• BIST 9783.16
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Elektrik arzında sıkıntı yaşanacak mı?

Elektrik arzında sıkıntı yaşanacak mı?
Günlük elektrik kullanımının rekor üzerine rekor kırması üzerine, endişe duyulan konu Bakan Yıldız'a soruldu. Elektrik arzında sıkıntı var mı, işte cevabı:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Elektrik tüketiminde rekor kırıldı. 37 bin MW'nin üzerine çıkıldı. Bizim hala 2 bin, hatta zaman zaman 3 bin MW civarında arz fazlamız var. Şu anda herhangi bir sıkıntı yok'' dedi.

Bakan Yıldız, Aksa Enerji tarafından Bolu'nun Göynük ilçesindeki termik santralin temel atma töreni öncesinden basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Elektrik tüketim rakamlarının Türkiye'nin büyüme rakamlarından daha fazla büyüdüğünü belirten Yıldız, ''Elektrik tüketiminde rekor kırıldı. 37 bin MW'nin üzerine çıkıldı. Bizim hala 2 bin, hatta zaman zaman 3 bin MW civarında arz fazlamız var. Şu anda herhangi bir sıkıntı yok'' diye konuştu.

''Bu yıl en az 6-7 bin MW gücünde santral ihale edilecek''

Türkiye'nin yerli kömürle alakalı her yatırımın doğalgaz ithalatını ve büyümede doğalgazın payını azaltacağını vurgulayan Bakan Yıldız, şunları kaydetti:

''Bizim şu anda rezervlerimiz itibariyle (Konya-Karapınarda, Afşin-Elbistan, Soma ve Tunçbilek ile Trakya'da) 17 bin MW civarında harekete geçireceğimiz yerli kömür kaynaklarımız var. Finansman yapısı konusunda şu anda '8-10 bin MW'nin finansmanı hazır' dememiz erken olur.

Ancak yerli ve yabancı yatırımcılar tarafından yerli kömürümüze rağbet çok fazla. Yerli kömürde bu yıl en az 6-7 bin MW karşılık gelecek santrali ihale etmiş olacağız. 2023 yılına kadar hedefimiz 17-18 bin MW civarında yerli kömürden elektrik üretebilmek. Bunun da yatırım karşılığı 25-26 milyar doları buluyor.''

''Özel sektör kontratları biran önce yapmalı''

Bir basın mensubunun, üçüncü yargı paketindeki kaçak elektrik kullananlarla ilgili düzenlemeye ilgili sorusu üzerine Bakan Yıldız, ''Bizim kaçak elektrik kullananlara tolerans göstermemiz söz konusu değil. Çeşitli gerekçelerle parasını ödeyemeyen vatandaşımıza hırsız muamelesi yapmak doğru değil. Amacımız ödenmeyen parayı tahsil etmek. Parasını ödemeyen yine hapis yatacak'' yanıtı verdi.

Bakan Yıldız, bir başka soru üzerine, Rusya'dan gaz alımının BOTAŞ tarafından yapılmasına taraftar olmadıklarını belirterek, ''2013'ün Ocak ayından itibaren özel sektör eliyle Rusya'dan gelecek doğalgazın kontratlarının bir an önce yapılması bizim planlamamız için de önemli. Gaz alımının başarıyla yapılacağını düşünüyoruz. Bu konuda bir risk görmüyorum. Olumsuz bir durum halinde B planımız hazır.''

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim