• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C

Bulgaristan Türk TIR'larını ülkeye almıyor

Bulgaristan Türk TIR'larını ülkeye almıyor
Bulgaristan'ın, 250 bin yol geçiş belgesinden sadece 5 binini vermesi üzerine Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Bulgar plakalı TIR’ların Türkiye'ye girişlerini durdurdu.

Bulgaristan'ın, iki ülke arasındaki anlaşmalar gereği vermesi gereken 250 bin dozvoladan (yol geçiş belgesi) sadece 5 binini vermesi üzerine Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Bulgar plakalı TIR’ların Türkiye'ye girişlerini durdurdu.
 
Türkiye’nin kararından sonra Bulgaristan da ellerinde transit geçiş belgesi olmasına rağmen Türk TIR’larının ülkeye girişine izin vermiyor. Türkiye’nin anlaşmalardan doğan dozvola belgelerinin verilmemesi üzerine karşılıklı restleşme sonucu Kapıkule ve Kapitan Andreevo Sınır Kapısı’nda yüzlerce TIR kontak kapatarak beklemeye başladı.
 
İKİ ÜLKE ARASINDA KRİZ
 
Uluslararası anlaşmalara göre 2014 yılı için Bulgaristan’ın Türkiye’ye yıllık 250 bin dozvola vermesi gerekiyordu. Ancak Bulgaristan Ulaştırma Bakanlığı sadece 5 bin belge gönderince iki ülke arasında kriz çıktı.
 
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, 30 Ocak tarihine kadar süre tanıdığı Bulgaristan’ın belgeleri göndermemesi üzerine bu ülke plakalı TIR’ların Türkiye’ye girişini durdurdu. Bulgaristan hükümeti de buna karşılık Türk TIR’larına sınırı kapatınca, yüzlerce TIR iki ülkenin gümrük sahasında işlem yaptıramadığı için beklemeye başladı.
 
TIR KUYRUĞU 2 KM'Yİ GEÇTİ
 
Çoğu Türk sürücüler Kapıkule Gümrük Kapısı’ndaki restoranda bekleyişlerini sürdürüyor. Beş gündür yaşanan sıkıntılar nedeniyle Kapıkule Sınır Kapısı içinde ve dışında yaklaşık 2 kilometrelik çift sıra TIR kuyruğu oluştu. Bu duruma tepki gösteren TIR sürücüleri bir an önce çözüm üretilmesi gerektiğini söyledi.
 
NUHOĞLU: ÇEVRESİNDEN DOLANACAĞIZ
 
Uluslararası Taşımacılar Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu; Bulgaristan'ın yaptıklarından dolayı artık usandıklarını ve Bulgaristan'ı protesto ettiklerini söyledi. Yunan ve Makedon yetkilerle görüştüklerini ve taşımacıları bu hatta yönlendiklerini açıklayan Nuhoğlu, aynı zamanda İtalya Trieste'ye Ro-Ro taşımacılığı yapan UND ile görüştüklerini mağduriyet yaşanmaması için ek seferler konulduğunu belirtti. Krizin uzaması halinde ek plan olarak Ukrayna'ya Ro-Ro seferi bile başlatacaklarını söyleyen UND Başkanı Bulgaristan'ın yaptıklarına boyun eğmeyeceklerinin altını çizdi.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim