• BIST 9887.33
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

Bulgaristan'ın Karadeniz'deki incisi: Varna

Bulgaristan'ın Karadeniz'deki incisi: Varna
Karadeniz'de bir liman şehri olan Varna, Avrupa ve Asya arasındaki ulaşım ağları üzerinde yer alan bağlantı noktası olması nedeniyle stratejik konuma sahip.

Bulgaristan'ın Karadeniz'deki incisi: Varna

Karadeniz'de bir liman şehri olan Varna, Avrupa ve Asya arasındaki ulaşım ağları üzerinde yer alan bağlantı noktası olması nedeniyle stratejik konuma sahip.

Varna, ülkenin ekonomik acıdan en iyi performans gösteren ve en hızlı büyüyen şehirlerinden; ulusal araştırmalarda “Bulgaristan'da Yaşanacak En İyi Şehir” olarak ilk sırada geliyor. Varna, M.Ö. 580 - 560 yıllarında eski Yunanlılar (Miletliler) tarafından kuruldu. O zamanlar su şehri anlamında Odesos ismiyle anılıyordu. 681 yılında ilk Bulgar devleti kurulduğunda ismi Varna olarak değiştirildi.

Ülkenin kuzeyinde, Karadeniz kıyısında, bulunan Varna Sofya ve Plovdiv'in ardından Bulgaristan'ın üçüncü büyük şehri. 350 bini aşan nüfusu mevsimlik işçilerle bir milyona ulaşabiliyor. Varna önde gelen turizm ve iş merkezi olmasının yanı sıra birçok üniversite ve araştırma kurumunun yer aldığı eğitim merkezi konumunda. Liman altyapısı ile ülkenin ticari gemi filosu ve donanmasını da barındırıyor. Varna, Bulgaristan'ın ekonomik açıdan en iyi performans gösteren ve en hızlı büyüyen şehirlerinden; ülke rakamlarından daha düşük işsizlik oranına ve daha yüksek kişi başı gelire sahip. Ulusal araştırmalarda “Bulgaristan'da Yaşanacak En İyi Şehir” olarak ilk sırada geliyor. 2004'te Financial Times Business Ltd. yayını olan FDI dergisi stratejik konumu, hızla büyüyen ekonomisi, zengin kültürel varlıkları ve yüksek eğitim düzeyinden yola çıkarak Varna'yı “Güney Doğu Avrupa'da Geleceğin Şehri” seçti.

Ulaşım ağlarının kesiştiği nokta

Varna Avrupa'yı Asya'ya bağlayan başlıca demiryolu, havayolu ve denizyolu ağlarının kavşak noktasında bulunuyor. Bu doğrultuda Varna limanı da gelişiyor. Şehir Balkanlar, Arnavutluk ve İtalya'ya bağlanan 8 numaralı Pan European ulaşım koridorunun en doğu noktasında bulunuyor. Bu koridor, Avrupa Birliği'nin belirlediği öncelikli yatırım alanlarından; Orta Avrupa ve Doğu Avrupa'da hayati önem taşıyan 10 ulaşım koridorundan biri. Rusya doğal gazını Bulgaristan üzerinden İtalya ve Avusturya'ya ulaştıracak boru hattı Güney Akım Projesi ise Bulgaristan'a Varna'da ulaşacak. 900 kilometreden oluşacak hattın 2015 yılında tamamlanması hedefleniyor.

Ülkenin ihracat kapısı

Bulgaristan'da endüstriyel kalkınmada ilk adımların atıldığı şehir Varna. Sofya'nın ardından Bulgaristan'ın en büyük ikinci ekonomik merkezi, ülkenin Rusya ile ticaretinde önde geliyor. Karadeniz'de yapılan taşımalar için de ana bağlantı limanı konumunda. Ekonomide sektörel dağılım yüzde 60'ı aşan bir oranla, ticaret ve turizm başta gelmek üzere hizmetler sektörü ağırlıklı. Üretim yüzde 16, ulaşım ve iletişim yüzde 14, inşaat yüzde 6 oranlarında gerçekleşiyor. Finans sektöründe bankacılık, sigortacılık, yatırım yönetimi ve emlak finansmanı hızla gelişmekte olan alanlar. Varna'daki başlıca sanayi kolları taşımacılık, lojistik, gemi inşa, onarım ve diğer denizcilik sanayilerinden oluşuyor. Beloslav ve Devnya şehirleri ile birlikte oluşturulan Varna- Devnya Sanayi Kompleksi bölgenin en büyük kimya, termik enerji ve üretim tesislerini barındırıyor. Burada navigasyon cihazları, ev aletleri, güvenlik sistemleri, tekstil, konfeksiyon, gıda, içecek ve diğer sanayiler de bulunuyor. Ayrıca tarımda tahıl üretimi ve bağcılık ön plana çıkıyor.

Kültür ve tabiat zenginliklerinin buluştuğu şehir

Turizm sektörünün Varna'nın ekonomisine önemli katkısı var. Gerek sahil şeridinde yer alan tatil köyleri ve tabiatıyla, gerekse eşsiz mimarisiyle her yıl milyonlarca turisti ağırlıyor,uluslararası konferans ve spa merkezi olarak da dikkat çekiyor. Şehir aynı zamanda Bulgaristan'da kruvaziyer turizmi için uğrak limanı. Tarihin ve sanatın her dalını barındıran bir kültür şehri olan Varna; son yıllarda birçok uluslararası festivale de ev sahipliği yapıyor. 2019 Avrupa Birliği Avrupa Kültür Başkenti olmak için başvuran aday şehirlerden biri.

Arkas Bulgaria

Arkas'ın yurdışı yatırımlarının ilki olan ve 1997 yılından itibaren Arkas Line hattının acenteliğini yürüten Alfacont, 2009 yılı sonunda “Arkas Bulgaria” ismini alarak 2009 yılı sonunda Arkas grubuna katıldı. Arkas Bulgaria, Varna ve Sofya'da bulunan iki ofisi ve toplam 16 personeli ile hizmet veriyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim