• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Denizler Barbaros Hayrettin'den sorulacak

Denizler Barbaros Hayrettin'den sorulacak
Norveçli Polarcus firmasından satılan 84 metre uzunluğunda olan ve helikopter pisti bulunan sismik gemi Barbaros Hayrettin Paşa, iki ve üç boyutlu sismik veri toplayabilecek.

Karaların ardından denizlerde petrol aramacılığına hız veren TPAO, yaklaşık 7 aydır satın almak için görüşmelerini sürdürdüğü sismik araştırma (deniz tabanın ve altının incelenmesi) gemisinde mutlu sona ulaştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın alındığını açıkladığı gemiye, daha önceden duyurulduğu üzere ünlü Türk Denizcisi ''Barbaros Hayrettin Paşa''nın ismi verildi.

Norveçli Polarcus firmasından satılan 84 metre uzunluğunda olan ve helikopter pisti bulunan gemi, iki ve üç boyutlu sismik veri toplayabilecek. Gemi, önce Karadeniz'de ardından da Akdeniz'de çalışmalara katılacak.
Norveçli Polarcus firmasından 130 milyon dolara satın alınan, yaklaşık 84 metre uzunluğunda olan ve Skorsky helikopter iniş pisti bulunan gemi, iki ve üç boyutlu sismik veri toplamayabilecek. Yön ve pozisyon tayinini uydu haberleşmesi ile otomatik olarak yapabilen 2011 yapımı ''Barbaros Hayrettin Paşa'', her biri 6 bin 300 metre uzunlukta 8 jeofon kablosu çekerek kayıt yapabilirken, daha uzun kablo boyuna ihtiyaç olması halinde ise 6 adet 8 bin 400 metrelik veya 4 adet 12 bin metrelik kablo çekme kabiliyetine sahip.

Rengini Türk Bayrağı'ndan alacak

Norveçli Polarcus firmasının kurumsal rengi olan yeşil renkteki gemi, gümrük ve liman kayıt işlemlerinin ardından Türk Bayrağı'nın renkleri kırmızı-beyaza boyanacak. ''Barbaros Hayrettin Paşa'', sismik araştırma alanında önemli bir boşluğu dolduracak.

İleri ki günlerde Beşiktaş İskelesi'ndeki Barbaros Türbesi önünde düzenlenmesi planlanan bir törenle kamuoyuna tanıtılacak gemi, önce Karadeniz'de ardından da Akdeniz'de çalışmalara katılacak.

''Sismik 1''den, ''Piri Reis''e

1974 yılında Ege Denizi'ndeki petrol arama çalışmalarını yürüten yabancı bandıralı bir geminin, İzmir Körfezi açıklarında uluslararası baskılar üzerine çalışmaları yarıda bırakmasıyla ortaya çıkan yerli bir araştırma gemisine sahip olma fikriyle, arama kurtarma ve mayın taramada kullanılan ''Hora'' gemisine Kıbrıs Barış Harekatı'ndan sonra araştırma ekipmanları monte edildi.
''Sismik 1'' adı verilen araştırma gemisi, yıllarca MTA bünyesinde Ege, Marmara ve Karadeniz'de yüzlerce önemli bilimsel araştırma yürüttü. Geçtiğimiz yıllarda İTÜ Denizcilik Fakültesi'ne bağışlanmasının ''Sismik 1'', yerini Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü bünyesinde çalışmalar yürüten ''K. Piri Reis''e bıraktı.

Kıbrıs Rum yönetiminin Akdeniz'de petrol ve doğalgaz arama girişimlerine tekrar başladığı dönemde, Akdeniz'de stratejik çalışmalar imza atan ''K. Piri Reis'', önemli bir misyonu yerine getirmişti.

polarcus_samur.20130130164643.jpg

polarcus_samur_1.20130130164658.jpg

 

www.ulasimOnline.Com

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim