de 1,065 trilyon dolarlık ithalat ve ihracat gerçekleştirildi.

Şanghay'ın Çin ekonomisinin dinamo motorları arasında olmasında önemli pay sahibi olan Şanghay'ın liman adasından, 2011'de 1,065 trilyon dolarlık ithalat ve ihracat gerçekleştirildi.

Asya'nın en büyük limanı olan Şanghay Limanı 2011'de bir önceki yıla göre yüzde 17,3 büyüme kaydetti.

2010'da Singapur Limanı'nı da geride bırakan Şanghay limanı dünyada gemi trafiğinin en yoğun olduğu liman haline geldi. En büyük 20 uluslararası lojistik firmasının haftada 300'ü aşkın gemi seferiyle taşımacılık yaptığı limandan yılda 6 milyon konteynerlik ithalat ve ihracat yapılıyor.

Çin'in bereket havzası olarak nitelendirilen Yangzı Nehri deltasında ve Çin'in doğu sahilinin tam orta çizgisinde olan liman, Ciangsu, Cıciang, Anhui, Hubey, Sıçuan eyaletleri ve Çongçing şehrinde yapılan üretimi de buradan yurt dışına ihraç ediyor.

AA muhabirine konuşan liman yetkilisi Li Şıvey, Şanghay limanının dünyada konteyner bazında en büyük liman olduğunu belirterek "Şu anda 6 milyon olan yıllık konteyner kapasitesinin 2020 yılına kadar 10 milyonu aşmasını hedefliyoruz" dedi.

Limanı işleten Guandong şirketinin başkan yardımcısı Sao Zıva ise "Şanghay'ın ekonomi merkezi olması dolayısıyla artan lojistik ihtiyacından hareketle Şanghay Dış Köprü limanına ek olarak okyanus üzerine inşa edilen Yangşan Derin Deniz limanı projesinin de hayata geçirildiğini vurgulayarak, "Bu sayede Şanghay'ın liman trafiğinin hafifletildiği ve taşımacılığın daha etkili hale getirildiğini" söyledi.

Çin'in finans, ticaret, bilim, kültür ve bilişim merkezi konumunda olan Şanghay şehrinde bulunan limanın 2011 yılında 1 trilyon doların üzerinde ithalat ve ihracat yaptığı açıklanmıştı. Ülkenin 2011'deki toplam dış ticareti 3,6 trilyon dolara çıkarak yüzde 22,5 büyüme kaydetmişti.

Son yıllarda ithalat ve ihracatındaki büyümesini sürekli yüzde 10'un üzerinde tutmayı başaran liman, geçen yıl da yüzde 17,3 büyüyerek 1,065 trilyon dolarlık ithalat ve ihracat yaptı.

-Limanı ana karaya bağlayan dev köprü-

Şanghay'ın ithalat ve ihracatta öneminin artmasıyla kenti tam bir kara, hava ve deniz bağlantı noktası haline getiren Çin yönetimi, birkaç yılda Doğu Denizi Köprüsü ve Yangşan Derin Deniz Limanı projelerini sonuçlandırdı.

Çin hükümeti, şehir merkezinin ve okyanusa bağlanan büyük nehirlerin yükünü hafifletmek ve limanda yükleme yapan gemilerin işini kolaylaştırmak için okyanusun içine liman inşa etti.

Doğu Denizi Köprüsü 32,5 kilometrelik uzunluğuyla denizin üzerindeki dev viyadükler sayesinde ayakta duruyor.

Ağır yük gemilerinin daha sığ olan Şanghay kıyılarına yaklaşması zor olduğu için daha geniş bir liman ve derin sulara ihtiyaç duyan Çin, büyüyen ekonomisinin doğurduğu ihtiyacı karşılamak amacıyla bu projeye imza atmıştı.

Doğu Denizi Köprüsü ve Yangşan Derin Deniz Limanı projelerinin kararını 2000'li yılların başında alan ülke, 2008 yılında projeyi neticelendirerek, ülkenin bereket ve taşımacılık havzası olan Yangzı Deltası'nın yükünü hafifletti, ithalat ve ihracatçıların işini kolaylaştırdı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim