• BIST 9774.34
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Doğalgaza su karıştı, BOTAŞ akışı kesti

Doğalgaza su karıştı, BOTAŞ akışı kesti
Gazprom'un Batı Hattı'ndan (Trakya) gelen doğalgaza su karışması üzerine Türkiye alımı durdurdu. Doğalgaz 4 gündür Silivri'deki yeraltı deposu ve Marmara LNG tesislerinden karşılanıyor.

Doğalgaza su karıştı, BOTAŞ akışı kesti

Gazprom'un Batı Hattı'ndan (Trakya) gelen doğalgaza su karışması üzerine Türkiye alımı durdurdu. Doğalgaz 4 gündür Silivri'deki yeraltı deposu ve Marmara LNG tesislerinden karşılanıyor.

Rus şirketi Gazprom, Rusya-Türkiye doğalgaz boru hattının Romanya bölümünde yapılan tamirat sonrasında hatta test amaçlı kullanılan suyu tam olarak temizleyemedi. Bu sebeple Türkiye'ye verilen doğalgaz, anlaşmalarda belirlenen kriterlerin dışına çıktı. Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), uyarılara rağmen suyun temizlenmemesi üzerine doğalgaz alımını geçen hafta sonu itibarıyla durdurdu. BOTAŞ Genel Müdürlüğü konuyla ilgili bir açıklama yapmazken, Rusya tarafının boru hattındaki suyu tam olarak temizlemesiyle birlikte normal gaz akışına başlanacak.

BOTAŞ, Batı Hattı'ndan yazın tüketimin düştüğü dönemlerde günlük ortalama 30 milyon metreküp civarında doğalgaz çekişi yapıyor. Yetkililer, problemin bugün ya da yarın giderilmesiyle gaz akışının normale döneceği bilgisini verdi. Türkiye ile Rusya arasında, Batı Hattı'ndan yıllık 14 milyar metreküp, Karadeniz hattından ise 16 milyar metreküplük doğalgaz alım anlaşması bulunuyor. BOTAŞ, Batı Hattı'ndan gaz verilen Trakya bölgesinin doğalgaz ihtiyacını da Silivri'deki yeraltı deposu ve Marmara LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) tesislerinden karşılıyor.

Doğalgaz boru hatlarında yapılan tamir-bakım işlerinde hattın testi suyla yapılıyor. Gerekli testler yapıldıktan sonra su temizlenip normal gaz akışı sağlanıyor. Bazen de istenmeyen sebeplerle suyun temizlenmesi vakit alabiliyor veya istenilen düzeyde istenilen zamanda gerçekleşmiyor. Uzmanlar, gazın içindeki normalin üzerindeki su miktarının yaz mevsimi için çok fazla tehlike arz etmemekle birlikte, kış aylarında donma sebebiyle ciddi problemlerin yaşanabileceğini belirtiyor.

Batı Hattı için yıllık 14 milyar metreküplük anlaşma var

Anlaşma yapılan ülke - Gaz alım miktarı*

Rusya (Batı) 6

Rusya (Batı) 8

Rusya (Karadeniz) 16

İran 10

Azerbaycan 6,6

Cezayir 4

Nijerya 1,2

Türkmenistan** 16

(*) Milyar metreküp (**) Devrede değil

Not: Cezayir ve Nijerya LNG'dir. Kaynak: BOTAŞ

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim