• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Deniz Kültürü Festivali 'Vira Bismillah' dedi

Deniz Kültürü Festivali 'Vira Bismillah' dedi
Bu yıl 3. kez düzenlenen Uluslararası Deniz Kültürü Festivali, İzmir'in ardından İstanbul'da. 3. Deniz Kültürü Festivali Sarayburnu’nda ‘Vira Bismillah’ dedi.
Deniz Kültürü Festivali 'Vira Bismillah' dedi

Bu yıl 3. kez düzenlenen Uluslararası Deniz Kültürü Festivali, İzmir'in ardından İstanbul'da. 3. Deniz Kültürü Festivali Sarayburnu’nda ‘Vira Bismillah’ dedi.

Ulaştırma Bakanlığı'nın himayesinde, Fatih Belediyesi, Denizcilik Müsteşarlığı, Deniz Kültürü Derneği, Ekonomi Gazetecileri Derneği ile Vira Dergisinin ortaklığında ve Deniz Ticaret Odası'nın desteğiyle düzenlenen ‘3. Uluslararası Deniz Kültürü Festivali, İstanbul Sarayburnu’nda başladı.

Sarayburnu Limanı’nda gerçekleşen açılışta konuşan Denizcilik Müsteşarı Naiboğlu, İstanbul’un yüzyıllardır imparatorluklara başkentlik yaptığını söyleyen Naiboğlu, “Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğuna başkentlik yapmış olan İstanbul, 2010 yılında da Avrupa Kültür Başkenti sıfatını kazanmıştır. Bu sayede çeşitli organizasyonlarda bulunarak ülkemizi başarıyla temsil etmiştir” dedi.

Denizci selamı verdi

Ülkelerin deniz yollarına verdikleri önemin ülke ekonomilerin katkılarının büyük olduğunun anlatan Naiboğlu, denizin sabahın erken saatlerinde rızkını toplamak için “vira bismillah” diyen balıkçıların umudu olduğunu, açılışa katılanlara ‘Pruvanız neta, rüzgarınız kolayına olsun’ diyerek selamladı.

Denizler yaşamın garantisi

Sarayburnu’ndaki Festival’in ev sahipliğini yapan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, insanların dünyanın yüzde 29’unu kapsayan kara parçalarında yaşanmasına rağmen denizlerin insan yaşamının sürekliliğinin garantisi olduğunu belirtti. Demir, İstanbul’un karakteristik özelliklerinden biri olan denizi korumanın önemli bir görev olduğunu ifade ederek, “İstanbul denizle yaşayan, denizle doyan, denizle zenginleşen bir kent. Biz İstanbul’u, martılar olmadan, balkı ekmek yinen insanlar olmadan, Galata Köprüsü’nden olta sallayan insanlar olmadan İstanbul’u denizsiz düşünemiyoruz. Deniz demek, aş, iş, hava ve fırtına demektir. Kısacısı deniz, hayatın kendisidir. Ancak onun doğal dengesini koruduğumuz sürece. Deniz soluduğumuz havanın yüzde 70’ini sağlar. Deniz bizi doyurur ama balık neslini sürdüğü sürece. Bu dengenin bozulması uzun yıllar sonra telafisi mümkün olmayan sonuçlara neden olacaktır. Denizler insanlığın ortak mirası gibi korunup gelecek kuşaklara aktarılmalıdır” dedi.

İzmir'den İstanbul'a

Türk Deniz İzcileri, İzmir Çeşme’deki Çaka Bey Denizcilik Anıtı’ndan törenle yaktıkları Türk Denizcilik Ateşi’ni tüm denizlerin ve tüm insanların aydınlatılması dilekleriyle bir sonraki festivale kadar Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’e teslim etti.

Mehteran unutulmadı

Türk Denizcilik Ateşi’nin Sarayburnu limanına mehteran takımı eşliğinde geldiği sırada atılan havai fişekler törene katılanlara heyecanlı anlar yaşattı. Festivalde Arnavutköy, Sultanbeyli, Ömerli ve Bağcılar ilçelerinden gelen, aralarında denizi hiç görmemiş çocuklarında bulunduğu ilköğretim öğrencileri için denizde tekne ile gezi yaptırıldı.

Tatbikat ilgiyle izlendi

Festival’in açılışında Kıyı Emniyeti’nin muhteşem gösterisi izleyenlerden tam not aldı. Kıyı Emniyeti gemileri havaya deniz suyu püskürtürken, denize düşen birini kurtarma tatbikatı da gerçekleştirdi. Protokol konuşmalarının ardından Fatih Belediyesi Mehteran takımının konseri ve helikopterlerin de kullanıldığı Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın kurtarma tatbikatı da davetlilerden büyük alkış aldı.

5 ton balık ekmek

Festival süresi boyunca panellerin yanı sıra, Off Shore Dünya Şampiyonasının birici ayağı, Fatih Belediyesi Grand Prix'i ve kupa töreni, Kaptan Cousteau ekibinin çocuklarla buluşması, balık tutma yarışması ve 5 ton balık ekmek dağıtımı gibi birçok etkinlikle devam ediyor.

Fotoğraflar: Merve KORKMAZ - İstanbul Haber Ajansı

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim