• BIST 8733.74
  • Altın 2240.593
  • Dolar 32.3341
  • Euro 35.1122
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C

Bursagaz'ın Ar-Ge'sinden iki yeni proje

Bursagaz'ın Ar-Ge'sinden iki yeni proje
Türkiye'deki en büyük üçüncü doğalgaz yatırım şirketi Bursagaz'ın Ar-Ge kapsamında desteklenen 2 projesinin kapanış ve devreye alma toplantısı yapıldı.

Türkiye'deki en büyük üçüncü doğalgaz yatırım şirketi Bursagaz, doğalgaz şebekesindeki operasyonel faaliyetlerini bütünsel olarak değerlendirdiği, şebekenin durumunu ortaya koyacak "Boru Hattı Bütünsellik Yönetim Sistemi"ni (SPRING) tamamlayarak devreye aldı. Doğalgaz dağıtım bölgesinin Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde olmasının bilinci ile kurduğu Deprem Risklerinin Yönetimi Sistemi (ERMS) projesinde de sona yaklaşıldı.

Bursagaz tarafından yürütülen ve EPDK tarafından Ar-Ge projeleri kapsamında desteklenen Boru Hattı Bütünsellik Yönetim Sistemi (SPRING) ve Deprem Risklerinin Yönetim Sistemi (ERMS) projeleri kapanış ve devreye alma toplantısı yapıldı.

Organizasyona Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Ar-Ge Komisyonu Başkanı Ali Rıza Dinç ve sektör profesyonelleri ile birlikte Bursagaz yöneticileri ve çalışanlar katıldı. Bursagaz İşletme ve Bakım Müdürü Nurettin Erikci, Bursagaz'ın, EPDK'ya 3 senede 19 proje başvurusu yaptığını belirterek, 4 projenin Ar-Ge kapsamına alındığını bildirdi. Doğalgaz dağıtım sektöründe bir ilk olan SPRING projesiyle ilgili bilgi veren Yönetim Sistemleri Müdürü Halit Yılmaz sistemin Bursagaz'ın hali hazırda kullandığı SAP PM, GIS, SCADA, SAYS ve ERMS sistemleri ile bağlantılı olarak kurgulandığını ve ve operasyonel verileri kullanarak sonuç üreten bir sistem olduğunu kaydetti.

Yılmaz, "Operatör ve teknik personelin yaptığı faaliyetler sonucunda oluşan veriler otomatik olarak SPRING'e akar, sistem içinde oluşturulmuş bir modelleme ile analiz edilir ve risk bazlı, detaydan bütüne istenen tüm raporlar üretilir. Bu sistem, saha personelinin, kullanmaya alışık olduğu ekranlara girilen verileri kullanması yönüyle sadeliği koruduğu gibi operasyonel faaliyetlere getirdiği yeniliklerle teknik süreçlerde iyileştirme fırsatı da sağlamıştır. 2015 yılının sonlarında başlayan projedeki mühendislik çalışmaları tamamen Bursagaz'ın mühendisliği ve bilgi birikimi ile oluşturulmuş, yazılımı ise projenin ana paydaşı olan BTC Türkiye tarafından geliştirilmiştir" dedi.

Depremde gaz akışını keserek hayat kurtaracak ERMS sistemi

ERMS sistemiyle ilgili bilgi veren Proje Lideri Gökalp Kaman ise ERMS sayesinde, tehlikeli dereceye gelen bir yer hareketinde şebekenin üzerindeki bölge regülatörlerinin tamamının otomatik olarak kapanıp güvenli olarak doğalgaz tahliyesi yapabileceğini aktardı.

Kaman, "Çelik hat vanaları ERMS Sisteminin çıktılarına göre uzaktan ve otomatik olarak kapatılabilecek. Sistem, böylesine tehlikeli ve riskli bir durumda gaz akışını kesebilecek ayrıca istediği takdirde güvenli noktalarda tahliyesini de sağlayabilecek. Böylece gaz kaynaklı patlama, yangın gibi tehlikeler de bertaraf edilebilecek. Bu projede; 25 noktaya sismik ivme sensör montajı yapıldı, Kocaeli Ünivesitesi 15 adet ArNET istasyonu ile Kandilli Rasathanesinin istasyonları ile veri entegrasyonu gibi aşamalar tamamlanarak sona gelindi. SCADA ile entegrasyonunu sağladıktan sonra her şey tamamlanmış olacak ve projeyi devreye alabileceğiz" diye konuştu.

Kaynak: DÜNYA

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim