• BIST 8718.11
  • Altın 2245.336
  • Dolar 32.3297
  • Euro 35.1889
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C

Çanakkale Boğazı'nda "ekmek çinekopun ağzında"

Çanakkale Boğazı'nda "ekmek çinekopun ağzında"
Sıcaklığın sıfırın altında 5 dereceye kadar düştüğü dondurucu soğuktan branda ve yaktıkları katalitik sobalarla korunan olta balıkçıları, ekmeklerini denizin derinliklerinde arıyor.

Çanakkale Boğazı'nda, bereketli bir çinekop sezonu geçiren olta balıkçıları, kışın zorlu koşullarında ekmeklerini denizin derinliklerinden çıkarıyor.

Boğazda küçük tekneleriyle demir atıp, zorlu kış koşulları ve sıcaklığın sıfırın altında 5 dereceye kadar düştüğü dondurucu soğuktan branda ve yaktıkları katalitik sobalarla korunan olta balıkçılarının gece karanlığından sabah saatlerine kadar süren zorlu mesaisi dikkat çekiyor.

Her gün akşam saatlerinde küçük tekneleriyle Çanakkale Boğazı'na açılan olta balıkçıları, Eceabat önleriyle Poyrazlı, Çamburnu ve Akbaş fenerleri mevkisinde demir atıyor.

Eceabatlı Muhittin Tursun ve Zait Dırazlar da ortak aldıkları tekne ile boğazda olta balıkçılığı yapıyor.

"Gecede 80-100 kilo civarında balık yakalıyoruz"

Balıkçılardan Tursun, yaptığı açıklamada, Akbaş mevkisinde iki aydır gece gündüz demeden çinekop avladıklarını söyledi.

Çocukluğundan bu yana balıkçılık yaptığını anlatan Tursun, şöyle konuştu:

"Hava sıcaklığı sıfırın altında 5 derece civarlarına düşebiliyor. Teknemizin üzerinde brandadan yaptığımız korunak olması ve içeride de katalitik soba yaktığımızdan dolayı üşümüyoruz. Ancak diğer tekneler soğuk nedeniyle zorluk yaşıyor. Sürekli bu işi yaptığımızdan dolayı böyle bir şey düşündük. Tayfalarımız ile gecede 80-100 kilo civarında balık yakalıyoruz. Her gün 8 aile çinekoptan geçim sağlıyor."

"Ekmeğimiz çinekopun ağzında"

Tursun, bu yıl Çanakkale Boğazı'nda hemen hemen her noktada çinekop olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Allah'ın verdiği bir hikmet. Bazen gece saat 22.00'den sonra karnımız acıkıyor. Tuttuğumuz ilk çinekoplardan buğulama yapıyoruz. Hep birlikte yedikten sonra tekrar sabaha kadar balık yakalamaya devam ediyoruz. Yakaladığımız balıkları kilogramı 17-18 liradan kabzımallara veriyoruz. Ülkemizi seviyoruz, ekonomimize katkı sağlamaya çalışıyoruz. Ekmeğimiz Çanakkale Boğazı'nda çinekopun ağzında. Bizler de ekmeğimizi bu soğuk havada boğazın buz gibi suyundaki çinekoptan çıkarmaya çalışıyoruz."

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim