• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Caretta 'Bayan DAÜ’ İsrail kıyılarında

Caretta 'Bayan DAÜ’ İsrail kıyılarında
KKTC’den verici takılarak denize bırakılan ‘Bayan DAÜ’ isimli caretta caretta, Ortadoğu’da bulunan birbirleriyle sorunlu ülkeleri art arda ziyaret ediyor.

KKTC’den verici takılarak denize bırakılan ‘Bayan DAÜ’ isimli caretta caretta, Ortadoğu’da bulunan birbirleriyle sorunlu ülkeleri art arda ziyaret ediyor

20 yaşındaki ‘Bayan DAÜ’nün yolculuğu Akdeniz’deki deniz kaplumbağaları, foklar ve balinalar üzerine araştırma yapan Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin (DAÜ) girişimleriyle başladı. Magusa kıyılarında yuva yapan ve çoğalan ‘Caretta caretta’lardan bazılarına uydu vericisi takarak davranışlarını takip etmeyi amaçlayan DAÜ, 25 Mayıs’ta ‘Bayan DAÜ’yü Magusa’dan denize bıraktı.

Suriye-İsrail Gazze

Suya girer girmez yönünü güneye çevirerek Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne giden ‘Bayan DAÜ’, Ayia  Napa ve Larnaka kıyılarında geçirdiği 9 günün ardından dümeni Ortadoğu’ya kırdı. İç savaşın yaşandığı Suriye kıyılarına giden caretta caretta, Hayfa kıyılarında geçirdiği günlerin ardından Suriye’nin kanlı bıçaklı olduğu İsrail’e yöneldi. Tel Aviv plajlarında 6 gün geçiren Bayan DAÜ’nün sonraki durağı ise Lübnan’dı. Beyrut kıyılarında bir süre dolaşan kaplumbağa tekrar İsrail’e döndü ve buradan da İsrail ile Filistin çatışmaların merkezi Gazze’ye geçti. Gazze’de 10 gün geçiren Bayan DAÜ’nün bir sonraki rotası Mısır oldu. Mısır’da geçirdiği 11 günün ardından yeniden İsrail açıklarına dönen Bayan DAÜ şu an hala İsrail’de.

Barışa katkı

Ortadoğu’nun Akdeniz kıyılarında 63 gündür özgürce dolaşan caretta carettanın 1-2 yıl içinde tekrar KKTC’ye dönmesini umut ettiklerini belirten DAÜ Biyolojik Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Dr. Burak Ali Çiçek, “Bayan DAÜ ilginç bir rota çiziyor, uluslararası barışa katkı sağlayan bir yolculuk yapıyor. Hep birbirleriyle sorunlar yaşayan, yardım konvoylarının bile geçişine izin verilmeyen ülkeler arasında dolaşıyor. ‘Bayan DAÜ’, doğal yaşamın sınır tanımaz bir barış elçisi olarak sorunlu denizlerde özgürce geziyor” dedi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim