• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Ege'nin sivil tersane ihtiyacı giderilemedi

Ege'nin sivil tersane ihtiyacı giderilemedi
Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, Denizcilik Müsteşarlığı'nın Ege kıyılarında kurulması planlanan tersane için "Liman yeri gösterin, biz inceleyip onaylayalım" tezine sıcak bakmadıklarını ifade etti.

Dologh: Tersaneyi Karadeniz modeli ile yapalım

Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, Denizcilik Müsteşarlığı'nın Ege kıyılarında kurulması planlanan tersane için "Liman yeri gösterin, biz inceleyip onaylayalım" tezine sıcak bakmadıklarını ifade etti.

Dologh, "Karadeniz Bölgesi'ndeki bazı yörelerde yapıldığı gibi Denizcilik Müsteşarlığı bir yerin uygunluğunu tamamladıktan sonra özel sektöre ihale etsin" dedi. Dologh, tersane için uygun yerlerden birinin Aliağa Gemi Söküm Bölgesi'nin bir kısmı veya Horoz Gediği yöresi olabileceğini ifade etti.

DESTEĞE İHTİYAÇ VAR

Ege Bölgesi'nin sivil tersane ihtiyacının bir türlü giderilemediğini ifade eden Dologh, "Geçtiğimiz yıllarda Çandarlı Bölgesi'ne yapılması planlanan Kuzey Ege Limanı için ayrılan 4 bin 500 hektarlık alanı kapsayan sahanın bir bölümünün tersane yeri olarak ayrılması düşünüldü. Ama sonradan bu düşünceden vazgeçildi. Bu konuda da Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın her zamanki desteklerine muhtacız. Karadeniz Bölgesi'ndeki bazı yörelerde yapıldığı gibi, Denizcilik Müsteşarlığı'nca Aliağa Söküm Bölgesi'nin bir kısmı veya Horoz Gediği gibi yörelerdeki bir yerin uygunluğu tamamlandıktan sonra özel sektöre tersane yapılmak üzere ihale edilmesini öneriyoruz" diye konuştu. Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, İzmir Ticaret Odası'nın dergisine yaptığı açıklamada, Egelilere tersane yeri bulmaları konusunda çağrıda bulunmuştu.

DERHAL BAŞLARIZ

Naiboğlu, "Ege'de yeni inşa ve bakım-onarım tersanesi kurulması, pazara yakınlığı nedeni ile önem taşıyor. Bakım-onarım tersanesi, Müsteşarlığın hazırlamış olduğu stratejik plan içerisinde hedef olarak belirlendi ve Master Planı'nda da tersanelerin mutlaka yapılması öngörüldü. Çalışmalar başlatıldı ama turizm alanlarının var olması, SİT, özel çevre alanları gibi durumlardan dolayı tersane alanı bulmakta yaşanan zorluklar nedeniyle hayata geçirilemedi. Ege kıyılarında uygun yerde büyük tonajlı gemilerin bakım-onarımlarının yapılabileceği tersane veya tersanelerin kurulması için başlatılan çalışmalar, valilikler, kaymakamlık, belediyeler, sivil toplum örgütleri ve hatta muhtarlıklar nezdinde yürütülüyor. Uygun alan bulunması durumunda derhal proje bazlı çalışmalara başlanacaktır" diye konuşmuştu.

Rakamlarla Türk gemi inşa sanayi

* Türkiye'de 68 tersane var.
* 68 yeni tersanenin yapımı devam ediyor.
* Çanakkale'den Adana'ya kadar kıyılarda hiç tersane yok.
* Gemi inşa sanayinde ortalama 30 bin kişi çalışıyor.
* 2009'da 1.8 milyar dolarlık ihracat yapıldı.
* Geçen yıl 161 gemi siparişi gerçekleşti.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim