• BIST 9804.4
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

David Cohen, Zarrab konusunda Halkbank'ı uyarmış

David Cohen, Zarrab konusunda Halkbank'ı uyarmış
ABD'de Mehmet Hakan Atilla'nın sanık olarak yargılandığı 'ABD Atilla'ya Karşı' davasının 8'inci günü tamamlandı.

Yargıç Richard Berman'ın Jüri Heyeti'ni salona almasıyla birlikte duruşma başladı. Dün Savcılık Makamının tanık olarak sorgulamaya başladığı CIA görevlisi ve eski ABD Hazine Bakanlığı, Terör ve Mali İstihbarat Ofisi müsteşarı David Cohen tanık sorgusunda çarpıcı iddialarda bulundu. 

Başsavcı Yardımcısı Michael Lockard zaman çizelgesi oluşturarak, Aralık-2011'den Temmuz -2013 tarihleri arasında Halkbank ile CIA arasındaki görüşmeleri üzerinden, David Cohen'e sorular yöneltti. Özelikle Terör ve Mali İstihbarat Müsteşarı olarak görev yaptığı dönemde Halkbank'la ilgili bilgi edindiğini söyleyen Cohen, Halkbank yetkilileriyle 2014’te Ankara'da ve İstanbul'da bir araya geldiğini, Türkiye ile İran arasındaki ticarette asıl olarak kullanılan bankanın sadece Halkbank olmadığını dile getirdi.

COHEN, PNB PARIBAS'A ATIFTA BULUNDU

David Cohen, İran'ın yaptırımları atlatmak için "aldatıcı uygulamalara" başvurduğunu öne sürerken, bu konuda Halkbank Yönetimini uyardıklarını belirtti. “Yaptırımları atlatanlarla mücadele etmenin yolu, kimlerle iş yaptığınızı bilmekten geçer” diyen eski CIA Direktör Yardımcısı David Cohen, IEEPA'dan (Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası) ve bu yasa kapsamındaki PNB Paribas'a kesilen cezadan bahsetti. 14 Mart 2012 tarihinde ABD Hazine Bakanlığı'ndaki ofisinde bir toplantı düzenlendiği ifade eden Cohen, “Hatırladığım kadarıyla, bu toplantıya Mehmet Hakan Atilla ve Süleyman Aslan da katıldı” dedi. Ayrıca toplantıda Dışişleri ve Hazine Bakanlığı'ndan yetkililerinde olduğunu belirtti. David Cohen 2012 yılının Eylül ayında kaleme aldıkları bir uyarı mektubunda ise İran’a dönük ambargonun delinmesi konusunda Reza Zarrab ismini telaffuz ederek uyarıda bulunduklarını ve Halkbank’tan “Müşterilerimizi kontrol ediyoruz” diye güvence aldığını aktardı.

COHEN, 17 ARALIK'TA TÜRKİYE'YE GELMİŞ

David Cohen İran konusundaki ABD’nin endişeleri için bu kez 23 Şubat 2013’de yüz yüze görüşme yapmak için İstanbul’a geldiğini ve İran’a altın satışı konusunda uyarıda bulunduğunu anlattı. David Cohen, bu görüşmede Halkbank yetkililerine “İran’a olan altın ticaretini kolaylaştırıyorsunuz” dediğini aktardı ve yine güvence aldığını savundu. Olağan' görüşmelerden birinin 17 Aralık operasyonuna denk geldiğini belirten David Cohen "17 Aralık 2013 günü de İstanbul'a Süleyman Aslan'ı, İran için yine uyarmaya geldim. Ancak Türk polisinin olağanüstü bir operasyonuna denk geldiğim için görüşemedim. Ertesi gün de muhatap bulamadım. 4 saati İstanbul trafiğinde geçen günün sonunda geri döndüm” dedi. 

ATİLLA İLE GÖRÜŞME 10 EKİM 2014'DE GERÇEKLEŞTİ

David Cohen, 10 Ekim 2014’de de bu kez Newyork’ta “Zarrab’la ilgili endişeler” için Hakan Atilla ile Halkbank’ın Aslan’dan sonraki müdürü Ali Fuat’la (Taşkesenlioglu) görüştüklerini ve güvence aldığını savundu. Bu görüşmede Atilla’nın Reza Zarrab için “Yaptırım listesine aldınız mı almadınız mı?” diye sorduğunu belirten Cohen “Bende ‘hayır’ dedim. Ancak “Şuan değil ama gelecekteki adımlarımızı açıklamam mümkün değil” diye de ekledim” dediğini savundu.

COHEN, ROCCO TARAFINDAN SORGULANDI

Yargıç Richard Berman, daha önce Savcılık makamının itirazına rağmen, CIA görevlisi ve eski ABD Hazine Bakanlığı, Terör ve Mali İstihbarat Ofisi müsteşarı David Cohen'in savunma makamı tarafından çapraz sorgu yapmasına izin vermişti.

Savunma avukatı Victor Rocco'nun sorularını cevaplandıran David Cohen, Mehmet Hakan Atilla ile hiç baş başa görüşme yapmadığını dile getirerek, görüşmelerde her iki taraftan 3'er kişi olduğunu Mehmet Hakan Atilla'nın genellikle tercümanlık yaptığını söyledi.

Victor Rocco'nun Altın ticareti ile ilgili sorduğu ve deliller arasında bulunan belgeleri hatırlamadığını belirten David Cohen, Yargıç Berman'ın müdahaleleri nedeniyle bir çok soru cevaplanamadı. Ayrıca Yargıç Berman, ABD'nin gizli kalması gereken devlet sırlarını ifşa edecek soruları yöneltmesine sinirlenerek, üç kez İddia Makamı ve Savunma Makamını kürsünün önüne çağırdı.

Ozan Demirdöven / Deniz Haber Ajansı - New York 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim