• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Çanakkale açıklarında yolcu gemisi ile tanker çatıştı

Çanakkale açıklarında yolcu gemisi ile tanker çatıştı
Çanakkale Boğazı Gelibolu açıklarında yolcu gemisiyle çatışarak hasar alan akaryakıt tankeri, kaza bölgesinde römorkörler yardımıyla çekildi.

Alınan bilgiye göre, Yunanistan'dan İstanbul'a giden 162 metre  boyundaki Malta Bayraklı "Louis Cristal" isimli yolcu gemisi ile Rusya'nın Tuapse  Limanı'ndan Malta'ya yolculuk yapan 182 metre boyundaki Marshall Adaları bayraklı  "STİ Pimlico" isimli tanker, Çanakkale Boğazı'nın Gelibolu Feneraltı açıklarında çatıştı. Kazanın ardından Boğaz, çift yönlü olarak transit gemi  geçişlerine kapatıldı.

Kazada can kaybı yaşanmazken STİ Pimloco adlı tankerin balast tankının patlamasıyla 15 derece yan yattığı belirtildi. 

Kıyı Emniyetine bağlı römorkörler tarafından müdahale edine tanker, 2 römorkör yardımıyla Şevketiye demir bölgesine götürüldü. Oldukça yavaş yapılan seyir esnasında, 2 römorkörde gemiye su tutarak olası bir tehlikeyi önlemeye çalıştı. Şevketiye açıklarında demirletilecek olan tankere gerekli müdahaleler bu bölgede yapılacak.

Çanakkale Boğazı'ndaki kazada faciadan dönüldü

Çanakkale Boğazı'nda yolcu gemisiyle çatışan tankerde nafta yüklü olduğu, yükün kaza sırasında alev almasıyla birlikte yolcu gemisindeki bin 500 kişinin cayır cayır yanabileceği, kazanın ucuz atlatıldığı belirtildi.

Çanakkale Boğazı'ndaki kaza yürekleri ağza getirdi. Yanıcı ve patlayıcı bir akaryakıt türü olan nafta yüklü tanker ile içinde yaklaşık bin 500 kişinin bulunduğu yolcu gemisi çatıştı. Çatışma esnasında tankerdeki yükün alev almasıyla birlikte yolcu gemisindeki tüm yolcuların ölebileceği , böyle bir durumda kimsenin kurtulma şansının olmadığı belirtildi.

Çanakkale Boğazı'nın Gelibolu Fener Altı mevkisinde yolcu gemisiyle çarpışmasının ardından iskele bölümünde yakıt sızıntısı başlayan tanker, römorkörler tarafından güvenli bölgeye çekildi.

Alınan bilgiye göre, saat 01.25'te çarpışan "Louis Crıstal" isimli yolcu gemisi ile "STİ Pimlico" isimli akaryakıt tankerine, römorkörlerle müdahale edildi. Kazaya karışan gemi ve akaryakıt tankeri, römorkörler vasıtasıyla çekilerek farklı noktalara götürüldü.

"Nafta" (patlayıcı özelliğe sahip damıtılmış petrol ürünü) yüklü tanker, yakıt sızıntısı tespit edilmesi üzerine, Şevketiye Demir bölgesindeki güvenli alana yönlendirildi.

Yaşanan sızıntının olası yangın ve patlamalara neden olmaması için bölgedeki römorkörler tarafından tankere su sıkılmaya devam ediliyor.

Kazanın yaşandığı bölgede güvenlik amacıyla, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait "Kurtarma-2", "Kurtarma-5" ve "Kurtarma-9" römorkörleri ile KEGM-2, KEGM-9 hızlı tahlisiye botları bulunduruluyor.

Tankerle çarpışan  ve içinde 382 mürettebat ve 853 yolcu bulunan yolcu gemisi 'CELESTYAL CRYSTAL' ise, Gelibolu yakınlarında demirletildi. Bu arada tankerdeki sızıntı nedeniyle Lapseki ilçesinde rüzgarın da etkisiyle petrol kokusu hissedildi.

KIYI EMNİYETİ'NDEN AÇIKLAMA

Öte yandan, kazanın ardından Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü de bir açıklama yaparak ölü yada yaralı olmadığını duyurdu. Açıklamada, "Çanakkale Boğazını kuzeyden çıkış yapmakta olan Malta bayraklı, 161.8 metre boyunda, 853 yolcu ve 382 personeli bulunan "CELESTYAL CRYSTAL" isimli yolcu gemisiyle, Çanakkale Boğazına kuzeyden girişi yapmakta olan Marshall Adaları bayraklı, 184.26 metre boyundaki "STI PIMLICO" isimli tanker, Çanakkale Gemi Trafik Hizmetleri tarafından yapılan tüm uyarılara rağmen 27.06.2015 tarihi saat 01.25'te Gelibolu Feneri önlerinde çatışmıştır. İskele tarafından hasar aldığı bildirilen tanker Gelibolu önlerine trafik hattı içine acil olarak demirlemiş, baş tarafından hasarlandığı rapor edilen yolcu gemisi ise pilotlu olarak Gelibolu koyuna demire gitmektedir. Her iki gemide de yaralı ya da ölü bulunmadığı rapor edilmiş olup tankerden yük sızıntısı olduğu bildirilmiştir. Olay olduğu anda Kuruluşumuza ait Kurtarma-2, Kurtarma-5 ve Kurtarma-9 römorkörleri ile Kegm-2 ve Kegm-9 hızlı tahlisiye botları ve Tahlisiye-II botu olay mahalline sevk edilmiştir" denildi.

BOĞAZ TRANSİT GEÇİŞLERE AÇILDI      

Yetkililer, her iki geminin de seperasyon hattı dışındaki demir sahalarında bulunduğunu, güvenliğin sağlanması dolayısıyla boğaz trafiğinin normale döndüğünü kaydetti.
      
Yunanistan'dan İstanbul'a giden 853 yolcu ve 382 mürettebatı bulunan 162 metre uzunluğundaki Malta Bayraklı "Louis Crıstal" adlı yolcu gemisi ile Rusya'nın Tuapse Limanı'ndan Malta'ya giden 182 metre uzunluğundaki Marshall Adaları bayraklı "STİ Pimlico" isimli tanker, Gelibolu Fener Altı mevkisi önünde çarpışmış, kazanın ardından Boğaz, çift yönlü gemi geçişlerine kapatılmıştı.

Kaza yapan tanker ve yolcu gemisinin özellikleri:

tablo-008-001.jpgkaza-002-001.jpgkaza1-003-002.jpgkaza2-002-001.jpgkaza3-001.jpgkaza4-001.jpg

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim