• BIST 9876.23
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Çınardibi'nde RES İçin Kamulaştırmaya İptal

Çınardibi'nde RES İçin Kamulaştırmaya İptal
Çınardibi Köyü sakinleri, dokuz köyü içerisine alacak 126 türbinli RES projesi için alınan acele kamulaştırma kararını durdurdu

Türkiye’nin ilk organik tarımının yapıldığı yerlerden İzmir’in Bayındır İlçesi’ne bağlı Çınardibi köyü de dahil olmak üzere üç ilçedeki, dokuz köyü içerisine alacak şekilde 126 türbin direkli en büyük Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) projesi için Bakanlar Kurulu’ndan ‘acele kamulaştırma’ kararı alınıp çalışmalara başlandı. Ancak dört bir yanları RES türbinleriyle çevrilecek olan Çınardibi köylülerinin yaptığı başvuru üzerine Danıştay 6’ncı Dairesi, Yırca’daki zeytin arazisinde olduğu gibi, bu proje için de ‘acele kamulaştırma’ için ‘olağanüstü koşullar’ görmeyip yürütmeyi durdurma kararı verdi.

KÖYLÜLER BAŞLATTI

RES projesiyle evlerinin yakınına türbin direklerinin kurulacağını öğrenen bununla birlikte bu türbinlerin, köyün etrafını tamamiyle kaplayacağını öğrenen Çınardibi köylüleri, yaşananlara tepki gösterdi. Türbin parçalarını götürmek için ormanlık alanda açılacak yolların yanı sıra kendi tarım arazileri için de Bakanlar Kurulu’nun ‘acele kamulaştırma’ kararı vermesi üzerine köylüler, hukuk mücadelesi başlattı. Avukat Cem Altıparmak ile birlikte avukat Hande Atay, köylüler adına, ‘acele kamulaştırma’ kararında yürütmenin durdurulması için Danıştay’a müracaat etti. Termik santral kurulacak olan Soma’nın Yırca Köyü’nde zeytin arazisi için de yürütmeyi durdurma kararı veren Danıştay 6’ncı Dairesi, Çınarlı köylülerinin müraacatı için de aynı kararı verdi.

Danıştay, köylülerin arazileri için bakanlar kurulunun verdiği ‘acele kamulaştırma’ kararının, ancak savaş zamanlarında ya da olağanüstü hal durumlarında alınabileceğini, ancak burada böyle bir durum söz konusu olmadığına, gerekçesinde yer verdi. Yürütmeyi durdurma kararı için açıklama yapan avukat Hande Atay, Danıştay’ın kararının yerinde olduğunu ancak bunun köylülerin, üzüm ve kiraz bahçeleri için alındığını söyledi. Atay, ormanlar için tehlikenin hala devam ettiğini bunlar için de mahkemelere ‘iptal’ başvurularının olduğunu da sözlerine ekledi.

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim