• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Denizanaları nükleer santral kapattı

Denizanaları nükleer santral kapattı
Denizanaları, İsveç’te bulunan dünyanın en büyük kaynar sulu nükleer reaktörünün kapanmasına neden oldu.Deniz anaları nükleer santralin soğutma suyu taşıyan borularına sızarak teknik arızaya neden oldu.

 

İsveç’în Baltık Denizi’ne bakan Oskarshamn kentindeki nükleer santral, denizanaları tarafından kapatıldı.

New York Times’ın haberine göre, ay denizanalarından (Aurelia aurita) oluşan bir sürü, nükleer santralin rektörüne giden soğutma suyu borularına girdi. Reaktörün çalışmasını durduran deniz analarının reaktörün içine girmesini filtreler önledi.

Dünya geneline yayılmış olan Aurelia aurita denizanaları, şemsiye biçiminde bir vücuda sahip. İnsanlara zararsız olan deniz analarının nükleer santralin çalışmasını durdurması çevrecileri sevindirecek bir gelişme olurken, Times’a konuşan İsveçli yetkililer, deniz analarını nasıl engelleyeceklerini tam olarak bilmediklerini ifade etti.

DENİZ YAŞAMI DA TEHDİT ALTINDA

Denizanaları, geçmişte de benzer ‘eylemlerde’ bulundu. Aralık 1999’da, Filipinlerdeki bir kömürle çalışan reaktörün soğuk su borularına giren denizanaları, uzun bir süre elektrik kesintisine neden olmuştu.

Oskarshamn nükleer santrali benzer bir durumu 2005 yılında yaşamıştı. Japonya’nın Hamaoka santrali ise 2006 yılında soğutma mekanizmasını tıkadığı için geçici olarak kapatılmıştı.

Discovery News’in haberine göre, İsrail  ve ABD’nin Florida eyaletindeki santraller de deniz anası tehdidiyle karşı karşıya.

Deniz yataklarındaki madencilik faaliyetlerini de tehdit eden denizanalarının okyanuslardaki sayısı, küresel ısınmanın etkisiyle ciddi şekilde artmış durumda. Somon balıklarını oksijensiz bırakan denizanaları, aynı zamanda mersin balığının neslini de tükenme noktasına getirdi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim