• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Ceyhan'dan akan Kürt petrolünü en çok İsrail aldı

Ceyhan'dan akan Kürt petrolünü en çok İsrail aldı
Bağdat, İsrail'e petrol satmayı reddetmesine rağmen şimdiye kadar Ceyhan’dan dolumu yapılan 23 tankerden 11 inin İsrail’e gittiği belirlendi.

Merkezi Irak hükümeti defalarca, Bağdat'ı baypas ederek yapılan petrol satışlarının yasadışı olduğunu belirtmişti. Irak Petrol Bakanlığı bu ticarette bulunan devlet ve şirketleri tahkim kuruluna şikayet etmesine ve bazı şirket ve tankerlerin Irak petrollerini taşımasını yasaklamasına rağmen Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, Türkiye aracılığı ile ham petrolü dünya piyasalarına satmaya devam ediyor. 

Irak petrol bakanlığı yetkilileri Bağdat'ın İsrail’e satışlar hakkında bilgisi olmadığını; ancak soruşturma yapıldığını ve "eğer bu haberler doğruysa, vahim sonuçlar kaçınılmaz olacaktır.” dediler. 

Ticaret ve nakliyat kaynaklarının belirttiğine göre, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin Ceyhan’a pompaladığı kaçak petrol, dünya petrol devleri arasında gösterilen ABD merkezli Trafigura ve Petraco petrol şirketleri ile dünya piyasasına sürülüyor. Türkiye’nin bu anlaşmalardan ve petrolün hangi ülkelere gideceğinden haberdar olduğu belirtiliyor.

Haziran ayından beri Barzani petrolüyle yüklü 11 tanker İsrail'e gitti. İsrail'deki Petrol Rafineri Limited (ORL) fabrikasında bu petrolün büyük kısmının işlediğini belirtti.

Gemi izleme sisteminin gösterdiğine göre, Haziran ayından beri Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı'ndan şu andaki günlük akışın 250-300 varil olduğu Ceyhan’dan dolum yapılan ve İsrail’e giden tankerlerin ortak özelliği hepsinin Yunan firmalarına ait olması.

UNİTED EMBLEM adlı 161 DW lik tanker 20 Haziran 2014 tarihinde yaptığı ilk seferinde korsan petrolü aldıktan sonra rotasını Malta’ya cevirmiş ve uluslararası sularda, petrolü ALTAİ adlı tankere vererek tekrar Ceyhan’a geri dönmüştü. ALTAİ tankeri aldığı kaçak petrolü İsrail’in Aşhdod limanına götürmüştü. 

NİSSOS PAROS adındaki tankerde5 Ağustos’ta petrolü alarak 6 Ağustos’ta İsrail’in Ashdod limanına götürdü.

KAMARİ tankeri İlk seferini 31 Temmuz’da yaptı. Rotası Mısır’ın Port Said limanı olmasına rağmen petrolü 6 Ağustos’ta İsrail’in Ashdod Limanına boşalttı. İkinci seferi ise 9 Ağustos’ta yaptı rotası Malta iken 18 Ağustos’ta yine petrolü Ashdod limanına götürdü. 27 Ağustosa Ceyhan’a gelen tanker 6 Eylül’de rotası Port Said olarak hareket etti. 11 Eylül’de Güney Kıbrıs Rum Kesimi açıklarında tur attıktan sonra Ashdod limanına petrolü boşalttı. 21 Eylül’de tekrar Ceyhan a geldi.

SUEZ FUZYYA adlı 158 DW lik tanker 3 Eylü’lde Ceyhan’dan aldığı petrolü Port Said limanına götürüyorum raporu verirken kaçak petrolü 4 Eylül’de Ashdod limanına götürdü

NİSSOS SANTORİNİ , 9 Eylül’de Ceyhan'dan ayrılan Yunan bayraklı 119 DWT' lik tanker 11 Eylül’de petrolü İsrail’in Ashdod limanına boşalttı. Rotasını tekrar Ceyhan’a çevirdi. 14 Eylül 2014 de Ceyhan’a geldi. 16 Eylül’de Ceyhan’dan ayrıldı. Rotası yine Port Said olarak gözükürken 17 Eylül’de Hayfa limanına yanaştı. 23 Eylül'de tekrar Ceyhan' a geldi. Tanker 24 Eylül’de Ceyhan’dan ayrıldı. Rotası Port Said iken 26 Eylül’de İsrail’in Ashdod limanına yanaştı.

MİNERVA JOY, 17 Eylül’de Ceyhan’dan hareket etti. Rotası belli değil. 24 Eylül itibariyle İsrail açıklarında tur atıyor

PANAGİA ARMATA, 20 Eylül’de Ceyhan’dan ayrıldı rotası Mısır’ın Sidi Kerir limanı olmasına rağmen 21 Eylül’de İsrail’in Ashdod limanına yanaştı. Tanker tekrar Ceyhan açıklarına gelerek beklemeye başladı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim