• BIST 9885.87
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

'Büyük deprem 2 ay önceden ortaya çıkar'

'Büyük deprem 2 ay önceden ortaya çıkar'
Balıkesir ve İstanbul'daki depremleri önceden tahmin eden Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) Başkanı Fuat Agalday, Marmara Bölgesi'nde büyük bir deprem beklemediklerini belirtti.

Balıkesir ve İstanbul'daki depremleri önceden tahmin eden Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) Başkanı Fuat Agalday, Marmara Bölgesi'nde büyük bir deprem beklemediklerini belirtti.

Agalday, "Depremlerin şiddeti büyüdükçe ön belirtileri de o kadar erken ortaya çıkıyor. Mesela 7 büyüklüğündeki bir depremin ön belirtileri 1,5 veya 2 ay öncesinden başlayacaktır" dedi.

Balıkesir'in Manyas ilçesinde temmuz ayında meydana gelen 4,4 büyüklüğündeki depremi 10 gün öncesinden, 19 Ekim günü İstanbul Büyükçekmece'de meydana gelen 3,8 büyüklüğündeki yer sarsıntısını 6 gün önce tahmin ederek dikkat çeken DOHAD, Ege Denizi'ndeki depremini de aynı başarıyı sergiledi. Tekirdağ'daki Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonları ile Ege Denizi'nde meydana gelen depremi 23 gün önce tahmin ettiklerini belirten DOHAD Başkanı Fuat Agalday, Nilüfer İlçe Sivil Savunma Müdürlüğü bünyesindeki deprem öncü istasyonunda Marmara Bölgesi'nde olabilecek büyük bir deprem için uyarıda bulundu.

Tarihte Marmara Denizi'nin içinde ve güneyinde defalarca deprem olduğunu kaydeden Agalday, "Marmara Denizi'nin içinde Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın bir uzantısı vardır. 1509, 1776 ve 1894 yıllarında defalarca çok büyük depremler oldu. Bu depremler Marmara Bölgesi'nde tekrarlayacak. Bu yüzden tedbirlerimizi almamız gerekiyor. Şu an yaptığımız tetkiklerimize göre herhangi bir büyük depremin habercisi yok ama Marmara Bölgesi'nde her zaman 4'ün üzerinde deprem olabilir çünkü yerin yapısı buna müsaade ediyor" dedi.

"7 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREMİN BELİRTİLERİ 2 AY ÖNCEDEN ANLAŞILIR"

Ege Bölgesi'nde meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından yer altının sakinleşmesi için artçıların devam edeceğini söyleyen Agalday, şöyle devam etti: "O bölgenin kararlı hale gelmesi için yaklaşık 1 sene boyunca artçılar etkisini sürdürecek. Bizim istasyonlarımız sadece Marmara Bölgesi'nde olduğu için Marmara Bölgesi'nin dışında konuşmak yanıltıcı olur. Şu anki verilere göre Marmara'da büyük bir depremin işaretlerini biz görmüyoruz. Depremlerin şiddeti büyüdükçe ön belirtileri de o kadar erken ortaya çıkıyor. Ön belirtileri aylar öncesinden başlayabiliyor. Mesela 7 büyüklüğündeki bir depremin ön belirtileri 1,5 veya 2 ay önce başlayacaktır."

"EGE DEPREMİ KARADA OLSAYDI YIKICI OLURDU"

Ege Bölgesi'ndeki depremi haftalar önce tahmin ettiklerini söyleyen Agalday, Ege'deki son depremin denizde olmasının büyük bir şans olduğunu belirterek, "6,2 büyüklüğündeki depremin denizde olması büyük bir faciayı da önledi. Karada olsaydı belki de daha büyük yıkımlara sebep olabilirdi. Ege'deki depremden önce Tekirdağ yakın istasyonlarından değişik parametrelerde farklı farklı değişimleri gördük. Jeofizikte kullanılan cihazları kullanıyoruz. Ölçüm yaptığımız parametrelere göre ayrı ayrı cihaz sınıfları var. Biz sürekli grafikler üretiyoruz. Bu grafikleri yorumlarken, sıra dışı olan ve belli bir bant aralığında süren verilerin dışına çıktığında anormallik olduğunu görüyor ve o şekilde yorumluyoruz" ifadelerini kullandı.
Agalday; İstanbul, Tekirdağ, Simav ve Bursa'daki 18 deprem öncü izleme merkezinde yer sarsıntılarını tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.

www.ulasimonline.com

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim