• BIST 8963.12
  • Altın 2279.145
  • Dolar 32.3093
  • Euro 35.0859
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 9 °C

Doğalgazda yatırım önceliği depolamaya

Doğalgazda yatırım önceliği depolamaya
Türkiye'de doğalgaz depolama projelerine özel önem verilirken, İstanbul Kuzey Marmara ve Değirmenköy doğalgaz depolama projeleri için bu yıl 9,5 milyon liralık yatırım öngörüldü.

Türkiye'de doğalgaz depolama projelerine özel önem verilirken, İstanbul Kuzey Marmara ve Değirmenköy doğalgaz depolama projeleri için bu yıl 9,5 milyon liralık yatırım öngörüldü.

2016 Yılı Yatırım Programı'ndan yapılan derlemeye göre, bu yıl gerçekleştirilecek kamu yatırımları arasında 9 milyon 500 bin liralık bütçeyle İstanbul'da bulunan doğalgaz projeleri öne çıktı. Değirmenköy Tevsi ve çevre doğalgaz sahaları ile Silivri'deki Kuzey Marmara Doğalgaz Depolama Tevsi Projesi ikinci fazı, yatırımdan faydalanacak iki tesis oldu.

Günlük 7 milyon metreküplük doğalgaz geri üretim kapasitesine sahip olacak Değirmenköy Tevsi ve Çevre Doğalgaz Sahaları Depolama Tesisinin bu yıl sonunda bitirilmesi planlanıyor.

Depolama kapasitesi artırılarak sorun çözülecek
Yer altında depolanan doğalgaz, enerji zincirinin önemli ve ayrılmaz bir parçasını oluşturuyor. Ticarette destek aracı olan depolama, öncelikli olarak gaz arz-talebini dengelemek, iletim şebekesi işletilmesinin optimizasyonu ve arz güvenliği için geliştiriliyor. Pazarın liberalleşmesi ve gelişmesiyle ticarete destek aracı olarak ek bir rol kazandı.

Doğalgazın Türkiye’ye ithal edilmesi için yapılan al ya da öde anlaşmaları tüketimin nispeten düşük olduğu yaz aylarında arz fazlasına, tüketimin yüksek olduğu kış aylarında ise arz eksiğine neden oluyor. Bu sorunun doğalgaz depolama kapasitesinin artırılmasıyla çözülmesi hedefleniyor.

Türkiye'de halen faaliyetteki tek depo olan Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi, TPAO tarafından işletiliyor ve toplam 2,6 milyar metreküp kapasitesi bulunuyor. Kapasite artışına yönelik ek tesislerin tamamlanmasından sonra, Silivri'de 4 milyar metreküpten daha fazla doğalgaz depolanabilecek.

Tuz Gölü Doğalgaz Deposu yatırımları ise devam ediyor. Çinli Tianchen Mühendislik Şirketi tarafından yapılan toplam 1 milyar metreküp kapasitesindeki depoların yarısının 2017’de, tamamının ise 2019’da hizmete girmesi öngörülüyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim