• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Büyükşehir, Körfez'e istasyon kuruyor

Büyükşehir, Körfez'e istasyon kuruyor
Deniz Bilimleri Enstitüsü ile yeni bir protokol daha imzalayan İzmir Büyükşehir Belediyesi; Karaburun, Foça, Konak ve Narlıdere kıyılarına "otomatik meteorolojik ölçüm istasyonları" ile "akıntı ölçüm cihazları" yerleştirecek.

Büyükşehir, Körfez'e istasyon kuruyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2009 yılından bu yana İzmir Körfezi'nde devam eden çalışmalarında yeni bir aşamaya geldi. İki yıl önce Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ile protokol imzalayarak Körfez'in dip yapısını ve akıntı haritasını belirleyen Belediye, şimdi de hava akımlarının yarattığı değişimleri ölçmeye hazırlanıyor.

Bu amaçla, Enstitü ile Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü arasında bir protokol imzalandı. Protokol kapsamında, Körfez kıyılarında belirlenen noktalara “otomatik meteorolojik ölçüm istasyonları” kurulacak. Ayrıca denizin 40 - 50 metre tabanına “akıntı ölçüm cihazları” yerleştirilecek. Yapılacak ölçümlerle deniz seviyesi ve yüzey suyu sıcaklığı/tuzluluğu, rüzgarın hızı / yönü ve hava basıncı / sıcaklığı gibi veriler net olarak alınacak. “Akustik akıntı ölçüm cihazları” ile su seviyesi, dalga yüksekliği ve akıntı ölçümü gerçekleştirilecek. Akıntıların zaman ve mekan içinde incelenmesi ve aylık / mevsimsel değişimlerinin belirlenmesi de yine bu araştırma ile tespit edilecek. Ayrıca Körfez'e dere kaynaklarından katı madde (sediment) taşınım özellikleri ve miktarları da yine bu çalışmayla belirlenecek.Projenin sağlıklı işlemesi ve Körfez'in tamamından veri akışının sağlanabilmesi için otomatik meteoroloji istasyonu ve akıntı ölçüm cihazları Karaburun, Foça, Konak ve Narlıdere'ye yerleştirilecek.

PROJENİN AMACI

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ile ilki Mayıs 2009'da, diğeri ise Mart 2011'de imzalanan protokoller, Körfez'in doğru planlanmasını ve yapısına uygun kullanılmasını sağlayacak.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ile yapılan ilk protokol çerçevesinde yürütülen araştırmalar, Körfez'in akıntı sisteminden batimetrik (derinlik) özeliklerine, jeolojik ve deniz tabanı morfolojisinin ölçülmesiyle aktif teknotik hareketlerinin tespit edilmesinden sıcak su çıkışlarına kadar pek çok veriyi ortaya çıkarmıştı. Bu projeler sonrasında elde edilecek bilimsel veriler, Körfez'de kanal açılması ve derinleştirme çalışmalarına temel oluşturacak. Son yapılan protokol ise Körfez'deki hava akımlarının ve dip ölçümlerinin Körfez üzerinde yarattığı değişimleri ortaya koyacak.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim