• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

Doğalaz sorununa LNG çare olacak

Doğalaz sorununa LNG çare olacak
Marmara'yı etkisi altına alacak olası doğalgaz sıkıntısı için Türkiye 'LNG kartını' masaya sürüyor. Cezayir ve Nijerya'ya 'Ocakta alımı artırabiliriz' talebini ileten bakanlık olumlu yanıt aldı.

Doğalaz sorununa LNG çare olacak

Marmara'yı etkisi altına alacak olası doğalgaz sıkıntısı için Türkiye 'LNG kartını' masaya sürüyor. Cezayir ve Nijerya'ya 'Ocakta alımı artırabiliriz' talebini ileten bakanlık olumlu yanıt aldı.

1 Ocak 2012'de sona erecek anlaşma ile Türkiye, Rusya'dan yılda 6 milyar metreküp doğalgaz aldığı Batı hattını kullanamayacak. Enerji Bakanlığı, sona eren anlaşmanın yenilenmeyeceğini açıklayarak doğalgaz ithalatını özel sektöre açmaya karar vermişti. 26 şirket Enerji piyasası Düzenleme Kurulu'na başvurarak Rusya'dan doğalgaz ithal etme isteğini belirtti ancak EPDK'nın belirlediği süre bittiğinde hiçbir şirket Gazprom'la anlaşma yapamadığı için tüm başvurular reddedildi. Bu durumda, tüketiciler 1 Ocak'tan itibaren Türkiye'de gaz sıkıntısı yaşanıp yaşanmayacağını merak ediyor. Eksilen gazın yerine neyin kullanılacağı da henüz netleşmedi. AKŞAM'a konuşan BOTAŞ yetkilileri, 'Henüz son şekli verilmedi, alternatifler üzerinde çalışıyoruz' derken Enerji Bakanlığı uzmanları da 'Olası durumlara karşı senaryolar hazırlıyoruz. Bakanımız kamuoyu ile durumu paylaşacak' bilgisini verdi.

KAPASİTELER DOLDURULACAK

Bakanlık yetkilileri, 'İlk olarak Cezayir ve Nijerya ile LNG alımı konusunda görüşmeler yapıldı. Her türlü ihtiyacımızı karşılayabileceklerini söylediler. Marmara Ereğlisi'ndeki LNG deposu var, buranın da stoklarını devreye sokacağız. Diğer yandan İstanbul Silivri'deki 2.1 milyar metreküp kapasiteli doğalgaz deposu da doldurulacak' diye konuştular. Egegaz'ın İzmir Aliağa'daki LNG terminalinin de yedeklenerek ihtiyaç halinde gaz vermeye hazır olması da önlemler arasında yer alacak. Öte yandan BOTAŞ'ın Egegaz'ın LNG terminalini kiralama yönünde girişimlerde bulunduğu, şirketin de bu teklife sıcak baktığı belirtiliyor.

RUSYA ZİYARETİ BELİRSİZ

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın Gazprom'la özel sektörün ithalatının da içinde olduğu anlaşmaları görüşmek üzere 2 Aralık'ta yapacağı Rusya ziyareti ertelenmişti. Rus Enerji Bakanı İgor Seçin ile görüşecek olan Yıldız, özel sektörün Gazprom'la yapacağı anlaşmaları da gündeme getireceğini söylemişti. Ancak o dönemde ülkede yapılacak olan seçimler nedeniyle ziyaretin ertelendiği açıklanmıştı. Bakanlık yetkilileri Rusya'dan haber beklediklerini yıl bitmeden görüşmenin gerçekleşmesini istediklerini belirtiyorlar.

5 santral elektriği doğalgazdan üretiyor

DİĞER alternatif ise Türkiye'nin kullanmadığı Mavi Akım'daki gazın bir kısmını Batı Hattı'na aktarması. Ancak hem BOTAŞ hem de Enerji Bakanlığı yetkilileri bu konuyla ilgili olarak bir gelişme olmadığını, Rusya ile görüşmelerin sürdüğünü belirtti. Marmara Bölgesi'nde doğalgaz kullanarak elektrik üreten 5 santral bulunuyor, bu santralların da olası bir elektrik sıkıntısı yaşamaması için ikincil yakıtları kullanmak üzere hazırlık yaptıkları da biliniyor. Olası bir sıkıntı durumunda fuel oil kullanma esneklikleri olan bu santralların haliyle maliyetleri de yükselecek.

www.UlasimOnline.com

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim