• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Bulgaristan Burgas-Dedeağaç'tan ayrıldı

Bulgaristan Burgas-Dedeağaç'tan ayrıldı
Bulgaristan hükümeti, Rus petrollerinin Trans-Balkan hattından Akdeniz’e ulaşımını sağlayacak Burgas-Dedeağaç petrol boru hattı projesinden ayrılma kararı aldı.

Bulgaristan Burgas-Dedeağaç'tan ayrıldı

Bulgaristan hükümeti, Rus petrollerinin Trans-Balkan hattından Akdeniz’e ulaşımını sağlayacak Burgas-Dedeağaç petrol boru hattı projesinden ayrılma kararı aldı.

Ria Novosti’nin haberine göre Bulgaristan Maliye Bakanı Simeon Djankov yaptığı açıklamada, 2007 şartlarında imzalanan mali yükümlülüklerini mevcut şartlarda yerine getiremeyeceklerini kaydetti.

Boğazların tanker yükünü azaltacak Burgas-Dedeağaç petrol boru hattı projesi, Samsun-Ceyhan petrol boru hattının rakibi olarak görülüyordu.

Tankerlerle gelecek Rus petrolü Burgas limanından 282 kilometre uzunluğunda inşa edilecek petrol boru hattı aracılığı ile Yunanistan’ın Dedeağaç limanına ulaştırılması planlanıyordu.

Yıllık kapasitesi 35 milyon ton olacak ve 160 kilometresi Bulgaristan topraklarından geçecek hattın maliyetinin 1,34 milyar doları bulması bekleniyor. Rusya’nın yüzde 51’ine sahip olacağı hattın yüzde 49’unu Bulgaristan ve Yunanistan eşit oranda paylaşacaktı.

Bulgar bakan, Bulgaristan’ın projeden ayrılmasının herhangi bir yaptırım öngörmediğini, pozisyonlarını gelecek hafta yapılacak toplantıda aktaracaklarını söyledi.

Rusya petrol boru hattı taşımacılık şirketi Transneft Bulgaristan’ın proje ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmediği ile ilgili eleştirilerini sıklıkla dile getirmişti.

Transneft, Bulgaristan’ın projeden ayrıldıklarına dair herhangi resmi bir belgenin kendilerine ulaşmadığını açıkladı.

Samsun-Ceyhan petrol boru hattının inşası ile ilgili yoğun çaba sarfeden Türkiye’nin eli güçlenirken, önümüzdeki haftalarda Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın Moskova’ya bir ziyaret gerçekleştirmesi, Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı İgor Seçin’le bir görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor.

www.UlasimOnline.Com

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim