• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Elektrikte süre doldu gözler teminatlarda!

Elektrikte süre doldu gözler teminatlarda!
Elektrik dağıtım özelleştirmelerinde geçici teminatların yatırılması için, ikinci kez uzatılan süre bugün doluyor.

Elektrikte süre doldu gözler teminatlarda!

Elektrik dağıtım özelleştirmelerinde geçici teminatların yatırılması için, ikinci kez uzatılan süre bugün doluyor.

Elektrik dağıtım bölgelerini alan enerji patronlarına tanınan ek süre bugün doluyor. Ancak patronların kredi ve ortak bulamadıkları için, ek teminatları yatırmayacakları konuşuluyor.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB), altı elektrik dağıtım bölgesini kazanan enerji patronlarına yüzde 2’lik ek teminat için tanıdığı ek süre bugün doluyor.

Enerji patronlarının, Boğaziçi, Anadolu Yakası, Gediz, Toroslar, Trakya ve Dicle Elektrik ihaleleri için toplam 192 milyon dolarlık ek teminatı bugün 18.00’a kadar yatırmaları gerekiyor.

Ancak enerji kulislerinde, şirketlerin kredi ve yabancı ortak bulamadıkları için, ek teminatları yatırmayacakları konuşuluyor.

Boğaziçi ve Anadolu Yakası ihalelerini kazanan Karamehmet ve Kazancı ortaklığı, geçtiğimiz hafta resmen ayrıldıklarını kamuoyuna açıkladı. Mehmet Kazancı, ÖİB’e kredi bulduğunu ancak ayrılma işlemlerini tamamlayamadıkları için, ek teminatı yetiştiremediğini bildirdi.

Kazancı: Birlikte hareket edelim

Kazancı, ek teminat süresinin 15 Ağustos’a kadar şartsız uzatılmasını isteyecek. Toroslar ve Gediz dağıtım bölgelerini kazanan Yıldızlar Grubu ise kredi görüşmelerinden olumlu sonuç alamadı. Bu nedenle ek teminat sunmayı düşünmüyor.

Trakya ve Dicle dağıtım bölgeleri için yapılan kredi görüşmeleri de olumsuz sonuçlandı. Şirketler son dakika bir değişiklik olmazsa ek teminat yatırmayacak.6 dağıtım bölgesini kazanan enerji patronları arasında geçtiğimiz hafta yoğun telefon trafiği yaşandı.

Özellikle ortağı Mehmet Emin Karamehmet’ten ayrılan Kazancı, sürenin bir kez daha uzatılması için şirketleri ortak hareket etmeye çağırdı. Ancak bu görüşlerden bir sonuç çıkmadı.

Bazı patronlar ek sürenin de işe yaramayacağını düşündü. Ve ilk teminatlarını yakmayı göze aldı. Özelleştirme patronlarına ikinci kez şans verilmezse, yaklaşık 85 milyon dolarlık teminat yanacak. Altı dağıtım bölgesinde de ikinci en yüksek teklifi veren firmalarla görüşmelere başlanacak.

Ayrılık şüpheli bulundu

GeçEN hafta resmen ayrıldıklarını açıklayan Karamehmet ve Kazancı ortaklığı sektörde geniş yankı buldu. Enerji yönetimi, bu ayrılığı şüpheli buldu. Enerji kulislerinde, Karamehmet ve Kazancı ayrılığı ‘anlaşmalı boşanma’ olarak nitelendiriliyor.

Karamehmet’in, İnterbank’tan, Pamukbank’tan ve diğer şirketlerden kaynaklanan sıkıntıları nedeniyle, ortakların sözde ayrılma kararı aldıkları ancak gizli ortaklıklarının devam ettiği konuşuluyor.

BDDK’da üyelik kuyruğu

Ziraat Bankası eski Genel Müdürü Can Akın Çağlar’ın, BDDK kurul üyeliğine atanması, kurum içinde ‘içerden-dışarıdan’ tartışmasının başlamasına yol açtı.

Teamüller gereği, iki kurul üyeliğinden birisinin dışarıdan birisinin de içeriden atanması gerekiyor. Bu nedenle Çağlar’ın içerden veya dışarıdan olması, görev süresi bu hafta dolacak olan Hüseyin Al’ın yerine atanacak kişileri yakından ilgilendiriyor.

Kurum içindeki adaylar, Çağlar’ın ‘dışarıdan yapılan’ atama olarak kabul edilmesini, kurum dışındaki adaylar için Çağlar’ın murakıp kökenli olduğunu belirterek, atamanın kurum içinden sayılması gerektiğini savunuyor. Çağlar’ın ‘içerden mi’ yoksa ‘dışarıdan mı’ olduğuna hukukçular karar verecek.

Öte yandan Kurul üyesi Hüseyin Al’ın, yeri için bir çok bürokratın ismi geçiyor. Bu kişilerin başında ise BDDK Başkan Yardımcısı İhsan Uğur Delikanlı, SPK Kurul üyesi Mustafa Korhan, Ziraat Bankası Yönetim Kurulu üyesi Oğuz Kayhan geliyor.

Emin Zararsız izne ayrıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndaki bakan değişikliği bir çok üst düzey bürokratı vurdu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in göreve gelmesinin ardından Bakanlık Müsteşarı Birol Aydemir izne çıkmıştı.

Aydemir’in ardından SGK Başkanı Emin Zararsız da görevden ayrılmak üzere izne ayrıldı. SGK’da yaklaşık 10 üst düzey bürokratın da istifa aşamasında olduğu, istifa mektuplarının cebince olduğu konuşuluyor.

Özelge sistemi iflas etti

Maliye Bakanlığı’nın, vergi sistemindeki karışıklığı gidermek için geçtiğimiz yıl uygulamaya koyduğu mukteza özelge sistemi tıkandı. Yeni uygulamaya konulan sistemde, ilk kez mukteza istenen konuların, Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde oluşturulan komisyonda ele alınması öngörülmüştü.

Bu çerçevede başkanlığa binlerce mukteza başvurusu yapıldı. Yoğun talep nedeniyle komisyon, mukteza taleplerini zamanında cevap veremedi. Bu da, binlerce başvurunun birikmesine yol açtı. Gelir İdaresi, şimdi özelge sistemini yeniden değiştirmenin yollarını arıyor.

80 bin KEY ödemesi takıldı

Tasfiye Halindeki Emlak Bankası, kimlik numarası bulunamadığı için KEY ödemelerinden yararlanamayan yaklaşık 500 bin kişinin kimlik taramasını sonuçlandırdı. Yapılan çalışmalarda 80 bin kişinin kimlik bilgilerine ulaşıldı.

Bu kişilerin listesi, ödemeleri gerçekleştiren Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na gönderildi. Ancak şirket, KEY ödemelerine ilişkin yasanın süresi 31 Mart’ta dolduğu için ödeme yapamıyor. Bu nedenle, yasal bir düzenle yapılması için bekleniyor. Yasal bir düzenleme ile birlikte, en az 80 bin kişiye daha KEY ödemesi yapılacak.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim