• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Deniz hava durumu gemilere gönderilecek

Deniz hava durumu gemilere gönderilecek
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü arasında yapılan ortak çalışmayla kurulan sistemle, deniz fenerleri, seyirdeki gemilerle 'deniz hava durumu' bilgilerini anında paylaşıyor.

Fenerlere otomatik mesaj sistemi yerleştirildi

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü arasında yapılan ortak çalışmayla kurulan sistemle, deniz fenerleri, seyirdeki gemilerle 'deniz hava durumu' bilgilerini anında paylaşıyor.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakcı yaptığı açıklamada, fenerlere otomatik mesaj sistemini yerleştirdiklerini belirterek, şu anda önemli noktalardaki fenerler ve şamandıralarda deniz araçlarına Uluslararası Standart Denizcilik Haberleşme Kalıplarına (SMCP) Paralel olarak uyarı mesajları gönderildiğini söyledi. Bu yöntemle seyir araçlarına tehlikeli bir şekilde yaklaşan gemilere durumun anında duyurulduğunu dile getiren Orakçı, bunun yanı sıra Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile yapılan ortak çalışma sonucu fenerlerin bulunduğu sahadaki deniz hava durumunun anlık olarak gemilere gönderilmeye başlandığını anlattı.

Orakcı, bu çalışmanın ilk olarak Yenikapı Balıkçı Barınağı'ndaki fenerde uygulanmaya başlandığını ifade ederek, bunun yaygınlaştırılacağını söyledi. “Bu projeyle fenerleri, gemilerle konuşturuyoruz” diyen Orakcı, gönderilen meteorolojik bilgilerin 5 dakikada bir otomatik olarak yenilenerek gönderildiğini, bunun da gemilerin işini son derece kolaylaştırdığını bildirdi. Salih Orakcı, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın “Denizci Millet, Denizci Ülke” projesinden hareketle deniz fenerlerini halkla buluşturacak çalışmalara imza attıklarını dile getirdi. Bu çalışmalar kapsamında fenerleri ihale ve açık arttırma usulü ile kiraladıklarını belirten Orakcı, bu kapsamda 19 fener ile 6 tahlisiye istasyonunun kiralandığını söyledi.

Orakcı, kiralanan söz konusu taşınmazların kafe, restoran, sosyal tesis ve kütüphane olarak kullanıldığını ifade ederek, bu kapsamda ilk deniz feneri kütüphanesinin geçen yıl Çanakkale'deki Sivrice Kütüphanesinde açıldığını bildirdi. Söz konusu tesislerden yılda yaklaşık olarak 1 milyon 350 bin TL kira geliri elde edildiğine dikkati çeken Orakcı, bu taşınmazların bakım onarımlarının da yapılarak yaşatılmış olmalarının artı bir değer olarak göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı. Orakcı, yapılan bu kiralamalarla unutulan deniz fenerlerinin halkla buluşturulduğunu anlatarak, söz konusu tesislerde 100'e yakın kişinin çalışarak istihdam edildiğini kaydetti.

Fenerlerin yıllarca bakımsız kaldığını ve halkın ilgisini kaybettiğini, hatta kapılarına “girilmesi yasaktır” levhalarının konulduğunu gördüklerini ifade eden Orakcı, fenerlerin turizm amaçlı elden geçirilerek açmalarıyla ayda ortalama 800 kişinin bu tesisleri gezdiğini belirtti. Orakcı, fenerlerin hem tarihi dokusunu, nostaljisini yaşatırken seyir emniyetine olan katkısını arttırma konusundaki projeleri arttıracaklarını anlatarak, “Fenerler bir takım süreçlerden geçerken herkes el birliğiyle birtakım şeyler yapma gayreti içinde. Bu gayret içerisinde bizler de onları her an bakımlı tutmaya çalışıyoruz, çünkü her birinin geriye dönüp baktığımızda 1800'lü yıllardan gelen tarihleri var ve o tarihi fenerler özellikle korumamız altında” dedi.

Güncel havacılık haberler için ThyHaber'i takip edin.

www.ThyHaber.com

İSTANBULHABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim