• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C

DTGM 'Tekne takip modülü' kuruyor

DTGM 'Tekne takip modülü' kuruyor
Deniz Ticaret Genel Müdürlüğü ÖTV’siz yakıt kullanan gemiler için “Tekne Takip Modülü”nün kurulacağını açıkladı.

 

Deniz Ticaret Genel Müdürlüğü ÖTV’siz yakıt kullanan gemiler için “Tekne Takip Modülü”nün kurulacağını açıkladı.
 
"2003/5868 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Karar ile 6 Seri No’lu ÖTV Genel Tebliği kapsamında, miktarı her geminin teknik özelliklerine göre tespit edilmek ve bu akaryakıtı kullanacak geminin jurnaline işlenmek kaydıyla, ÖTV’siz yakıt uygulamasının kontrol ve takibi Bakanlığımıza verilmiştir.
 
26 Seri No’lu Tebliğ ile değişiklik yapılmış 6 Seri No’lu Tebliğde belirtildiği üzere de, ÖTV’siz yakıt uygulamasının elektronik ortamda kayıt altına alındığı ÖTV’siz Yakıt Bilgi Sistemi (ÖTVBS), Kararname kapsamındaki deniz yakıtı uygulamasının usul ve esaslarının Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca takip ve kontrolü amacıyla yapılandırılmış elektronik sistem olarak tanımlanmıştır. Tekne Takip Modülü ise bu sistemin tamamlayıcı bir unsurudur.
 
Halihazırda ÖTVBS ile gemilerin yıllık ve bir seferde en fazla alabilecekleri yakıt miktarları tespit edilmesine ve teslim edilen yakıt miktarları kaydedilmesine rağmen, gemilerin almış oldukları yakıtlarını gerçekte ne amaçla kullandıkları yönünde kayıt tutulmamaktadır.
 
Bununla birlikte, 23.08.2012 tarihli ve 28390 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele konulu ve 2012/19 Sayılı Başbakanlık Genelgesi kapsamında Liman Başkanlıklarınca, özel tüketim vergisi tutarı sıfıra indirilmiş akaryakıt alımlarına ilişkin denetimler hakkında gerekli tedbirler alınacağı hususunda Bakanlığımıza görev tevdi edilmiştir.
 
Bu nedenlerle, Bakanlığımızda oluşturulan “Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Komisyonu”nun muhtelif tarihli toplantılarında alınan kararlarında Tekne Takip Modülünün hayata geçirilmesinin gerekliliği vurgulanmıştır.
 
Ayrıca, 03 Mayıs 2013 tarihinde ulusal basında çıkan haberlerde, Maliye Bakanı Sayın Mehmet ŞİMŞEK usulsüz yakıt kullanımları önlemek amacıyla deniz araçlarına GPS takılarak, ne kadar yol yaptıklarını, dolayısıyla da ne kadar yakıt tükettiklerini tespit etmek için UDHB’ye teklif götüreceklerini açıklamış olup bu çerçevede Gelir İdaresi Başkanlığı ile Bakanlığımız konuyu etraflıca müzakereetmiştir.
 
Tekne Takip Modülü Nedir ve Nasıl İşleyecek?
 
Tekne Takip Modülünde GPS ve GSM tabanlı bir elektronik takip cihazı mevcut olup, cihazdan alınan veriler ÖTVBS ile entegre bir yazılım ile ve Ankara’daki kontrol merkezinde işlenerek değerlendirilecektir.
 
Söz konusu cihazlar ve iletişim hatları Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı mülkiyetinde olacak, ÖTV’siz yakıt kullanma talebi olan gemiye hem ücretsiz monte edilecek hem de 2 yıl boyunca bakım/onarımı ücretsiz sağlanacak ve cihaz gemi yetkilisine zimmetle teslim edilecektir.
 
Tekne Takip Modülü Neler Sağlayacak?
 
• Sistem sayesinde teknelerin yaptıkları yol ve makinelerinin çalışma süreleri değerlendirilerek her geminin ÖTV’siz yakıt kullanım miktarı tespit edilebilecektir.
 
• ÖTV’siz yakıt uygulamasının suiistimal edilmesi yoluyla sağlanan haksız kazançların ve usulsüzlüklerin önüne geçilmiş olacaktır.
 
• Ayrıca, diğer izleme sistemleri (AIS, VTS vb.) dahilinde veya kapsamında olmayan deniz araçlarının sürekli ve anlık (5000 adet civarında) izlenebilmesi sağlanacaktır.
 
• Bunlarla birlikte, konum bilgileri sayesinde olağanüstü durumlar ile sistemde takip edilen ve kontrol edilmek istenen gemilere en kısa sürede ulaşılabilecektir.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim